Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contracte


Index » legal » Contracte
Revocarea donatiilor pentru survenienta de copil


Revocarea donatiilor pentru survenienta de copil


Revocarea donatiilor pentru survenienta de copil

In temeiul art. 836 C.civ., donatia se revoca de drept daca donatorului care in momentul incheierii contractului nu avea copii sau alti descendenti, I se naste ulterior chiar si postum un copil viu.

Conditii:

a) donatorul nu avea in momentul incheierii contractului nici un descendent in viata.

Daca in momentul incheierii contractului donatorul avea un copil conceput dar nenascut, conditia este indeplinita caci copilul conceput se considera nascut doar cand este in interesul sau.

Daca donatorul avea la momentul incheierii contractului un descendent disparut credem ca in virtutea prezumtiei ca este in viata donatia nu se va revoca. Numai daca ulterior acesta este declarat mort prin hotarare judecatoreasca iar data mortii este anterioara datei incheierii contractului donatia se va revoca.

b) donatorului sa I se nasca un copil fie si dupa moartea sa (copilul era conceput in momentul incheierii contractului)Nu are importanta daca acel copil este din casatorie sau din afara ei.

Daca donatorul adopta un copil dupa incheierea contractului donatia nu se revoca.

Daca in momentul incheierii contractului avea un copil adoptat si ulterior i se naste un copil donatia se revoca.

Reocarea donatiei pentru nastere de copil intervine de drept astfel incat instanta de judecata doar verifica indeplinirea conditiilor fara a mai putea aprecia daca se impune revocarea.

Revocarea produce efecte retroactive partile fiind repuse in situatia anterioara incheierii contractului. Eventuale drepturi dobandite de terte personae asupra bunului donat sunt desfiintate. Donatarul trebuie sa restituie si fructele bunului donat de la data de la care a fost notificat de nasterea copilului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate