Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
MODUL DE FORMARE AL URMELOR PAPILARE


MODUL DE FORMARE AL URMELOR PAPILARE


MODUL DE FORMARE AL URMELOR PAPILARE

Contatul palmei infractorului cu diferite suprafete intalnite la locul savarsirii faptei creeaza urme ale crestelor papilare.

Urmele acestea apar, in cele mai multe cazuri, ca efect al depunerii de substante de pe degete, sau palme cu obiectele care vin in contact cu acestea. Aceste urme pot lua nastere prin detasarea de substanta de pe suprafata atinsa (praf, sange, vopsea, cenusa, etc.) in situatia in care obiectul atins este moale crestele papilare se imprima in adancime se imprima lasand urme in relief dupa felul plasticitatii materiei pe care se creeaza urmele palmare pot fi:

Øurme de suprafata;

Øurme de adancime;Urmele de suprafata la randul lor se impart in:

Øurme vizibile;

Øurme invizibile (latente).

Ele mai pot fi: stratificate dupa modul de formare si destratificate.

Urmele vizibile, care poarta denumirea de urme colorate, sunt lasate de degete care au fost murdarite de substanta colorata. Aceste urme vizibile provin si ele din urmele de stratificare.

Urmele digitale in anumite cazuri (este vorba de urmele digitale colorate ramase pe obiecte si nu retin in conditii perfecte caracteristicile desenului papilar. Dupa gradul de imbacsire a crestelor papilare cu substanta colorata urmele papilare vizibile pot capata aspecte diferite. Explicatia urmelor vizibile este urmatoarea: la inceput din cauza cantitatii mari de substanta colorata santurile sunt imbibate cu substanta respectiva si din aceasta cauza urmele crestelor papilare nu se disting de cele ale santurilor, avand astfel aspectul unor manjituri, prin atingerea repetata a diferitelor obiecte, substanta colorata aflata pe crestele papilare, care sunt in relief, se subtiaza din ce in ce mai mult pana se sterge. Cand pe creste nu se mai afla materie colorata se vor reproduce urmele santurilor papilare , prin depunerea substantei care se afla in ele. In situatia aceasta urmele apar ca un negativ al acestor desene papilare.

Urmele papilare invizibile raman prin depunerea sudorii si a grasimii umane de pe piele ca efect al atingerii cu mana in mod involuntar a anumitor obiecte. Aceste urme provin din urmele de destratificare.

Urmele papilare de adancime raman prin imprimarea profilului crestelor papilare in diferite materii plastice. Urmele acestea reprezinta imaginea negativa a desenului papilar.

Gheorghe Pasescu, I. R. Constantin, Secretele amprentelor papilare. Editura National, Bucuresti, 1996.

Un exemplu de astfel de urme ar fi si in cazul anumitor cristale de birouri, etc.

Urme de maini statice sau dinamice. Cea mai mare valoare pentru identificarea persoanelor o au, urmele de maini statice intrucat redau cu claritate desenul papilar si chiar detaliile sale caracteristice. Fata de urmele statice urmele dinamice se prezinta sub forma unor manjituri, ele pot servi la identificarea generica.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate