Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
URMELE DE NATURA PILOASA


URMELE DE NATURA PILOASA


URMELE DE NATURA PILOASA

Firele de par uman alcatuiesc o categorie distincta de urme biologice - denumite si urme de natura piloasa - prin a caror examinare se obtin date importante cu privire la persoane si la imprejurarile faptei, problemele rezolvate de expertiza inscriindu-se in aceleasi coordonate ca si in cazul expertizei biocriminalistice a celorlalte urme biologice. In esenta, se pot obtine date despre natura, originea, caracteristicile de sex, varsta, regiunea corporala din care provine, pigmentatia sau diverse particularitati morfologice ale firului de par[1].Firul de par este un element anexa al pilii, constituind sub aspect epidermic o componenta a epidermului, a stratului cornos. Firul de par este compus din doua parti principale, si anume: radacina sau radixul si partea libera. Exteriorul firelor de par, numit cuticula, este acoperit cu solzi cornosi, orientati cu partea libera spre varful firului. Sub cuticula se afla stratul cortical, alcatuit din celule alungite, nenuclete, plasate paralel, usor rasucite elicloidal. Radacina parului este compusa dintr-o teaca epidermala si una conjunctivala[2].

Firele de par provin din regiunile paroase ale corpului, datorita procesului fiziologic obisnuit al organismului, ori din cauza unor actiuni de fortare, ca taierea, ruperea, sau smulgerea din radacina, cu ajutorul anumitor instrumente sau nemijlocit cu mana[3]. Dupa detasare, firele de par se depun pe cele mai variate obiecte de la locul faptei, pe dusumele, canapele, covoare, fotolii, in chiuvetele de bai sau bucatarii, pe instrumentele corp-delict, pe corpul victimei sau a faptuitorului. Cand infractiunea este comisa in camp deschis ori in curti, livezi, gradini, aceste urme se depun pe pamant, iarba, flori, frunze de arbusti, iar in accidentele de circulatie pe vehiculele angajate in accident, corpul victimelor, pe diferite obiecte apartinatoare persoanelor participante .

Cu toate ca sunt considerate relativ usor de examinat, firele de par implica probleme complexe atunci cand sunt gasite la locul unei infractiuni, fiind necesara o studiere atenta a lor pentru a decide din ce parte a corpului uman provin, daca sunt de origine umana sau animala, daca provin de la persoane de sex masculin sau feminin, varsta persoanei etc.[5] In ultima vreme, datorita progresului tehnicii criminalistice, cu ajutorul firelor de par descoperite la locul comiterii infractiunii, s-a reusit sa se reduca mult sfera persoanelor suspecte, pana aproape de identitate .

In literatura de specialitate[7] s-a subliniat in mod corect faptul ca prezenta firelor de par la fata locului nu trebuie neaparat asociata unor actiuni in exclusivitate violente. Sunt destul de frecvente imprejurarile in care firele de par se pot desprinde de cap, de maini sau de alte parti ale corpului, fara a fi smulse sau taiate, cum se intampla in cazul palariei sau al fularului . De asemenea, introducerea bratului neprotejat de camasa intr-un loc stramt, pentru sustragerea unui obiect, poate avea drept consecinta caderea de fire de par, datorita frecarii usoare de marginile deschizaturii. Cu alte cuvinte, ne putem afla in fata unor caderi determinate de cauze fiziopatologice sau accidentale .

Prin folosirea microscopiei electronice se poate stabili cu mare probabilitate daca firul de par in litigiu apartine sau nu persoanei de la care s-au prelevat modelele de comparatie, iar prin activarea cu neutroni se poate face cu certitudine excluderea si se stabileste cu certitudine daca firul de par in litigiu apartine persoanei de la care s-au prelevat modelele de comparatie[10].

Legat de problema identificarii persoanei dupa firele de par descoperite la locul comiterii faptei, se poarta inca numeroase discutii, desi astazi se cunosc variate procedee de examinare si identificare a firelor de par. Este cert faptul ca afara de natura organismului fiecarui individ, luat ca existenta fizica, asupra parului influenteaza foarte multi factori, dintre care exemplificativ pot fi amintiti: alimentatia, locul de munca, varsta, sexul, tratarea parului, zona geografica a individului etc. asemenea factori, care la randul lor se schimba in perioade scurte de timp, influenteaza atat asupra aspectului exterior al parului, cat mai ales asupra compozitiei sale chimice. Sub influenta acestor factori, aspectul exterior al parului sufera schimbari perceptibile in privinta gradului de gresare, nuantei de culoare si a luciului, asupra formelor capatului distal, substantelor aderente de pe tija. Mai mult chiar, cu toate ca parul capului, desi contine peste tot aproximativ aceleasi elemente, concentratia lor difera de la o zona la alta a capului. Astfel, daca zona de provenienta nu este descoperita, chiar in prezenta unei identitati de persoana, poate apare diferenta de concentratie a elementelor chimice si, drept urmare, concluziile de rigoare

Este bine stiut faptul ca, de cele mai mult ori, prelevarea modelelor de comparatie de la persoanele suspecte are loc chiar dupa ce au trecut luni sau ani de zile de la savarsirea infractiunii, timp in care concentrarea elementelor chimice din compozitia parului in mod sigur a suferit schimbari perceptibile, precum si detaliile microscopice ale parului persoanei in cauza au alte aspecte, diferite de cele initiale. Prin urmare, desi intr-un anumit moment parul are caracteristici individuale proprii unui individ concret si ele, in zilele noastre pot fi descoperite, fapt care nu este pus la indoiala catusi de putin, insa, datorita stabilitatii lor efemere, ne raliem opiniei potrivit careia identificarea persoanei prin intermediul lor este imposibil de realizat, mai ales cand, din momentul savarsirii faptei si pana la obtinerea modelelor de comparatie a trecut o perioada mai lunga de timp[11]. Bineinteles ca acest fapt nu inseamna ca firele de par descoperite la fata locului ar fi lipsite de valoare pentru cercetarea criminalistica, chiar si in procesul de identificare.

Pentru a nu gresi este necesar, ca intotdeauna, in procesul cercetarii si valorificarii firelor de par descoperite la locul faptei, sa se tina seama de situatia concreta. Considera, ca numai reducerea sferei peroanelor suspecte a fi lasat la fata locului urme sub forma firelor de par, este de mare utilitate pentru organele judiciare in activitatea lor, desfasurata in scopul descoperirii si prinderii infractorilor si stabilirii adevarului in cauzele cercetate .Radu Constantin, Pompil Draghici, Mircea Ionita, op.cit., p. 201; Emilian Stancu, op.cit., p. 179

Sorin Alamoreanu, op.cit., p. 77

Ion Mircea, op.cit., p. 167

Ion Mircea, Criminalistica, Editura Didactica si Pedagocica, Bucuresti, 1978, p. 90

Sorin Alamoreanu, op.cit., p. 77

Camil Suciu, op.cit., p. 313; Ion Mircea, op.cit., p. 168

Emilian Stancu, op.cit., p. 179

Emilian Stancu, op.cit., p. 179

Emilian Stancu, op.cit., p. 178

Ion Mircea, op.cit., p. 169

Ion Mircea, op.cit., p. 170

Ion Mircea, op.cit., p. 171

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate