Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Contabilitate


Index » legal » Contabilitate
╗ Organizarea sistemului conturilor de gestiune


Organizarea sistemului conturilor de gestiune


Organizarea sistemului conturilor de gestiune

Obiective de atins:

Definitie: rolul conturilor de gestiuneDe enumerat

3 conturi din grupa 90, 92, 93;

Calcularea costurilor, cheltuielilor si inregistrarea lor.

4.1. Sistemul de conturi specifice utilizat in calculatia costurilor

Cu toate ca este obligatorie potrivit legii, modalitatea in care este organizata si condusa contabilitatea de gestiune ramane la latitudinea fiecarei unitati economice, in functie de specificul activitatii si de nevoile proprii de informare.

Normalizatorii romani au instituit in Planul de conturi general aprobat prin OMF 94/2001 o clasa de conturi specifice, clasa 9 "Conturi de gestiune" care functioneaza dupa regulile partidei duble si cu ajutorul carora se evidentiaza contabilitatea cheltuielilor de productie si calculatia costurilor. Clasa 9 asigura independenta contabilitatii de gestiune in raport cu contabilitatea financiara.

Contabilitatea de gestiune

 


Rolul acestor conturi de gestiune este de a prelua cheltuielile de exploatare din contabilitatea financiara unde acestea au fost inregistrate dupa natura lor pentru a le ordona dupa destinatia lor, scopul fiind calcularea costului efectiv al productiei obtinute, decorelarea acestei productii si stabilirea abaterilor costurilor efective de la cele prestabilite in vederea exercitarii controlului bugetar asupra costurilor.

Conturile din clasa 9 "Conturi de gestiune" propuse de normalizatorii romani in Planul de conturi general aprobat prin OMF 94/2001 sunt organizate in urmatoarele trei grupe:

Grupa  90 "Decontari interne"

"Decontari interne privind cheltuielile"

"Decontari interne privind productia obtinuta"

"Decontari interne privind diferentele de pret"

Grupa 92 "Conturi de calculatie"

"Cheltuielile activitatii de baza"

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

"Cheltuieli indirecte de productie"

"Cheltuieli generale de administratie"

"Cheltuieli de desfacere"

Grupa 93 "Costul productiei"

"Costul productiei obtinute"

"Costul productiei in curs de executie"

Facem precizarea ca asa cum sunt ele delimitate in Planul de conturi general , pot fi adoptate in mod corespunzator nevoilor de informare sau specificului activitatii desfasurate de unitatea economica, pentru care se realizeaza calculatia costurilor. Aceste conturi au o functie contabila mai elastica in ceea ce priveste debitare si creditarea lor. In continuare ne propunem sa prezentam o varianta posibila de functionare a acestor conturi:

Contul 901 "Decontari interne privind cheltuielile"

Cu ajutorul contului 901 se tine evidenta decontarilor interne privind cheltuielile activitatii de baza si auxiliare, cheltuielile directe si indirecte de productie, cheltuielile generale de administratie si desfacere pe care le preia din contabilitatea financiara in vederea transferarii lor in contabilitatea de gestiune, pe de o parte, iar pe de alta parte, contul 901 se mai utilizeaza pentru reflectarea costului efectiv al productiei obtinute. Realizeaza interfata intre contabilitatea financiara si contabilitatea de gestiune. Dupa functia contabila este un cont bifunctional, dar functioneaza ca un cont de pasiv.

Se crediteaza in cursul lunii cu cheltuielile preluate din contabilitatea financiara in contabilitatea de gestiune , in corespondenta cu debitul conturilor de calculatie: 921 "Cheltuielile activitatii de baza", 922 "Cheltuielile activitatii auxiliare", 923 "Cheltuieli indirecte de productie", 924 "Cheltuieli generale de administratie", 925 "Cheltuieli de desfacere".

% = 901

"Decontari interne privind cheltuielile"

"Cheltuielile activitatii de baza"

922

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

923

"Cheltuieli indirecte de productie"

924

"Cheltuieli generale de administratie"

925

"Cheltuieli de desfacere"

Se debiteaza la sfarsitul lunii cu pretul de inregistrare al produselor , lucrarilor executate si serviciilor prestate prin creditul contului 931 "Costul productiei obtinute" , precum si cu diferentele dintre costurile efective si pretul de inregistrare (prestabilit sau cu ridicata) al produselor, lucrarilor si serviciilor in corespondenta cu contul 903 "Decontari interne privind diferentele de pret".

901 = % costul efectiv

"Decontari interne privind  931

cheltuielile" "Costul productiei obtinute" preturi de inregistrare

903

"Decontari interne privind diferentele dintre pre-

diferentele de pret" turile de inregistrare

si costurile efective"

Contul 902 "Decontari interne privind productia obtinuta"

Rolul contului 902 este de a evidentia decontarile interne privind costul productiei obtinute in cursul perioadei de gestiune (lunii) la pret de inregistrare (pret prestabilit sau cu ridicata). Dupa functia contabila este un cont bifunctional. Soldul contului 902 reprezinta diferentele de pret dupa cum urmeaza:

soldul creditor pune in evidenta diferentele favorabile , respectiv abaterile pozitive;

soldul debitor pune in evidenta diferentele nefavorabile , respectiv abaterile negative.

Se crediteaza in cursul lunii cu pretul de inregistrare (pretul prestabilit sau cu ridicata) al productiei obtinute prin debitul contului 931 "Costul productiei obtinute".

931 = 902 preturi de inregistrare

"Costul productiei obtinute" "Decontari interne privind

productia obtinuta"

Se debiteaza la sfarsitul lunii cu costul efectiv al productiei obtinute prin creditul conturilor de calculatie.

902 = %

"Decontari interne privind 921

productia obtinuta" "Cheltuielile activitatii de baza"

922

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

923

"Cheltuieli indirecte de productie"

924

"Cheltuieli generale de administratie"

925

"Cheltuieli de desfacere"

In urma acestor inregistrari, soldul contului 902 reprezinta diferentele dintre preturile de inregistrare si costurile efective.

Indiferent de soldul sau, contul 902 se inchide la sfarsitul lunii prin contul 903 "Decontari interne privind diferentele de pret".

903 = 902 diferentele dintre pre-

"Decontari interne privind  "Decontari interne privind turile de inregistrare

diferentele de pret" productia obtinuta" si costurile efective (▒)

Acest cont detailat, dezvoltat pe purtatori de costuri (produse fabricate, lucrari executate , servicii, comenzi, faze de fabricatie, etc), joaca rolul unui cont de rezultate al contabilitatii de gestiune.

Contul 903 "Decontari interne privind diferentele de pret"

Rolul contului 903 este de a evidentia diferentele de pret intre costul efectiv al productiei finite obtinute din procesul de productie si pretul de inregistrare (prestabilit sau cu ridicata). Este utilizat la sfarsitul lunii, iar dupa functia contabila este un cont de activ.

Se debiteaza la sfarsitul lunii cu diferentele dintre costul efectiv al productiei finite obtinute si pretul de inregistrare prin creditul contului 902 "Decontari interne privind productia obtinuta".

Cazul a) Daca costul efectiv este mai mare decat cel prestabilit vor rezulta diferentele nefavorabile (in plus) care se vor inregistra in contabilitate astfel:

903 = 902 diferenta de pret intre

"Decontari interne privind  "Decontari interne privind costul efectiv mai

diferentele de pret" productia obtinuta" mare si pretul de inre-

gistrare mai mic

Cazul b) Daca costul efectiv este mai mic decat cel prestabilit , vor rezulta diferentele favorabile (in minus) care vor fi inregistrare in contabilitate astfel:

903 = 902 diferenta de pret

"Decontari interne privind  "Decontari interne privind

diferentele de pret" productia obtinuta"

Se crediteaza la sfarsitul lunii cu diferentele de pret dintre costul efectiv si pretul de inregistrare , transferate in contul 901.

901 = 902 diferente dintre pre-

"Decontari interne privind  "Decontari interne privind turile de inregistrare

cheltuielile" productia obtinuta" si costurile efective

Conturile de calculatie

Contul 921 "Cheltuielile activitatii de baza"

Acest cont se utilizeaza pentru evidenta cheltuielilor aferente activitatii de baza ale unitatii patrimoniale. Este un cont de activ.

Se debiteaza in cursul lunii cu ocazia preluarii cheltuielilor directe aferente activitatii de baza din contabilitatea financiara prin creditul contului 901 "Decontari interne privind cheltuielile".

921 = 901

"Cheltuielile activitatii de baza" "Decontari interne privind cheltuielile"

La sfarsitul lunii contul 921 se debiteaza prin creditul conturile de calculatie 922 "Cheltuielile activitatilor auxiliare", 923 "Cheltuieli indirecte de productie", 924 "Cheltuieli generale de administratie", 925 "cheltuieli de desfacere".

921 = %

"Cheltuielile activitatii de baza" 922

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

923

"Cheltuieli indirecte de productie"

924

"Cheltuieli generale de administratie"

925

"Cheltuieli de desfacere"

Se crediteaza la sfarsitul lunii cu cheltuielile efective ale productiei finite realizate in cursul perioadei de gestiune in corespondenta cu debitul contului 902 "Decontari interne privind productia obtinuta" , precum si cu cheltuielile efective aferente productiei in curs in corespondenta cu debitul contului 933 "Costul productiei in curs de executie".

902 = 921

"Decontari interne privind "Cheltuielile activitatii de baza"

productia obtinuta"

933 = 921

"Costul productiei in curs de executie" "Cheltuielile activitatii de baza"

Contul 922 "Cheltuielile activitatilor auxiliare"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor activitatilor auxiliare, conexe la activitatea de baza. Este un cont de activ.

Se debiteaza in cursul lunii cu ocazia preluarii cheltuielilor directe privind activitatile auxiliare de servire si conexe la activitatea de baza care au fost inregistrare si in contabilitatea financiara in corespondenta cu creditul contului 901 "Decontari interne privind cheltuielile".

922 = 901

"Cheltuielile activitatilor auxiliare" "Decontari interne privind cheltuielile"

Contul 912 se mai debiteaza in cursul lunii cu cheltuielile aferente lucrarilor si serviciilor reciproce executate intre sectiile auxiliare prin creditul contului 922 la contul analitic al sectiei prestatoare.

922 = 922

"Cheltuielile activitatilor auxiliare" "Cheltuielile activitatilor auxiliare"

La sfarsitul lunii contul 922 se debiteaza cu cota corespunzatoare de cheltuieli generale de administratie repartizate rational in costul productiei auxiliare destinata vanzarii prin creditul contului 924 "Cheltuieli generale de administratie".

922 = 924

"Cheltuielile activitatilor auxiliare" "Cheltuieli generale de administratie"

Se crediteaza la sfarsit de luna in corespondenta cu debitul conturilor 921 "Cheltuielile activitatii de baza" si 933 "Costul productiei in curs de executie", cu costurile transferate pentru lucrarile executate si serviciile prestate incluse in productia de baza si cea proprie nefinita.

% = 922

921 "Cheltuielile activitatilor auxiliare"

"Cheltuielile activitatii de baza"

933

"Costul productiei in curs de executie"

De asemenea se mai crediteaza la sfarsit de luna prin debitul contului 902 "Decontari interne privind productia obtinuta".

902 = 922

"Decontari interne privind productia obtinuta" "Cheltuielile activitatilor auxiliare"

Contul 923 "Cheltuieli indirecte de productie"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor indirecte de productie. Este un cont de activ.

Se debiteaza in timpul lunii cu ocazia preluarii din contabilitatea financiara a cheltuielilor indirecte de productie privind activitatea de baza prin creditul contului 901 "Decontari interne privind cheltuielile".

923 = 901

"Cheltuieli indirecte de productie" "Decontari interne privind cheltuielile"

Se crediteaza la sfarsitul lunii prin debitul conturilor 902 "Decontari interne privind productia obtinuta", 921 "Cheltuielile activitatii de baza" si 933 "Costul productiei in curs de executie".

% = 923

902 "Cheltuieli indirecte de productie"

"Decontari interne privind productia obtinuta"

921

"Cheltuielile activitatii de baza"

933

"Costul productiei in curs de executie

Contul 924 "Cheltuieli generale de administratie"

Acest cont se utilizeaza pentru a tine evidenta cheltuielilor de administratie si conducere ale unitatii patrimoniale. Este un cont de activ.

Se debiteaza in timpul lunii cu ocazia preluarii din contabilitatea financiara a cheltuielilor ocazionate de administrarea si conducerea unitatii in corespondenta cu creditul contului 901 "Decontari interne privind cheltuielile".

924 = 901

"Cheltuieli generale de administratie" "Decontari interne privind cheltuielile"

Se crediteaza la sfarsitul lunii prin debitul conturilor 902 "Decontari interne privind productia obtinuta", 921 "Cheltuielile activitatii de baza", 922 "Cheltuielile activitatilor auxiliare", 925 "Cheltuieli de desfacere" si 933 "Costul productiei in curs de executie".

% = 924

902 "Decontari interne privind cheltuielile"

"Decontari interne privind productia obtinuta"

921

"Cheltuielile activitatii de baza"

922

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

925

"Cheltuieli de desfacere"

933

"Cursul productiei in curs de executie"

Contul 925 "Cheltuieli de desfacere"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor privind desfacerea produselor fabricate (cheltuieli de ambalare, transport, manipulare, depozitare, inmagazinare, etc). Este un cont de activ.

Se debiteaza in timpul lunii cu ocazia preluarii din contabilitatea financiara a cheltuielilor ocazionate de desfacerea produselor fabricate in corespondenta cu creditul contului 901 "Decontari interne privind cheltuielile".

925 = 901

"Cheltuieli de desfacere" "Decontari interne privind cheltuielile"

La sfarsitul lunii debiteaza prin creditul conturilor 922 "Cheltuielile activitatii auxiliare" si 924 "Cheltuieli generale de administratie".

925 = %

"Cheltuieli de desfacere" 922

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

924

"Cheltuieli generale de administratie"

Se crediteaza la sfarsitul lunii cu ocazia repartizarii rationale a cheltuielilor de desfacere in costul complet al productiei obtinute prin debitul contului 902 "Decontari interne privind productia obtinuta".

902 = 925

"Decontari interne privind productia obtinuta" "Cheltuieli de desfacere

Contul 931 "Costul productiei obtinute"

Rolul contului 931 este de a tine evidenta productiei finite constand in produse finite, semifabricate destinate vanzarii, lucrari executate si servicii prestate pentru terti, investitii proprii sau alte activitati. Este un cont de activ.

Se debiteaza in cursul lunii cu pretul de inregistrare al productiei finite obtinute prin creditul contului 902 "Decontari interne privind productia obtinuta".

931 = 902

"Costul productiei obtinute" "Decontari interne privind productia obtinuta"

Se crediteaza la sfarsitul lunii prin debitul contului 901 "Decontari interne privind cheltuielile".

901 = 931

"Decontari interne privind cheltuielile" "Costul productiei obtinute"

Contul 933 "Costul productiei in curs de executie"

Rolul contului 933 este de a evidentia costul efectiv al productiei in curs de executie. Este un cont de activ.

Se debiteaza la sfarsitul lunii cu costul efectiv al productiei in curs de executie rezultata din activitatea de baza precum si din activitatile auxiliare in corespondenta cu debitul conturilor de calculatie 921 "Cheltuielile activitatii de baza", 922 "Cheltuielile activitatii auxiliare", 923 "Cheltuieli indirecte de productie", 924 "Cheltuieli generale de administratie", 925 "Cheltuieli de desfacere".

933 = %

"Costul productiei in curs de executie" 921

"Cheltuielile activitatii de baza"

922

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

923

"Cheltuieli indirecte de productie"

924

"Cheltuieli generale de administratie"

925

"Cheltuieli de desfacere"

Se crediteaza prin debitul contului 902 "Decontari interne privind productia obtinuta".

902 = 933

"Decontari interne privind productia "Costul productiei in curs de executie"

obtinuta"

4.2. Interdependenta contabilitatii de gestiune in raport cu contabilitatea financiara

4.2.1. Preluarea cheltuielilor din contabilitatea financiara si inregistrarea acestora in contabilitatea de gestiune

Exemplul 1

Se considera o intreprindere cu activitate industriala care dispune de doua sectii de baza si , o sectie auxiliara -atelierul de intretinere si reparatii (AIR) , un sector administrativ si de conducere (SAC) si un magazin propriu de desfacere (MPD). In cadrul sectiilor de baza se fabrica un singur produs (productie omogena) , unitatea lucrand la intreaga sa capacitate.

Ne propunem sa inregistram cheltuielile in dublu circuit, necesare fabricarii produsului.

o       Preluarea cheltuielilor cu materiile prime , conform bonului de consum in suma de 200.000 lei, repartizat dupa cum urmeaza:

- la sectia : 125.000 lei

- la sectia : 75.000 lei

a)      contabilitatea financiara


"Cheltuieli cu materiile prime" "Materii prime"

b)     contabilitatea de gestiune

= 901 200.000

921.01 "Decontari interne privind cheltuielile" 125.000

"Cheltuielile activitatii de baza/"

921.02 75.000

"Cheltuielile activitatii de baza/"

o       Preluarea cheltuielilor cu materialele consumabile, repartizate dupa cum urmeaza:

- la sectia : 30.000 lei

- la sectia : 20.000 lei

- la atelierul de intretinere si reparatii: 25.000 lei

- la sectorul administrativ si de conducere: 20.000 lei

- la magazinul propriu de desfacere: 10.000 lei

a)      contabilitatea financiara


"Cheltuieli cu materialele consumabile" "Materiale consumabile"

b)     contabilitatea de gestiune

= 901 105.000

923.01 "Decontari interne privind 30.000

"Cheltuieli indirecte de productie/" cheltuielile"

923.02 20.000

"Cheltuieli indirecte de productie/"

922 25.000

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

924 20.000

"Cheltuieli generale de administratie"

925 10.000

"Cheltuieli de desfacere"

o       Preluarea cheltuielilor cu energia si apa facturat la 73.000 lei repartizate dupa cum urmeaza:

- la sectia : 30.000 lei

- la sectia : 20.000 lei

- la atelierul de intretinere si reparatii: 8.000 lei

- la sectorul administrativ si de conducere: 10.000 lei

- la magazinul propriu de desfacere: 5.000 lei

a)      contabilitatea financiara

= 401 86.870

605 "Furnizori" 73.000

"Cheltuieli cu energia si apa"

4426 13.870

"TVA deductibila"

b)     contabilitatea de gestiune

= 901 73.000

923.01 "Decontari interne privind cheltuielile" 30.000

"Cheltuieli indirecte de productie/"

923.02 20.000

"Cheltuieli indirecte de productie/"

922 8.000

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

924 10.000

"Cheltuieli generale de administratie"

925 5.000

"Cheltuieli de desfacere"

o       Preluarea cheltuielilor salariale in suma de 725.000 lei, repartizate dupa cum urmeaza:

- salariile muncitorilor direct productivi din sectia : 250.000 lei

- salariile muncitorilor direct productivi din sectia : 200.000 lei

- salariile personalului administrativ si de conducere din sectia : 50.000 lei

- salariile personalului administrativ si de conducere din sectia : 40.000 lei

- salariile personalului din atelierul de intretinere si reparatii: 75.000 lei

- salariile personalului din sectorul administrativ si de conducere: 100.000 lei

- salariile personalului din magazinul propriu de desfacere: 10.000 lei

a)      contabilitatea financiara


"Cheltuieli cu salariile personalului" "Personal -salarii datorate"

b)     contabilitatea de gestiune

= 901 725.000

921.01 "Decontari interne privind cheltuielile" 250.000

"Cheltuielile activitatii de baza/"

921.02 200.000

"Cheltuielile activitatii de baza/"

923.01 50.000

"Cheltuieli indirecte de productie/"

923.02 40.000

"Cheltuieli indirecte de productie/"

922 75.000

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

924 100.000

"Cheltuieli generale de administratie"

925 10.00

"Cheltuieli de desfacere"

o       Preluarea contributiilor personale

A) Contributia de asigurari sociale datorata de angajator (22%)

a)      contabilitatea financiara

= 4311.01 159.500

"Contributia unitatii la   "Contributia unitatii la asigurarile

asigurarile sociale" sociale"

b)     contabilitatea de gestiune

= 901 159.500

921.01 "Decontari interne privind cheltuielile" 55.000

"Cheltuielile activitatii de baza/"

921.02 44.000

"Cheltuielile activitatii de baza/"

923.01 11.000

"Cheltuieli indirecte de productie/"

923.02 8.800

"Cheltuieli indirecte de productie/"

922 16.500

"Cheltuielile activitatii auxiliare"

924 22.000

"Cheltuieli generale de administratie"

925 2.200

"Cheltuieli de desfacere"

B) Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale (0,5%)

a) contabilitatea financiara

= 4311.02 3.625

"Contributia unitatii la   "Contributia unitatii la asigurarile

asigurarile sociale" sociale"

b) contabilitatea de gestiune

= 901 3.625

921.01 "Decontari interne privind cheltuielile" 1.250

"Cheltuielile activitatii de baza/"

921.02 1.000

"Cheltuielile activitatii de baza/"

923.01 250

"Cheltuieli indirecte de productie/"

923.02 200

"Cheltuieli indirecte de productie/"

922 375

"Cheltuielile activitatii auxiliare"

924 500

"Cheltuieli generale de administratie"

925 50

"Cheltuieli de desfacere"

C) Contributia unitatii la constituirea fondului de somaj (3%)

a)contabilitatea financiara

= 4371 21.750

"Contributia unitatii pentru "Contributia unitatii la fondul

ajutorul de somaj" de somaj"

b) contabilitatea de gestiune

= 901 21.750

921.01 "Decontari interne privind cheltuielile" 7.500

"Cheltuielile activitatii de baza/"

921.02 6.000

"Cheltuielile activitatii de baza/"

923.01 1.500

"Cheltuieli indirecte de productie/"

923.02 1.200

"Cheltuieli indirecte de productie/"

922 2.250

"Cheltuielile activitatii auxiliare"

924 3.000

"Cheltuieli generale de administratie"

925 300

"Cheltuieli de desfacere"

D) Contributia unitatii la constituirea fondului pentru asigurarile sociale de sanatate (7%)

a) contabilitatea financiara

= 4313 70.750

"Contributia angajatorului pentru "Contributia angajatorului

asigurarile sociale de sanatate" pentru asigurarile sociale

de sanatate"

b) contabilitatea de gestiune

= 901 50.750

921.01 "Decontari interne privind cheltuielile" 17.500

"Cheltuielile activitatii de baza/"

921.02 14.000

"Cheltuielile activitatii de baza/"

923.01 3.500

"Cheltuieli indirecte de productie/"

923.02 2.800

"Cheltuieli indirecte de productie/"

922 5.250

"Cheltuielile activitatii auxiliare"

924 7.000

"Cheltuieli generale de administratie"

925 700

"Cheltuieli de desfacere"

E) Comisionul datorat inspectoratului teritorial de munca (0,25%)

a) contabilitatea financiara

= 447.20 1.812,5

"Cheltuieli au alte impozite, "Fonduri speciale-taxe si

taxe si varsaminte asimilate" varsaminte asimilate

b) contabilitatea de gestiune

= 901 1.812,5

921.01 "Decontari interne privind cheltuielile" 625

"Cheltuielile activitatii de baza/"

921.02 500

"Cheltuielile activitatii de baza/"

923.01 125

"Cheltuieli indirecte de productie/"

923.02 100

"Cheltuieli indirecte de productie/"

922 187,5

"Cheltuielile activitatii auxiliare"

924 250

"Cheltuieli generale de administratie"

925 25

"Cheltuieli de desfacere"

o       Preluarea cheltuielilor cu amortizarea imobilizarilor corporale in suma totala de 120.000 lei, dupa cum urmeaza:

- amortizarea cladirii , utilajelor si echipamentelor din sectia : 40.000 lei

- amortizarea cladirii , utilajelor si echipamentelor din sectia : 30.000 lei

- amortizarea cladirii , utilajelor si echipamentelor din sectorul administrativ si de conducere: 20.000 lei

- amortizarea cladirii , utilajelor si echipamentelor din atelierul de intretinere si reparatii: 20.000 lei

- amortizarea cladirii , utilajelor si echipamentelor din magazinul propriu de desfacere: 10.000 lei

a) contabilitatea financiara:

= 281 120.000

"Cheltuieli de exploatare privind "Amortizari privind imobilizarile

amortizarea imobilizarilor" corporale"

b) contabilitatea de gestiune

% = 901 120.000

923.01 "Decontari interne privind cheltuielile" 40.000

"Cheltuieli indirecte de productie/"

923.02 30.000

"Cheltuieli indirecte de productie/"

924 20.000

"Cheltuieli generale de administratie"

922 20.000

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

925 10.000

"Cheltuieli de desfacere"

o       Preluarea cheltuielilor cu reparatiile la cladiri au fost in suma de 400.000 lei din care

- 200.000 lei: la cladirea in care functioneaza sectia ;

- 150.000 lei: la cladirea in care functioneaza sectia ;

- 50.000 lei: la cladirea sectorului administrativ si de conducere.

a)      contabilitatea financiara

% = 401 476.000

611 "Furnizori" 400.000

"Cheltuieli cu intretinerile si reparatiile"

4426 76.000

"TVA deductibila"

b)     contabilitatea de gestiune

% = 901 400.000

923.01 "Decontari interne privind cheltuielile" 200.000

"Cheltuieli indirecte de productie/"

923.02 150.000

"Cheltuieli indirecte de productie/"

924 50.000

"Cheltuieli generale de administratie"

4.2.2. Inregistrarea productiei obtinute in dublu circuit

A)    Productia finita

Exemplul 2:

1) Se obtin 100 bucati din produsul "X" la cost prestabilit de 10.000 lei/bucata.

a) contabilitatea financiara

345 = 711 1.000.000

"Produse finite" "Variatia stocurilor"

b) contabilitatea de gestiune

931 = 902 1.000.000

"Costul productiei obtinute" "Decontari interne privind productia obtinuta"

Decontarea interna a cheltuielilor efective aferente productiei obtinute


"Decontari interne privind productia obtinuta" 921 750.000

"Cheltuielile activitatii de baza"

922 150.000

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

925 50.000

"Cheltuieli de desfacere"

B)    Productia in curs de executie

Exemplul 3:

Productia in curs de executie evaluata la costuri efective, existente la sfarsitul exercitiului (N).


"Costul productiei in curs de executie" 921 800.000

"Cheltuielile activitatii de baza"

922 200.000

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

Inchiderea contului 933 "Costul productiei in curs de executie" la sfarsitul exercitiului N:


"Decontari interne privind productia "Costul productiei in curs de

obtinuta" executie"

La inceputul exercitiului (N+1) are loc destocarea productiei in curs de executie


"Costul productiei in curs de executie" "Decontari interne privind productia

obtinuta"

Transferul la inceputul exercitiului N+1 a costurilor efective ale productiei in curs asupra costurilor de calculatie.

= 933 1.000.000

921 "Costul productiei in curs de executie" 800.000

"Cheltuielile activitatii de baza"

922 200.000

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

4.2.3. Inregistrarea abaterilor intre costul prestabilit si cel efectiv

Exemplul 4:

Se obtin din procesul de productie 5.000 kg produs finit la cost prestabilit de 10.000 lei/kg.

a) contabilitatea financiara


"Produse finite" "Variatia stocurilor"

b) contabilitatea de gestiune


"Costul productiei obtinute" "Decontari interne privind productia obtinuta"

Decontarea interna a cheltuielilor efective aferente productiei obtinute

Cazul 1)

902 = % 52.000.000

"Decontari interne privind productia obtinuta" 921 40.000.000

"Cheltuielile activitatii de baza"

922 8.000.000

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

925 4.000.000

"Cheltuieli de desfacere"

Cazul 2)

902 = % 49.000.000

"Decontari interne privind productia obtinuta" 921 38.000.000

"Cheltuielile activitatii de baza"

922 9.000.000

"Cheltuielile activitatilor auxiliare"

925 2.000.000

"Cheltuieli de desfacere"

Inregistrarea diferentelor de pret intre costul prestabilit si cel efectiv la productia finita obtinuta.

Cazul 1)

Situatia in contul 921 se prezinta dupa cum urmeaza:

902

52.000.000 50.000.000

cost efectiv cost prestabilit

a) contabilitatea financiara

348 = 711 2.000.000

"Diferente de pret la produse" "Variatia stocurilor"

b) contabilitatea financiara

903 = 902 2.000.000

"Decontari interne privind diferentele "Decontari interne privind productia

de pret" obtinuta"

Cazul 2)

Situatia in care contul 902 se prezinta dupa cum urmeaza:

902

49.000.000 50.000.000

cost efectiv cost prestabilit

a) contabilitatea financiara

348 = 711 1.000.000

"Diferente de pret la produse" "Variatia stocurilor"

b) contabilitatea de gestiune

903 = 902 1.000.000

"Decontari interne privind diferentele "Decontari interne privind productia

de pret" obtinuta"

4.3. Studiu de caz privind organizarea sistemului conturilor de gestiune

Exemplul 1:

Intr-o intreprindere se fabrica doua tipuri de produse A si B. In vederea fabricarii lor se efectueaza o serie de cheltuieli:

-lei-

Cheltuieli directe

Produs

A

B

Materii prime

Salarii directe

Contributia de asigurari sociale datorate de angajator (22%)

Contributia unitatii la constituirea fondului de somaj (3%)

Contributia unitatii la constituirea fondului pentru asigurarile sociale de sanatate (7%)

Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale (0,5%)

Comisionul datorat Inspectoratului Teritorial de Munca (0,25%)

Total cheltuieli directe

-lei-

Cheltuieli auxiliare

Valori

Cheltuieli cu materialele

Cheltuieli cu salariile auxiliare

Contributia de asigurari sociale datorate de angajator (22%)

Contributia unitatii la constituirea fondului de somaj (3%)

Contributia unitatii la constituirea fondului pentru asigurarile sociale de sanatate (7%)

Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale (0,5%)

Comisionul datorat Inspectoratului Teritorial de Munca (0,25%)

Cheltuieli cu amortizarea echipamentelor si utilajelor

Total cheltuieli auxiliare

-lei-

Cheltuieli indirecte de productie

Valori

Cheltuieli cu materialele consumabile

Salarii indirecte

Contributia de asigurari sociale datorate de angajator (22%)

Contributia unitatii la constituirea fondului de somaj (3%)

Contributia unitatii la constituirea fondului pentru asigurarile sociale de sanatate (7%)

Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale (0,5%)

Comisionul datorat Inspectoratului Teritorial de Munca (0,25%)

Cheltuieli cu amortizarea

Total cheltuieli indirecte

-lei-

Cheltuieli generale de administratie

Valori

Cheltuieli cu materialele

Cheltuieli salariale administratie

Contributia de asigurari sociale datorate de angajator (22%)

Contributia unitatii la constituirea fondului de somaj (3%)

Contributia unitatii la constituirea fondului pentru asigurarile sociale de sanatate (7%)

Contributia de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale (0,5%)

Comisionul datorat Inspectoratului Teritorial de Munca (0,25%)

Cheltuieli cu amortizarea

Total cheltuieli generale de administratie

Activitatea sectiei auxiliare se deconteaza dupa cum urmeaza:

80% la sectia de baza

20% la sectorul administrativ

In urma desfasurarii activitatii de productie se obtin 100 t produs A si 800 produs B.

Se cere:

a)      sa se inregistreze in contabilitatea de gestiune cheltuielile generale de productie ale celor doua tipuri de produse;

b)      sa se repartizeze cheltuielile indirecte si generale de administratie;

c)      sa se determine costul unitar al fiecarui produs;

d)     sa se inchida conturile contabilitatii de gestiune.

Preluarea cheltuielilor din contabilitatea financiara

a)      preluarea cheltuielilor directe

% = 901 4.593.000

921/A "Decontari interne privind cheltuielile" 3.062.000

"Cheltuielile activitatii de baza"/A

* materii prime 2.000.000

* salarii directe 800.000

* CAS 176.000

* fond somaj 24.000

* CASS 56.000

* BMAP 4.000

* FCM 2.000

921/B 1.531.000

"Cheltuielile activitatii de baza"/B

* materii prime 1.000.000

* salarii directe 400.000

* CAS 88.000

* fond somaj 12.000

* CASS 28.000

* BMAP 2.000

* FCM 1.000

b) preluarea cheltuielilor auxiliare

922 = 931 965.500

"Cheltuielile activitatilor auxiliare" "Decontari interne privind cheltuielile"

* materiale 600.000

* salarii auxiliare 200.000

* CAS 44.000

* fond somaj 6.000

* CASS 14.000

* BMAP 1.000

* FCM 500

* amortizare 100.000

c) preluarea cheltuielilor indirecte

923 = 901 1.363.750

"Cheltuieli indirecte de productie" "Decontari interne privind cheltuielile"

* materiale 500.000

* salarii indirecte 500.000

* CAS 110.000

* fond somaj 15.000

* CASS 35.000

* BMAP 2.500

* FCM 1.250

* amortizare 200.000

d) preluarea cheltuielilor generale de administratie

924 = 901 415.500

"Cheltuieli generale de administratie" "Decontari interne privind cheltuielile"

* materiale 100.000

* salarii administratie 200.000

* CAS 44.000

* fond somaj 6.000

* CASS 14.000

* BMAP 1.000

* FCM 500

* amortizare 50.000

Obtinerea produselor finite la cost prestabilit

Din produsul A se obtin 100 t la costul prestabilit de 4.400 lei/t iar din produsul B se obtin 800 t la costul prestabilit de 2.750 lei/t.

* produs A: 100 t x 4.400 lei/t (cost prestabilit) = 4.400.000 lei

* produs B: 800 t x 2.750 lei/t (cost prestabilit) = 2.200.000 lei

931 = 902

"Costul productiei obtinute" "Decontari privind productia obtinuta"

931/A 902/A 4.400.000

931/B 902/B 2.200.000

Calculul si decontarea costurilor activitatilor auxiliare

Activitatea sectiei auxiliare se deconteaza dupa cum urmeaza:

80% la sectia de baza

20% la sectorul administrativ

= 922 965.500

923 "Cheltuielile activitatilor auxiliare" 772.400*

"Cheltuieli indirecte de productie"

924 193.100**

"Cheltuieli generale de administratie"

* 772.400 = 965.500 x 80%

** 193.100 = 965.500 x 20%

Repartizarea cheltuielilor indirecte de productie

Se alege drept baza de repartizare salariile directe.

Determinarea coeficientului de repartizare

Stabilirea cotei de cheltuieli indirecte ce revine pe fiecare produs

pentru produsul A:

pentru produsul B:

2.136.150

% = 923 2.136.150

921/A "Cheltuieli indirecte de productie" 1.424.100

"Cheltuielile activitatii de baza"/A

921/B 712.050

"Cheltuielile activitatii de baza"/B

Repartizarea cheltuielilor generale de administratie

In vederea repartizarii cheltuielilor generale de administratie se alege drept baza de repartizare costul sectiei.

921/A 921/B

3.062.000 1.531.000

1.424.100 712.050

4.486.100 2.243.050

Determinarea coeficientului de repartizare

Stabilirea cotei de cheltuieli generale de administratie ce revine fiecarui produs

608.600

% = 924 608.600

921/A "Cheltuieli generale de administratie" 405.733

"Cheltuielile activitatii de baza"/A

921/B 202.867

"Cheltuielile activitatii de baza"/B

Calculul si decontarea costului productiei fabricate

921/A 921/B

3.062.000 1.531.000

1.424.100 712.050

405.733 202.867

902 = 921 7.337.750

"Decontari interne privind productia obtinuta" "Cheltuielile activitatii de baza"

902/A 921/A 4.891.833

902/B 921/B 2.445.917

Determinarea costului unitar al celor doua produse:

;

Stabilirea si inregistrarea diferentelor de pret intre costul prestabilit si cel efectiv:

902/A 902/B

4.891.833 4.400.000 2.445.917 2.200.000

cost efectiv cost prestabilit cost efectiv cost prestabilit

903 = 902

"Decontari interne privind diferentele "Decontari interne privind productia

de pret" obtinuta"

903/A 902/A 491.833

903/B 902/B 245.917

Interfata contului 901 "Decontari interne privind cheltuielile"


"Decontari interne privind cheltuielile" 931/A 4.400.000

"Costul productiei obtinute"/A

931/B 2.200.000

"Costul productiei obtinute"/B

903/A 491.000

"Decontari interne privind diferentele

de pret"/A

903/B 245.917

"Decontari interne privind diferentele

de pret"/B

Extras din Registrul jurnal

Nr.

Crt.

Data

Document

Explicatie

Conturi

Rulaje

debitoare

creditoare

debitoare

creditoare

N

NC 1/a

Inregistrarea cheltuielilor directe

921/A

921/B

N

NC 1/b

Inregistrarea cheltuielilor auxiliare

N

NC 1/c

Inregistrarea cheltuielilor indirecte

N

NC 1/d

Inregistrarea cheltuielilor generale de administratie

N

NC 2

Obtinerea produselor finite la cost prestabilit

931/A

931/B

902/A

902/B

N

NC 3

Decontarea costurilor activitatilor auxiliare

N

NC 4

Repartizarea cheltuielilor indirecte

921/A

921/B

N

NC 5

Repartizarea cheltuielilor generale de administratie

921/A

921/B

N

NC 6

Decontarea costului productiei fabricat

902/A

902/B

921/A

921/B

N

NC 7

Inregistrarea diferentelor de pret

903/A

903/B

902/A

902/B

N

NC 8

Inchiderea contului 901

931/A

931/B

903/A

903/B

Inregistrarile din Registrul jurnal preluate in Cartea Mare

921/A

921/B

NC

Suma

NC

Suma

NC

Suma

NC

Suma

1/a

1/a


NC

Suma

NC

Suma

NC

Suma

NC

Suma

1/b1/c

NC

Suma

NC

Suma

NC

Suma

NC

Suma

1/d


931/A

931/B

NC

Suma

NC

Suma

NC

Suma

NC

Suma

902/A

902/B

NC

Suma

NC

Suma

NC

Suma

NC

Suma


Exemplul 2:

Intreprinderea "X" fabrica trei tipuri de produse A, B si C in sectia S. In vederea fabricarii celor trei tipuri de produse se efectueaza o serie de cheltuieli:

cheltuieli cu materiile prime:

pentru A: 3.000.000 lei

pentru B: 2.000.000 lei

pentru C: 1.500.000 lei

salariile muncitorilor direct productivi din sectia de baza precum si contributiile aferente:

pentru A: 2.000.000 lei

pentru B: 1.000.000 lei

pentru C: 700.000 lei

salariile personalului administrativ si de conducere din sectia de baza precum si contributiile aferente: 1.991.250 lei

cheltuieli cu energia si apa 1.300.000 lei din care:

1.000.000 lei pentru sectia de baza

300.000 lei pentru sectorul administrativ si de conducere

salariile personalului din sectorul administrativ si de conducere precum si contributiile aferente: 1.327.500 lei

amortizarea imobilizarilor corporale din sectorul administrativ si de conducere: 300.000 lei

amortizarea imobilizarilor corporale din sectia de baza: 500.000 lei

cheltuieli cu reparatiile utilajelor si echipamentelor din sectia de baza: 100.000 lei.

Se cere: sa se determine costul unitar al fiecarui produs stiind ca s-au obtinut 100 bucati din produsul A , 40 bucati din produsul B si 50 bucati din produsul C.

Inregistrarea cheltuielilor directe:

-lei-

Elemente de cheltuieli

A

B

C

Total

Cheltuieli cu materiile prime

Cheltuieli cu salariile muncitorilor direct productivi si contributiile aferente

Total cheltuieli directe

Inregistrarea consumului de materii prime

= 901 6.500.000

921/A "Decontari interne privind cheltuielile" 3.000.000

"Cheltuielile activitatii de baza"/A

921/B 2.000.000

"Cheltuielile activitatii de baza"/B

921/C 1.500.000

"Cheltuielile activitatii de baza"/C

Inregistrarea salariilor muncitorilor direct productivi si contributiile aferente:

= 901 3.700.000

921/A "Decontari interne privind cheltuielile" 2.000.000

"Cheltuielile activitatii de baza"/A

921/B 1.000.000

"Cheltuielile activitatii de baza"/B

921/C 700.000

"Cheltuielile activitatii de baza"/C

Inregistrarea cheltuielilor indirecte:

-lei

Elemente de cheltuieli

Valori

Salariile personalului administrativ si de conducere din sectia de baza precum si contributiile aferente

Consumul de energie si apa la sectia de baza

Cheltuieli cu amortizarea echipamentelor si utilajelor din sectia de baza

Cheltuieli cu reparatiile

Total cheltuieli indirecte

Inregistrarea salariilor personalului administrativ si de conducere din sectia de baza , precum si contributiile aferente


"Cheltuieli indirecte de productie" "Decontari interne privind cheltuielile"

Inregistrarea consumului de energie si apa la sectia de baza


"Cheltuieli indirecte de productie" "Decontari interne privind cheltuielile"

Inregistrarea cheltuielilor cu reparatiile utilajelor si echipamentelor din sectia de baza


"Cheltuieli indirecte de productie" "Decontari interne privind cheltuielile"

Inregistrarea amortizarii echipamentelor si utilajelor din sectia de baza:


"Cheltuieli indirecte de productie" "Decontari interne privind cheltuielile"

Repartizarea cheltuielilor indirecte

Se alege drept baza de repartizare totalul cheltuielilor directe:

Cota de cheltuieli indirecte ce revine fiecarui produs:

3.591.250

-lei-

Elemente de cheltuieli

A

B

C

Cheltuieli cu materiile prime

Cheltuieli cu salariile muncitorilor direct productivi si contributiile aferente

Total cheltuieli directe

Cota de cheltuieli indirecte de sectie

Costul de productie al sectiei

Inregistrarea cheltuielilor indirecte:

= 923 3.591.250

921/A "Cheltuieli indirecte de productie" 1.760.417

"Cheltuielile activitatii de baza"/A

921/B 1.056.250

"Cheltuielile activitatii de baza"/B

921/C 774.583

"Cheltuielile activitatii de baza"/C

Inregistrarea cheltuielilor generale de administratie

-lei-

Elemente de cheltuieli

Valori

Salariile personalului din sectorul administrativ si de conducere precum si contributiile aferente

Consumul de energie si apa aferent sectorului administrativ si de conducere

Amortizarea imobilizarilor corporale din sectorul administrativ si de conducere

Total cheltuieli generale de administratie

Inregistrarea salariilor personalului din sectorul administrativ si de conducere precum si contributiile aferente

924 = 901 1.327.500

"Cheltuieli generale de administratie" "Decontari interne privind cheltuielile"

Inregistrarea consumului de energie si apa la sectorul administrativ si de conducere:

924 = 901 300.000

"Cheltuieli generale de administratie" "Decontari interne privind cheltuielile"

Inregistrarea amortizarii imobilizarilor corporale din sectorul administrativ si de conducere:

924 = 901 300.000

"Cheltuieli generale de administratie" "Decontari interne privind cheltuielile"

Repartizarea cheltuielilor generale de administratie

Se alege drept baza de repartizare totalul costului de sectiei.

Cota de cheltuieli generale de administratie ce revine fiecarui produs:

1.927.500

-lei-

Elemente de cheltuieli

A

B

C

Cheltuieli cu materiile prime

Cheltuieli cu salariile muncitorilor direct productivi si contributiile aferente

Total cheltuieli directe

Cota de cheltuieli indirecte de sectie

Costul de productie al sectiei

Cota de cheltuieli generale de administratie

Costul total al productiei fabricate

Exemplul 3:

Societatea X (en-gros) livreaza societatii Y (en-detail) marfuri in valoare de 100.000.000 lei, TVA 19%.

Pentru simplificare consideram ca aceasta livrare reprezinta singurul flux de marfuri iesite in cursul unei perioade de gestiune.

Se cere: sa se evidentieze filiera inregistrarilor in contabilitatea financiara si in contabilitatea de gestiune.

a)      Evidenta marfurilor se tine in preturi de cumparare presupuse a fi de 80.000.000 lei.

Inregistrari in contabilitatea financiara:


"Clienti" 707 100.000.000

"Venituri din vanzarea marfurilor"

4427 19.000.000

"TVA colectata"


"Cheltuieli privind marfurile" "Marfuri"

Inregistrari in contabilitatea de gestiune


"Venituri din vanzarea marfu- "Decontari interne privind marfurile

rilor in comertul cu ridicata" livrate"

925 = 901 80.000.000

"Cheltuieli de desfacere" "Decontari interne privind cheltuielile"

b)     Evidenta marfurilor se tine in preturi de vanzare

Inregistrari in contabilitatea financiara

Presupunem ca la sfarsitul perioadei de gestiune a fost determinat un coeficient mediu de repartizare a adaosului comercial de 20%.


"Clienti" 707 100.000.000

"Venituri din vanzare marfurilor"


"TVA colectata"


607 "Marfuri" 80.000.000

"Cheltuieli privind marfurile"


"Diferente de pret la marfuri"

Inregistrari in contabilitatea de gestiune


"Venituri din vanzarea "Decontari interne privind marfurile

marfurilor in comertul cu livrate"

ridicata"

925 = 901 80.000.000

"Cheltuieli de desfacere" "Decontari interne privind cheltuielile"

Exemplul 4:

Societatea X (en-detail) se aprovizioneaza in cursul lunii ianuarie cu marfuri de la societatea Y (en-gros) in suma de 10.000.000 lei si TVA 19%.

Societatea X practica un adaos comercial de 20%. In cursul lunii ianuarie, societatea realizeaza incasari in numerar in suma de 5.950.000 lei.

Se cere: sa se prezinte filiera inregistrarilor in contabilitatea financiara si cea de gestiune.

Inregistrari in contabilitatea financiara:

a)      Receptia marfurilor de la furnizori

Pret de cumparare fara TVA _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 10.000.000 lei

TVA aferent pretului de cumparare _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 1.900.000 lei

Adaos comercial (20%) _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2.000.000 lei

Pret de vanzare cu amanuntul fara TVA _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 12.000.000 lei

TVA aferent pretului de vanzare cu amanuntul a marfurilor achizitionate 2.280.000 lei

Pret de vanzare cu amanuntul inclusiv TVA _ _ _ _ _ _ _ _ _ 14.280.000 lei

371 = % 14.280.000

"Marfuri" 401 10.000.000

"Furnizori"

378 2.000.000

"Diferente de pret la marfuri"

4428 2.280.000

"TVA neexigibila"

si concomitent:

4426 = 401 1.900.000

"TVA deductibila" "Furnizori"

b)   In cursul lunii , magazinul realizeaza vanzari in valoare de 5.950.000 lei la pret cu amanuntul inclusiv TVA.

= % 5.950.000

"Casa in lei" 707 5.000.000

"Venituri din vanzarea marfurilor"

4427 950.000

"TVA colectata"

c)    Descarcarea gestiunii de marfurile vandute

Coeficientul de repartizare a adaosului comercial se determina dupa cum urmeaza:

% = 371 5.950.000

607 "Marfuri" 4.166.667

"Cheltuieli privind marfurile"

378 833.333

"Diferente de pret la marfuri"

4428 950.000

"TVA neexigibila"

Inregistrari in contabilitatea de gestiune

a)    Inregistrarea veniturilor din vanzarile cu amanuntul:


"Venituri din vanzarea marfu- "Decontari interne privind marfurile

rilor in comertul cu amanuntul" vanndute"

b)   Inregistrarea cheltuielilor cu marfurile vandute:


"Cheltuieli de desfacere" "Decontari interne privind cheltuielile"

Exercitii propuse:

Se considera o intreprindere cu activitate industriala care dispune de doua sectii de baza si , o sectie auxiliara -atelierul de intretinere si reparatii (AIR) , un sector administrativ si de conducere (SAC) si un magazin propriu de desfacere (MPD). In cadrul sectiilor de baza se fabrica un singur produs (productie omogena) , unitatea lucrand la intreaga sa capacitate.

Ne propunem sa inregistram cheltuielile in dublu circuit, necesare fabricarii produsului.

o       Preluarea cheltuielilor cu materiile prime , conform bonului de consum in suma de 3.000 partizat dupa cum urmeaza:

- la sectia : 2.000 RON

- la sectia : 1.000 RON

o       Preluarea cheltuielilor cu materialele consumabile, repartizate dupa cum urmeaza:

- la sectia : 200 RON

- la sectia : 100 RON

- la atelierul de intretinere si reparatii: 260 RON

- la sectorul administrativ si de conducere: 250 RON

- la magazinul propriu de desfacere: 150 RON

o       Preluarea cheltuielilor cu energia si apa facturat la 1.900 RON repartizate dupa cum urmeaza:

- la sectia : 100 RON

- la sectia : 300 RON

- la atelierul de intretinere si reparatii: 700 RON

- la sectorul administrativ si de conducere: 500 RON

- la magazinul propriu de desfacere: 300 RON

o       Preluarea cheltuielilor salariale in suma de 2.095 RON, repartizate dupa cum urmeaza:

- salariile muncitorilor direct productivi din sectia : 900 RON

- salariile muncitorilor direct productivi din sectia : 800 RON

- salariile personalului administrativ si de conducere din sectia : 90 RON

- salariile personalului administrativ si de conducere din sectia : 70 RON

- salariile personalului din atelierul de intretinere si reparatii: 75 RON

- salariile personalului din sectorul administrativ si de conducere: 150 RON

- salariile personalului din magazinul propriu de desfacere: 10 RON

o       Preluarea contributiilor personale

o       Preluarea cheltuielilor cu amortizarea imobilizarilor corporale in suma totala de 120 RON, dupa cum urmeaza:

- amortizarea cladirii , utilajelor si echipamentelor din sectia : 50

- amortizarea cladirii , utilajelor si echipamentelor din sectia : 30

- amortizarea cladirii , utilajelor si echipamentelor din sectorul administrativ

si de conducere: 10

- amortizarea cladirii , utilajelor si echipamentelor din atelierul de intretinere si

reparatii: 20

- amortizarea cladirii , utilajelor si echipamentelor din magazinul propriu de

desfacere: 10

o       Preluarea cheltuielilor cu reparatiile la cladiri au fost in suma de 50 lei din care

- 25 RON: la cladirea in care functioneaza sectia ;

- 15 RON: la cladirea in care functioneaza sectia ;

- 10 RON: la cladirea sectorului administrativ si de conducere.

Societatea X (en-detail) se aprovizioneaza in cursul lunii ianuarie cu marfuri de la societatea Y (en-gros) in suma de 900 RON si TVA 19%.

Societatea X practica un adaos comercial de 20%. In cursul lunii ianuarie, societatea realizeaza incasari in numerar in suma de 570 RON.

Se cere: sa se prezinte filiera inregistrarilor in contabilitatea financiara si cea de gestiune.

Inregistrari in contabilitatea financiara:

- Receptia marfurilor de la furnizori

- In cursul lunii , magazinul realizeaza vanzari in valoare de 570 RON la pret cu amanuntul inclusiv TVA.

- Descarcarea gestiunii de marfurile vandute

Inregistrari in contabilitatea de gestiune

- Inregistrarea veniturilor din vanzarile cu amanuntul

- Inregistrarea cheltuielilor cu marfurile vandute

Intreprinderea "X" fabrica trei tipuri de produse A, B si C in sectia S. In vederea fabricarii celor trei tipuri de produse se efectueaza o serie de cheltuieli:

cheltuieli cu materiile prime:

- pentru A: 350 RON

pentru B: 250 RON

pentru C: 150 RON

salariile muncitorilor direct productivi din sectia de baza precum si contributiile aferente:

pentru A: 180 RON

pentru B: 100 RON

pentru C: 70 RON

salariile personalului administrativ si de conducere din sectia de baza precum si contributiile aferente: 3.000 RON

cheltuieli cu energia si apa 200 RON din care:

80 RON pentru sectia de baza

120 RON pentru sectorul administrativ si de conducere

salariile personalului din sectorul administrativ si de conducere precum si contributiile aferente: 1.327 RON

amortizarea imobilizarilor corporale din sectorul administrativ si de conducere: 40 RON

amortizarea imobilizarilor corporale din sectia de baza: 50 RON

cheltuieli cu reparatiile utilajelor si echipamentelor din sectia de baza: 150 RON

Se cere:

Sa se determine:

- costul unitar al fiecarui produs stiind ca s-au obtinut 100 bucati din produsul A , 40 bucati din produsul B si 50 bucati din produsul C

Sa se inregistreze:

- cheltuielile directe

- cheltuielile indirecte

- cheltuielile generale de administratie

Sa se repartizeze:

- cheltuielile indirecte

- cheltuielile generale de administratie

Bibliografie

Albu N., Albu C., Instrumente de management al performantei, Control de gestiune , vol II, Editura Economica, Bucuresti 2003

Aslau T., Controlul de gestiune dincolo de aparente, Editura Economica, Bucuresti, 2001.

Baciu T, A., Costurile-organizare, planificare, contabilitate, calculatie, control si analiza, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2001

Bonquin H., ComptabilitÚ de gestion, Paris, 2000.

Camenita D., Belean P., Nicolaescu C., Bazele contabilitatii. Editia a II-a revizuita si adaugita, Editura Multimedia , Arad, 2000

Calin O., Ristea M., Vaduva I., Neamtu H., Bazele contabilitati, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995.

Calin Oprea, Caraiani C., Contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor, Brasov, 1999.

Calin Oprea, Caraiani C., Contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor - procedee, Brasov, 1998.

Calin Oprea, Carstea Gh., Calculatia costurilor, Bucuresti, 1980.

Calin Oprea, Carstea Gh., Contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor, Editura Genicod, 2000.

Calin Oprea, Contabilitate de gestiune, Editor: Tribuna Economica, Bucuresti, 2000.

Capsuneanu S., Contabilitatea de gestiune si calculatia costurilor. Aplicatii, Editura Economica, Bucuresti, 2002.

Cernusca L., Farcas F., Contabilitate de gestiune - calculatia costurilor. Aplicatii practice, Editura Gutenberg, Arad, 2001.

Cernusca L., Farcas F., Contabilitate de gestiune - calculatia costurilor. Editia aII-a adaugita si revizuita, Editura Gutenberg, Arad, 2001

Cernusca Lucian, Contabilitate de gestiune, Editura Mirton, Timisoara, 2000.

Cristea H., Costuri si preturi, Editura Mirton , Timisoara, 1991

Culman H., La comptabilite analitque, Presses Universitaires de France, Paris, 1987.

Diaconu P., Albu N., Albu C., Mihai S., Guinea F., Contabilitate manageriala aprofundata, Editura Economica, Bucuresti, 2003

Diaconu P., Contabilitate manageriaa, Editura Economica, Bucuresti, 2002

Dumbrava P. (coordonator), Contabilitatea de gestiune aplicata in industrie si agricultura, Editura Intelcredp, Deva, 2000

Dumbrava P., Pop A., Contabilitatea de gestiune in industrie, Editura Intelcredo, Deva, 1997.

Ebbeken K., Possler L., Ristea M., Calculatia si managementul costurilor, Editura Teora, Bucuresti, 2000.

Epuran M., Babaita V., Grosu C., Contabilitate si control de gestiune, Editura Economica, Bucuresti, 1999

Grosu C., Sistemul informational contabil de gestiune, Ed. Orizonturi Universitare, Timisoara, 1998

Helmkamp J. G., Management accounting , second edition, Wiley, New York, 1990

Iacob C., Ionescu S., Contabilitate de gestiune, Editura Aius, Craiova, 1996.

Ionascu I. (coordonator), Filip A, Mihai S., Control de gestiune, Editura ASE, Bucuresti, 2001

Manolescu M., Pavelache A., Contabilitatea de gestiune, Galati, 1994.

*** Colectia revistei "Gestiunea si contabilitatea firmei", 2002-2008

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate