Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contracte


Index » legal » Contracte
Obligatia de garantie pentru evictiune (forme, natura, mod de functionare)


Obligatia de garantie pentru evictiune (forme, natura, mod de functionare)


Obligatia de garantie pentru evictiune (forme, natura, mod de functionare)

In temeiul art.1336 C.civ., vanzatorul trebuie sa garanteze pe cumparator de linistita folosinta (garantia contra evictiunii) si de utila folosinta (garantie contra viciilor) lucrului.

Evictiune - pierderea totala sau partiala a dreptului de proprietate si tulburarea cumparatorului in exercitarea dreptului sau de proprietate.

a) Garantia contra evictiunii provenind din faptele personale

In temeiul art.1339 C.civ., obligatia negativa a vanzatorului de a nu-l tulbura pe cumparator in linistita folosinta a lucrului este esenta vanzarii, astfel ca orice conventie contrara este nula.Aceasta obligatie este indivizibila ea privind intregul bun. Faptul personal al vanzatorului este orice act sau fapt, fie anterior vanzarii, insa recunoscut de cumparator, fie ulterior vanzarii, insa recunoscut in contract prin care cumparatorul este tulbutrat in exercitarea dreptului sau de proprietate. Vanzatorul este tinut de garantie, astfel incat cumparatorul se poate apara impotriva faptelor personale ale vanzatorului prin invocarea exceptiei de garantie potrivit careia cel care este tinut sa garanteze pentru evictiune nu poate sa evinga. Acesta obligatie (pentru evictiune) se transmite succesorilor universali sau cu titlu universal ai vanzatorului. De asemenea obligatia de garantie exista nu numai fata de cumparator ci si fata de dobanditorii ulteriori ai bunului.b) Garantia contra evictiunii rezultand din faptele tertilor

Obligatia de evictiune a vanzatorului exista si atunci cand tulburarea cumparatorului provine din fapta unui tert.

Pentru indeplinirea acestei obligatii trebuie indeplinite urmatoarele conditii:

- sa fie vorba de o tulburare de drept - atunci cand tertul invoca un drept asupra lucrului vandut, indiferent daca cumparatorul a cunoscut sau nu existenta acestui drept, neavand importanta daca dreptul invocat este real sau de creanta. Vanzatorul nu raspunde pentru tulburarile de fapt, deoarece cumparatorul se poate apara singur impotriva lor prin actiunea posesorie sau in revendicare.

- cauza evictiunii sa fie anterioara vanzarii - vanzatorul nu raspunde de tulburarile care au o cauza ulterioara vanzarii (greveaza imobilul vandut cu un drept de ipoteca, dupa incheierea vanzarii dar pana in momentul in care cumparatorul si-a inscris dreptul in cartea funciara).

- cauza evictiunii sa nu fie cunoscuta de cumparator, la momentul incheierii contractului - chiar daca nu exista reglementare expresa in acest sens se considera ca vanzatorul raspunde doar atunci cand cauza evictiunii nu a fost cunoscuta de cumparator, caci in caz contrar contractul s-ar transforma din comutativ in aleatoriu (cumparatorul asumandu-si rol de evingere).

Functionarea garantiei pentru evictiune.

Obligatia de garantie este o obligatie de ,, a nu face,, in temeiul ei vanzatorul trebuie sa se abtina de la savarsirea oricarui fapt de natura a-l tulbura pe cumparator in executarea dreptului de proprietate. Daca evictiunea este in desfasurare, cumparatorul are posibilitatea de a-l chema garantie pe vanzator, astfel incat acesta sa-l apere pe cumparator. Daca cumparatorul nu-l anunta pe vanzator de existenta procesului prin care se urmareste evingerea acestuia, si vanzatorul demonstreaza ca avea posibilitatea sa castige procesul daca ar fi fost chemat, nu va raspunde. Daca evictiunea s-a produs, obligatia devine o obligatie de ,,a da,, (de a plati daune interese) intinderea acestora depinzand de intinderea evictiunii: totale sau partiale.

Efectele obligatiei de garantie in cazul evictiunii totale:

- restituirea pretului platit, indiferent de scaderea valorii lucrului fata de momentul incheierii contractului

- restituirea valorii fructelor produse de lucrul cumparat, fructe pe care cumparatorul le remite tertului evingator

- restituirea cheltuielilor de judecata din procesul in care a fost evins si cele facute cu intentarea actiunii in garantie impotriva vanzatorului

- daune interese - indiferent de buna sau reaua credinta vanzatorul va plati cumparatorului diferenta dintre valoarea lucrului in momentul evingerii si cel al incheierii contractului.

- sa restituie cheltuielile necesare si voluptorii pe care cumparatorul l-a facut cu bunul cumparat

In cazul evictiunii partiale cumparatorul poate cere fie rezolutiunea contarctului daca partea ramasa nu este suficienta pentru satisfarceea scopului pentru care era incheiat contractul , fie sa ceara daune egale cu valoarea partii din bun de care a fost evins. In cazul evictiunii vanzatorul trebuie sa plateasca aceleasi sume ca in cazul evictiunii totale (a-e).

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate