Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Drept


Index » legal » Drept
Raspunderea si sanctiunile administrative


Raspunderea si sanctiunile administrative


Raspunderea si sanctiunile administrative

Normele de drept, adoptate sau emise de organele competente ale statului, sunt aduse la indeplinire, sunt respectate, de regula, din convingere de catre cei ale caror raporturi sociale le reglementeaza. Fiind adoptate sau emise de catre organele statului, in temeiul suveranitatii acestuia, normele de drept prevad si sanctiunile corespunzatoare, pentru cei care nu le respecta, reglementand astfel raspunderea juridica.

Sanctiunile administrative prevazute in Legea nr 215/2001 si sunt multiple, incepand cu avertismentul si amenda si terminand cu desfiintarea unei constructii - realizate cu nesocotirea legii - ori oprirea unei instalatii sau chiar a unei unitati productive.Avertismentul consta in atragerea verbala a atentiei celui care a comis o abatere administrativa, asupra incalcarii unei norme de drept pentru care legea prevede o asemenea sanctiune.

Amenda constituie obligatia celui care a savarsit o abatere administrativa la plata, in favoarea bugetului administratiei locale de stat, a unei sume de bani.

Confiscarea, desi nu constituie, ca sanctiune, o masura de sine statatoare, neputand fi aplicata decat alaturi de alta sanctiune administrativa, ea se aplica numai in cazul in care este prevazuta expres in actul normativ de stabilire si sanctionare a contraventiei.

Despagubirea consta in obligarea statului, a autoritatilor administrative, a functionarilor publici si ai particularilor (persoane fizice si juridice) la plata unor sume de bani care sa acopere prejudiciile cauzate domeniului statului, judetului si comunei ori serviciilor publice administrative sau particularilor.

Retragerea autorizatiei de functionare consta in interdictia de catre organul care a constatat abaterea administrativa, de a continua activitatea care se exercita numai in baza unei autorizatii emise de organele competente.

Oprirea functionarii unor instalatii, sectii sau chiar unitati economice, ca urmare a savarsirii unor abateri specifice (exemplu, poluarea mediului inconjurator).

Oprirea executarii lucrarilor sau desfiintarea constructiilor realizate in cazurile in care acestea se executa fara autorizatia prevazuta de lege ori cu depasirea prevederilor acesteia.

Retinerea sau anularea permisului de conducere.

Inchisoarea contraventionala, care consta in privarea de libertate, pentru o anumita perioada de timp, a celui care a savarsit o abatere administrativa pentru care legea prevede aceasta sanctiune.

Organele care aplica sanctiunile administrative sunt:

a)   agentii organelor administratiei publice;

b)   instantele judecatoresti;

c)   organele parchetului.

Constatarea contraventiilor se face printr-un proces verbal incheiat de persoanele anume prevazute in lege.

Sanctiunea amenzii se executa de bunavoie ori prin executare silita.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate