Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Procedee de fotografiere la fata locului


Procedee de fotografiere la fata locului


Procedee de fotografiere la fata locului

Fotografia judiciara reprezinta un procedeu important de fixare a rezultatelor cercetarii, fiind in acelasi timp si un auxiliar pretios al procesului-verbal. In cazurile deosebite, cum sunt savarsirii unor infractiuni ca omor, accidente de circulatie, navale, aeriene,incendiile, explozii soldate cu victime omenesti, talharii, etc cercetarea la fata locului nu mai poate fi conceputa fara executarea de fotografii, carora li se aduga inregistrari video analogice sau digitale.

Procedeele de fotografiere la fata locului includ : fotografia de orientare, fotografia schita, fotografia obiectelor principale, fotografia de detaliu, fotografia urmelor si masuratorilor fotografice.FOTOGRAFIA DE ORIENTARE

Serveste la fixarea imaginii intregului loc al faptei, intr-un ansamblu de puncte de reper sau de orientare, in scopul identificarii zonei in care a fost savarsita infractiunea.

De asemenea, se urmareste surprinderea acelor aspecte care pot oferi o anumita imagine asupra raportului dintre locul faptei si zona inconjuratoare.

In ceea ce priveste fotografiile executate in locuri deschise punctele de orientare pot fi cladiri, poduri, diverse indicatoare, borne kilometrice, in general orice element cu o prezenta si infatisare stabila in zona.

In ceea ce priveste locurile inchise, fotografia de orientare va cuprinde exteriorul cladirii, cu diverse puncte de reper si anume partticularitatile strazii, cladirilor invecinate, etc.

Aparatul de fotografiat se situeaza cat mai sus, in unele cazuri recurgandu-se la fotografii aeriene. Punctul din care se fotografiaza( punctul de statie) precum si conditiile de iluminare trebuie sa asigure redarea clara si corecta a ansamblului locului faptei si a punctelor de orientare.

FOTOGRAFIA SCHITA

Este executata in vederea redarii, in exclusivitate a intregului loc al faptei, cu toate caracteristicile lui. De regula, se executa cu aparatul situat la inaltimea medie a ochilor.

Avem urmatoarele tipuri de fotografie schita:

fotografia schita unitara- unde se reda totalitatea locului faptei intr-un singur cadru. ;

fotografia schita panoramica - este executata in situatia in care locul faptei ocupa o suprafata mai mare si este imposibil de redat intr-o singura fotografie. La randul ei aceasta se imparte in:

fotografia panoramica liniara unde aparatul se deplaseaza paralel cu locul faptei;

fotografia panoramica circulara care se realizeaza prin luarea de imagini prin rotirea aparatului situat intr-un punct central.

fotografia schita pe sectoare - in care se reda pe portiuni locul faptei. Se executa acolo unde nu se poate executa o fotografie unitara, in locuri compartimentate de exemplu apartamente.

fotografia schita incrucisata - aparatul este situat succesiv in puncte diferite sau diametral opuse in scopul evitarii asa-numitelor  zone oarbe .

FOTOGRAFIA OBIECTELOR PRINCIPALE

Modalitatea fotografierii obiectelor principale consta in fixarea imaginilor acelor obiecte care sunt in legatura sau care reflecta urmele si rezultatele actului infractional.

Din grupa obiectelor importante pot face parte; corpul victimei, armele si instrumentele folosite la savarsirea infractiunii, obiectele care poarta urme, urmele ca atare, etc.

Fotografia obiectului principal va fi dublata de o fotografie ce va reda pozitia acestui obiect in campul infractional cat si in raport de pozitia fata de celelalte obiecte.

Obiectele trebuie fotografiate astfel incat sa se redea elementele si detaliile sale caracteristice de identificare. De asemenea, langa obiectele principale sau intre acestea, daca este posibil, se aseaza o unitate de masura (rigla, centimetru) pentru aprecierea dimensiunilor si a distantelor.

FOTOGRAFIA DE DETALIU

Este specifica fazei dinamice a cercetarii la fata locului cand este permisa deplasarea si modificarea pozitiei obiectelor in vederea punerii in evidenta a detaliilor caracteristice, a urmelor si identificarii lor pe suprafata obiectului.

Detaliile sunt fotografiate din apropiere,cu o unitate de masura langa detaliu, la scara mare, si cu surse de lumina dispuse lateral si in spatele aparatului de fotografiat, astfel incat prin jocul umbrelor sa fie evidentiate detaliile caracteristice.

Procedee speciale de fotografiere la fata locului

Procedeele speciale includ mai multe categorii de fotografii si anume:

procedeele de fotografiere a urmelor de maini, picioare, etc;

procedeele de fotograiere a armelor, instrumentelor de spargere si a urmelor lor.

Pentru executarea fotografiei urmelor trebuie respectate anumite conditii tehnice. Fotografierea se va face dupa revelarea urmelor, in primul rand a celor latente, dar si a celor a caror nuanta nu se distinge de culoarea fondului.

Aparatul de fotografiat se instaleaza intr-o pozitie plan paralela cu urma. Sursele de lumina se dispun direct si lateral pentru evidentierea, prin jocul umbrelor, a caracteristicilor de identificare. Nu trebuie omisa dispunerea unei riglete centimetru.

Fotografia digitala

Este o metoda moderna de fixare a imaginilor care largeste posibilitatea de investigare a scenei infractiunii. Locul peliculei fotosensibile este luat de tehnica de calcul. Astfel relevarea si fixarea fotografica se realizeaza in conditii mai bune si mai sigure, prin vizualizarea directa a urmei, selectandu-se cea mai buna imagine care poate fi usor prelucrata.

Prin cuplarea aparatului digital la un celular, imaginea poate fi transmisa direct la laboratoarele politiei care pot prelua rapid urma.

Procedee de fotografiere a cadavrelor

Indiferent de cauza mortii - omucidere, sinucidere, accident - este necesar a se efectua fotografii pentru redarea pozitiei corpului, a starii imbracamintei, a leziunilor vizibile in acel moment, a distantei si raportului cu obiectele din apropiere.

Regula generala este aceea potrivit careia in ipoteza mortii violente cadavrele sa fie fotografiate in pozitia si in starea in care au fost gasite, nu este permisa nici o modificare.

In functie de specificul situatiei, trebuie avute in vedere pe langa regula generala si urmatoarele aspecte:

cadavrele dezmembrate vor fi fotografiate in 2 etape si anume: se fotografiaza fiecare parte in locul si pozitia in care se afla si ulterior se fotografiaza intregul corp refacut;

cadavrele inecatilor vor fi fotografiate in apa daca asa au fost gasite si imediat dupa scoatere, pentru a nu risca instalarea putrefactiei;

cadavrele spanzurate sau in pozitia sezand vor fi fotografiate din fata, spate si lateral;

cadavrele carbonizate vor fi fotografiate in starea in care au fost gasite iar ulterior vor fi asezate pe o suprafata alba - hartie, cearceaf - pentru a se obtine suficient contrast si vor fi fotografiate cu ajutorul unei lumini puternice;

cadavrele inghetate vor fi fotografiate in starea initiala precum si dupa dezghetare la temperatura camerei.

Masuratori fotografice sunt procedee de natura sa permita stabilirea dimensiunilor si distantei dintre diverse obiecte aflate in campul infractional.

Exista mai multe tipuri de masuratori fotografice:

a)      masuratoarea fotografica cu ajutorul rigle gradate sau fotografia bidimensionala - e fol in det dimensiunilor lineare ale urmelor si obiectelor

b)      masur. fotogr. cu ajutorul benzii gradate - e fol in cercetarea la fata locului pt det distantei dintre obiecte, mai ales daca sunt dispuse in profunzime sau pentru redarea dimensiunilor obiectelor sau urmelor mai mari. Metoda se aplica in momentul executarii fotografiilor schita si a fotografiilor obiectelor principale.

c)      masur. tridimensionale se pot face prin fol unor plansete speciale, prin stereografie, precum si pe fotografii executate ocazional.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate