Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contracte


Index » legal » Contracte
Conditiile cerute pentru pret in contractul de vanzare-cumparare


Conditiile cerute pentru pret in contractul de vanzare-cumparare


Conditiile cerute pentru pret in contractul de vanzare-cumparare

Pretul este obiectul obligatiei cumparatorului si consta intr-o suma de bani pe care

cumparatorul o remite vanzatorului in schimbul lucrului.

Pretul trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

a) pretul sa fie stabilit in bani

Este esenta contractului de vanzare-cumparare, daca pretul este stabilit intr-o alta prestatie atunci natura contractului se schimba. Intinderea obligatiei de plata trebuie cunoscuta in momentul incheierii contractului.Pretul poate consta intr-o suma de bani unica , sau din prestatii periodice. Daca aceste prestatii periodice in sume de bani se platesc pana la un termen incert (moartea vanzatorului), contractul va fi de renta viagera. Daca pretul este stabilit intr-o suma de bani si intr-o alta prestatie contractul este de vanzare cumparare daca plata sumei de bani este prestatia principala.

b) sa fie determinat sau determinabilPretul este determinat atunci cand partile stabilesc cuantumul lui in contarct, ti este determinabil atunci cand partile arata in contract elementele de determinare ulterioara a pretului. Art. 1304 C.civ. permite partilor sa prevada ca stabilirea pretului se va face de catre un tertales de comun acord de catre parti. Daca tertul refuza stabilirea pretului contractul nu va produce efecte.

Noul C.civ., prevede ca in acest caz partea interesata se va putea adresa instantei care va dispune efectuarea unei expertize si se va determina pretul.

c) sa fie sincer

Atunci cand este stabilit de parti cu intentia de a fi platit.

d) sa fie serios

Art.1303 C.civ., in sensul ca nu trebuie sa existe o disproportie vadita intre cuantumul pretului in raport cu valoarea bunului vandut.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate