Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
CONTRABANDA IN LEGISLATIA STATULUI ENGLEZ


CONTRABANDA IN LEGISLATIA STATULUI ENGLEZ


CONTRABANDA IN LEGISLATIA STATULUI ENGLEZ

Legea vamala a Regatului Unit al Marii Britanii nr. 55/1987 a intrat in vigoare la 1 septembrie 1987 si a fost modificata de 17 ori, ultima modificare operandu-se prin L. nr. 82/1998 care amendeaza diferite legi, inclusiv legea vamala. Cele mai multe modificari (6 in total) au avut loc in

anul 1991. Cap. XIV din lege cuprinde prevederi relative la faptele care constituie infractiuni, pedepsele si celelalte masuri cum ar fi confiscarea marfurilor.

Trebuie remarcat de la inceput faptul ca legea vamala britanica nu foloseste notiunea de contrabanda pentru nici una din infractiunile vamale prevazute la art. 123 - 135. Totusi, avandu-se in vedere continutul textelor de incriminare se poate aprecia ca exista o similitudine intre ceea ce considera contrabanda legislatiile neolatine si infractiunile vamale din legea britanica.

Astfel, la art. 123 din L. nr. 55/1987 a R.U.M.B. este prevazuta infractiunea de import ilegal care consta in:aducerea marfurilor din strainatate sau dintr-o zona libera fara anuntarea autoritatilor vamale in conditiile prevazute de lege;

folosirea sau mutarea marfurilor din depozite fara permisiunea autoritatilor vamale;

descarcarea de pe nave fara permisiunea autoritatilor vamale sau prin orice mijloace de eludare a controlului, a marfurilor nedeclarate, a celor incarcate initial pentru export sau a celor admise la export prin compensare sau scutire de taxe;

incarcarea pe nave a marfurilor fara a fi mentionate in manifestul incarcaturii (cargo manifest) si fara a fi declarate la autoritatea vamala; daca marfurile au fost descoperite inaintea plecarii navei din port, fapta se considera incercare de efectuare a unui import ilegal (tentativa); daca nu se descopera posesorul marfurilor, responsabilitatea pentru aceasta marfa revine comandantului navei.

De asemenea, se vor pedepsi cu amenda, conform legii, comandantul sau alti ofiteri din echipaj care nu depun toate eforturile pentru a preveni importul ilegal cu vasul lor sau neglijeaza sa efectueze controalele necesare in acest sens.

Potrivit art. 124, importul ilegal se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare pana la doi ani, daca nu este prevazuta o pedeapsa mai mare in alte legi. Cuantumul amenzii este stabilit prin art. 187 'a' din L. nr. 82/1998 care modifica diferite legi, inclusiv legea vamala.

Aceeasi pedeapsa este aplicabila si persoanei care vinde sau livreaza, cumpara sau primeste marfuri cunoscand ca acestea au fost introduse prin import ilegal.

Tentativa de import ilegal se pedepseste ca si infractiunea consumata, in acest sens legea britanica aliniindu-se celei franceze si italiene. In privinta participatiei se aplica prevederile Codului penal. Daca pentru infractiunea de import ilegal sunt prevazute pedepse mai aspre in alte legi, se vor aplica acele prevederi. Folosirea de profituri obtinute prin savarsirea infractiunilor incriminate de legea vamala se pedepseste conform prevederilor art. 264 din C. pen. (art. 125 din L. nr. 55/1987 a R.U.M.B.)

Potrivit art. 126 din legea vamala britanica, persoana care in mod premeditat, sau din neglijenta ori repetat ofera informatii incorecte sau eronate privind tipul, cantitatea sau valoarea incarcaturii sau a marfurilor

ori nu ofera documentatia prevazuta de lege se pedepseste cu amenda cuprinsa intre dublul valorii taxelor vamale si de zece ori aceste taxe. Daca fapta a fost comisa cu intentia de a eluda taxele vamale sau pentru a obtine privilegii vamale, ori este grava sau repetata, pe langa amenda se poate aplica si pedeapsa inchisorii pana la 6 ani.

Oferirea sau incercarea de oferire de documente sau certificate incorecte in aspecte importante privind originea produselor de export islandeze sau alti factori care ar asigura ca produsele primesc regim preferential la importul intr-o alta tara, sau sunt considerate a fi bune pentru o zona de tarif preferential in virtutea acordurilor internationale se pedepseste cu amenda si cu inchisoare pana la 2 ani. Cand nu se poate stabili cine a semnat documentele sau certificatele incorecte, responsabilitatea penala va reveni persoanei autorizate sau directorului executiv al companiei ori institutiei competente sa emita inscrisurile in discutie.

Prin art 138 din L. nr. 69/1996 de amendare a legii vamale, s-a introdus la art. 126 din nr. 55/1987 dispozitia conform careia o persoana juridica sau conducatorul ei poate fi facuta responsabila si obligata la plata unei amenzi chiar daca nu s-a dovedit o incalcare a regulilor vamale de catre angajatii sai, dar s-a dovedit ca incalcarea s-a facut in beneficiul persoanei juridice.

Constituie infractiune potrivit art. 127 din legea vamala britanica si se pedepseste cu amenda sau cu inchisoare pana la 2 ani, daruirea, vanzarea sau livrarea intr-un alt mod ori mutarea bunurilor aflate in regim de duty-free de la bordul navelor, fara a se plati in prealabil taxele de import, daca nu cumva alte prevederi legale privind importul au fost indeplinite.

Violarea sau indepartarea unui sigiliu vamal sau altor simboluri ale vamii atrage pedeapsa cu amenda sau inchisoare pana la 6 luni. Aceeasi

sanctiune se aplica si persoanei care accede la marfurile aflate sub sigiliul vamal fara a-l viola ori deteriora (art. 128).

Se pedepseste cu amenda sau inchisoare pana la 2 ani vanzarea sau livrarea prin alte mijloace a marfurilor transportate in regim duty-free in tara conform L. nr. 110/1951 de legalizare a acordului de aparare dintre Islanda si S.U.A. si de statutul legal al fortelor S.U.A. si posesiunilor lor, cand destinatarul nu beneficiaza de privilegii vamale in concordanta cu aceasta lege. Aceeasi pedeapsa se aplica si pentru primirea unor asemenea marfuri, precum si pentru incercarea de a ie vinde fara a se fi platit taxele de import ori sa se fi indeplinit alte conditii privind importul (art. 129).

Folosirea abuziva a autorizatiilor, scutirilor sau privilegiilor vamale obtinute in mod legal, daca s-au produs violari grave ale prevederilor legii, se pedepseste cu amenda si cu inchisoare pana la 2 ani (art. 130).

Potrivit art. 132, comandantul, armatorul sau operatorul unui vas va putea fi amendat daca documentele si certificatele prescrise de lege nu se afla la bord, nu contin informatiile cerute despre toate marfurile sau nu sunt mentionate asa cum stipuleaza legea, regulamentele sau alte instructiuni ce ar putea fi emise, sau daca a neglijat sa le prezinte la controlul unui agent vamal.

Cand datorita neglijentei armatorului sau operatorului este necesara o investigatie sau un control al marfii de pe nava ce impune descarcarea, acestia vor suporta costurile operatiunilor.

Comandantul vasului va fi amendat daca bunurile incarcate pe nava conform declaratiei intocmite de autoritatile vamale din strainatate unde a oprit vasul, nu sunt declarate la sosirea in Marea Britanie, nu sunt gasite pe vas sau nu sunt declarate corespunzator. in aceasta privinta legea britanica a creat o prezumtie legala conform careia capitanul vasului 'stia sau ar fi trebuit sa stie' despre situatia tuturor marfurilor luate la bord.

Aceleasi masuri se aplica si proviziilor care conform listei bunurilor sub sigiliu au fost depozitate printre proviziile sub sigiliul vamii, daca aceste provizii depasesc in mod substantial necesarul normal de provizii ale vasului. Acei membri ai echipajului care au semnat chitante sau liste de bunuri sub sigiliu pentru asemenea marfuri ar putea fi supusi acelorasi.

Conform art. 133 fapta comandantului unui vas sau a angajatului la un antrepozit de a elibera marfuri nedeclarate fara permisiunea directorului vamii ori a agentului sau, constituie infractiune si se pedepseste cu amenda sau inchisoare pana la 6 ani.

Art. 135 din L. nr. 55/1987 a R.U.M.B. contine o dispozitie care nu se intalneste in legislatia franceza ori italiana si cu atat mai putin in cea romaneasca. Potrivit acestui text, alte incalcari ale legii, regulamentelor sau instructiunilor emise in conformitate cu aceasta, se vor pedepsi cu amenda si cu inchisoare pana la 2 ani in cazuri grave si repetate, Dispozitia a fost introdusa prin art. 187  din L. nr. 82/1998, formularea fiind atat de generala incat intruneste toate trasaturile unui 'cec in alb'. Legiuitorul a lasat pe seama agentilor constatatori si a justitiei stabilirea faptelor concrete care constituie 'alte incalcari'.

In afara pedepselor cu amenda si inchisoare, prevazute de legea britanica pentru infractiunile vamale, aceasta contine si dispozitii cu privire la confiscarea marfurilor ce au facut obiectul faptelor incriminate, precum si a mijloacelor folosite la incalcarea normelor legale.

Astfel, art. 136 dispune ca bunurile importate ilegal, introduse in tara prin incercare de import ilegal sau pe alte cai ilicite, indiferent de proprietar sau de restrictii care ar putea fi impuse asupra lor, se pot confisca. Cand bunurile supuse confiscarii nu prezinta interes (sunt deteriorate, alterate, au termenul de valabilitate expirat etc.) sau confiscarea se dovedeste a fi imposibila (bunurile au disparut), faptuitorii pot fi obligati la plata valorii bunurilor, a taxelor si altor impuneri legate de ele.

In caz de incalcare grava, mijlocul de transport care a fost utilizat la savarsirea infractiunii poate ft confiscat. Confiscarea este permisa chiar daca mijlocul de transport nu apartine faptuitorului, in situatia cand exista

motive de a suspecta proprietarul ca a stiut sau ar fi trebuit sa stie in ce scop a fost utilizat vehiculul sau nava sa. In locul mijloacelor de transport se poate confisca valoarea acestora. Confiscarea acestor mijloace se poate dispune chiar daca nu s-a pronuntat o pedeapsa penala.

Cand identitatea infractorului nu poate fi stabilita in 30 zile de la efectuarea importului ilegal sau de la descoperirea bunurilor importate nelegal, acestea se predau trezoreriei de stat fara vreo decizie judecatoreasca ori a altei autoritati publice.

In conformitate cu prevederile art. 137, mijloacele de transport utilizate la savarsirea infractiunilor vamale, inclusiv in forma tentativei, pe teritoriul Marii Britanii sau in interiorul teritoriului vamal al Islandei, se pun sub sechestru pentru a garanta plata taxelor, a amenzilor si costurilor pe care operatorii, echipajele sau alti angajati sunt obligati sa le plateasca.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate