Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor propriiAdministratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
» Distrugerea din culpa - sanctiunea consta in


Distrugerea din culpa - sanctiunea consta in
DISTRUGEREA DIN CULPA -art.

Continutul juridic

Potrivit alin. 1, infractiunea consta in distrugerea, degradarea ori adu­cerea in stare de neintrebuintare, din culpa, a unul bun, chiar daca
acesta apartine faptuitorului, in cazul in care fapta este savarsita prin incendiere, explozie sau prin orice alt asemenea mijloc si daca rezulta pericol public,

iar potrivit alin. 2, consta in distrugerea ori degradarea din culpa a unei conducte petroliere sau de gaze, a unui cablu de inalta tensiune, a echipamentelor si instalatiilor de telecomunicatii sau pentru difuzarea programelor de radio si televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apa si a conductelor magistrale de alimentare cu apa, daca a avut ca urmare aducerea in stare de- neintrebuintare a acestora.

Continutul constitutiv

Latura obiectiva. Distrugerea din culpa, prevazuta in alin. 1, este iden­tica cu forma agravata a distrugerii intentionate prevazute in art. 217 alin. 4 Cp., la care facem trimitere.

Distrugerea din culpa prevazuta in alin. 2, este asemanatoare cu forma agravata a distrugerii intentionate prevazute in art. 217 alin. 3 Cp. Spre deosebire de forma agravata a distrugerii intentionate prevazuta in art. 217 alin. 3 Cp., aducerea in stare de neintrebuintare nu constituie o modalitate alternativa de realizare a elementului material, alaturi de distrugere si degra­dare, ci urmarea acestor din urma doua actiuni. Distrugerea sau degradarea din culpa a obiectului material constituie infractiune numai daca fapta a avut ca urmare aducerea in stare de neintrebuintare a acestora. Latura subiectiva presupune culpa in cele doua forme. Sanctiunea consta in inchisoare de la o luna la 2 ani sau amenda, atat pentru fapta prevazuta in alin. 1, cat si pentru cea prevazuta in alin. 2.

3. Continutul agravat

Infractiunea are doua forme agravate prevazute in alin, 3 si 4.Potrivit alin. 3 al textului, forma agravata consta In distrugerea, degradarea sau aducerea in stare de neintrebuintare, din culpa, a unui bun, chiar claca acesta apartine faptuitorului, in cazui in care a avut consecinte deosebit de grave sau daca a avut ca urmare un dezastru.

Aceasta forma agravata a distrugerii din culpa are acelasi continut ca si distrugerea calificata prevazuta in ari 218 alin. 1 Cp., cu singura deosebire ca din punct de vedere subiectiv se realizeaza din culpa.

Sanctiunea prevazuta de lege este inchisoarea de la unu la 6 ani, daca fapta a avut consecinte deosebit de grave, si inchisoare de la 3 la 12 ani, daca fapta a avut ca urmare un dezastru.

Potrivit alin, 4, infractiunea este si mai grava cand dezastrul ori consecintele deosebit de grave s-au produs ca urmare a parasirii pos­tului sau a savarsirii oricarei alte fapte de catre personalul de condu­cere al unui mijloc de transport in comun ori de catre personalui care asigura direct securitatea unor asemenea transporturi.

Agravanta se particularizeaza prin aceea ca subiectul activ este calificat, face parte din personalul de conducere al unui mijloc de transport in comun ori din personalul care asigura direct securitatea unor asemenea transpor­turi, in exercitarea atributiunilor de serviciu, faptuitorul paraseste postul ori savarseste alta fapta care conduce la producerea unor consecinte deosebit de grave ori a unui dezastru.

Latura subiectiva presupune vinovatia sub forma culpei.

Sanctiunea consta in inchisoarea de la 5 la 15 ani.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate