Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Falsificarea de timbre, marci sau bilete de transport: continut legal (varianta tip


Falsificarea de timbre, marci sau bilete de transport: continut legal (varianta tip
Falsificarea de timbre, marci sau bilete de transport: continut legal (varianta tip

si derivata), structura infractiunii varianta tip si particularitatile variantei derivate.

Varianta tip sau principala consta in falsificarea de timbre, marci postale, plicuri postale, carti postale, bilete ori foi de calatorie sau transport si cupoane raspuns international. Varianta derivata consta in punerea in circulatie a unor astfel de valori falsificate. Obiectul juridic special il constituie relatiile sociale privitoare la increderea publica acordata timbrelor, marcilor si biletelor de transport, precum si operatiunilor care se efectueaza cu acestea, astfel incat ele sa indeplineasca scopul pentru care au fost emise.

Obiectul material va fi diferit dupa cum falsificarea se va realiza prin contrafacere sau alterare. Obiectul material al infractiunii il va constitui materialele din care s-au confectionat timbrele, marcile postale, plicurile sau cartile postale etc., iar atunci cand falsificarea s-a realizat prin alterare, obiectul material il formeaza timbrele, marcile postale, biletele ori foile de calatorie sau transport si cupoanele de raspuns international adevarate. Timbrele sunt imprimate de valoare, de dimensiuni reduse, emise de stat sau de o institutie special autorizata, care servesc la plata unui impozit sau al unei taxe. Marcile postale sunt timbre emise de catre organele centrale postale ale unei tari, care aplicate pe corespodenta, fac dovada platii anticipate a costului transportului.. Timbrele, marcile sau biletele de transport falsificate trebuie sa fie dintre cele aflate in mod legal in circulatie la data savarsirii faptei. Subiectul activ nemijlocit al infractiunii de falsificare poate fi orice persoana, deoarece legea nu prevede nici o calitate speciala. Participatia penala este posibila in oricare din formele sale. Subiectul pasiv al infractiunii este institutia abilitata prin lege sa emita si sa puna in circulatie timbrele, marcile sau biletele de transport. Poate fi subiect activ secundar al infractiunii si persoana fizica sau juridica daca prin savarsirea faptei s-a creat un prejudiciu material prin achizitionarea timbrelor, marcilor sau biletelor de transport falsificate. In cazul infractiunii derivate, intalnim unele particularitati in raport cu infractiunea principala si care se refera la situatia premisa, obiectul material, subiectul activ nemijlocit si la continutul constitutiv. Obiectul material il constituie intotdeauna numai valorile enumerate limitativ in textul art. 283, alin. 1 C.pen. Subiectul activ nemijlocit poate fi orice persoana, inclusiv cea care a savarsit ori a participat la savarsirea infractiunii principale.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate