Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Criminalistica


Index » legal » Criminalistica
Metode de analiza spectrala


Metode de analiza spectrala


Metode de analiza spectrala

Investigatia criminalistica de laborator reclama frecvente examinari destinate determinarii calitative si cantitative a elementelor chimice ce intra in compozitia unor probe materiale sau urme de diverse materii, descoperite in campul infractional, in vederea identificarii sau stabilirii provenientei lor. La acestea se adauga expertize de genul celor privind cercetarea inscrisurilor, a armelor de foc si urmelor lor, a substantelor toxice etc., ceea ce face necesara apelarea la metode stiintifice de investigare cu un inalt grad de precizie si sensibilitate, dintre care un loc distinct il ocupa metodele de analiza spectrala.

La baza axestor metode sta raportul existent intre materie si radiatie. Radiatiile electromagnetice folosite in analizele spectrale cuprind o gama foarte larga, in care intra atat radiatii spectrale vizibile cat si cele invizibile: radiatiile x, ultravioletele si cele infrarosii.Raportat la modul de obtinere a spectrului, instrumentele de analiza se impart in aparate spectrale cu prisma si aparate spectrale cu retea. Dupa modalitatile de inregistrare a razelor analizei, aparatele sectrale se impart in: spectrografe, spectroscoape si spectrometre.

Pe langa dispozitivul de obtinere a spectrului, aparatul spectral are urmatoarele componente mai importante: o sursa de lumina si un dispozitiv de observare si inregistrare a spectrului.

Avantajele analizelor spectrale sunt multimple. Cele mai importante sunt:

Analiza spectrochimica se caract. prin precizie, sensibilitate si rapiditate;

Pt efectuarea ei nu sunt necesare cantitati mari de substante, uneori chiar sunt de ajuns cantitati infime;

Analiza spectrala este indispensabila in numeroase domenii ale criminalisticii: cercetarea urmelor- materie (organica, anorganica) sau a resturilor de materiale intalnite de exemplu in incendii, accidente de circulatie, in cercetare urmelor tragerilor cu armele de foc, a falsurilor, etc.

Precautii:

Analiza spectrala prin emisie are caracter distructiv. De aceea, organele judiciare care dispun expertize ce urmeaza sa fie efectuate asupra unor urme- materie, aflate in cantitate mica, prin metode analitice de genul expertizei spectrale, trebuie sa atraga atentia expertului sa nu apeleaza la ac metoda decat dk nu este alta posibil de investigare stiitifica.

Analiza spectrala prin absorbtie este indispensabila in analiza lichidelor, corpurilor amorfe, acristalelor, sau a unor probe ce contin peste 3 elemente chimice care se manifesta in aceeasi regiune a spectrului. Insa si in legatura cu aceasta metoda exista neajunsuri datorita posibilitatii producerii unor erori in analiza din cauza proceselor fizico-chimice ce au loc in probe sau aparaturii.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate