Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Raportul dintre OIM si UE ( Organizatia Internationala a Muncii si Uniunea Europeana)


Raportul dintre OIM si UE ( Organizatia Internationala a Muncii si Uniunea Europeana)


Raportul dintre OIM si UE ( Organizatia Internationala a Muncii si Uniunea Europeana)


OIM este o institutie specializata a Organizatiei Natiunilor Unite cu competenta generala in materie de munca si securitate sociala.

A fost creata in 1919 prin Tratatul de Pace de la Versailles , care a devenit Constitutia OIM . In activitatea desfasurata de a lungul anilor , OIM adoptat 187 de Conventii si 198 de recomandari acoperind practic intreaga materie , care pe plan intern este reglementata de legislatia muncii.

Conventiile elaborate sunt supuse consultarii statelor si adoptate de Conferinta OIM , organul suprem de decizie. Ulterior sunt suspuse ratificarii statelor membre , generand obligatii juridice fiind incorporate in legislatia interna.Romania este membra fondatoare a OIM si a ratificat un numar de 54 de Conventii.

Conventiile si recomandarile OIM constituie , in principal , ceea ce reprezinta obiectul de studiu al dreptului international al muncii.

U.E., organizatie continentala , a reglementat intre altele , prin regulamente si directive o buna parte din materie acoperind legislatia muncii si respectiv legislatia securitatii sociale care se constituie in dreptul comunitar al muncii .

Spre deosebire de dreptul international al muncii care are ca principale izvoare conventiile si recomandarile OIM, dreptul comunitar al muncii asigura prin regulamente si directive , o protectie net superioara lucratorilor.

In anii de inceput ai Comunitatilor economice europene a existata o buna cooperare a acestora cu OIM .

Astfel reglementarile comunitare initiale au fost redactatein considerarea principiilor promovate de OIM . Regulamentul nr. 1408/1971/ CEE referitor la aplicarea regimurilor de securitate sociala lucratorilor salariati , lucratorilor independenti si membrilor lor de familie care se deplaseaza in interiorul comunitatii au fost elaborate cu asistenta de specialitate a OIM . Ulterior unele directive si regulamente ale UE , preiau dar mai ales dezvolta norme ale OIM. Acest lucru este explicabil prin aceea ca normele OIM sunt norme universale , care iau in considerare diversitatea de situatii economice si sociale din intreaga lume , in timp ce normele comunitare se adreseaza unor state cu un ridicat grad de civilizatie , puternic dezvoltate economic. Observam ca exista o anumita suprapunere intre obiectul de reglementare al unor conventii si cel al unor directive . Fructificand experienta OIM , comunitatile europene au asigurat un nivel de protectie sociala a lucratorilor superior celui prescris prin normele OIM .

Daca ar exista un conflict intre normele OIM si cele comunitare , avand in vedere principiul aplicarii legii mai favorabile , evident , vor prevala normele comunitare.

De asemenea in caz de conflict intre o conventie OIM ratificata si o directiva comunitara , statul membru UE va observa intotdeauna prescriptiile comunitare. Juridic , sunt unele dificultati de armonizare intre normele OIM si normele comunitare .

In esenta , din cele expuse rezulta urmatoarele :

- daca preexista o conventie a OIM si ulterior se adopta o directiva , pentru statele membre UE primeaza directiva , legislatia muncii comunitara avand , in acest caz , prioritate fata de normele internationale ale muncii .

- daca preexista o directiva si se adopta o conventie a OIM

In aceeasi materie - statele membre UE pot ratifica conventia , daca aceasta nu contravine directivei. Si in acest sens , legislatia muncii comunitara are prioritate in raport cu normele internationale ale muncii .

E bine de stiut ca UE alaturi de celelalte organizatii regionale si internationale ( ONU, OMS) pot avea doar statut de observator in cadrul conferintelor OIM . In schimb, numai statele care au ratificat Constitutia OIM , sunt membre ale OIM si pot participa la negocierea unor conventii ale OIM .In practica s-a pus problema daca CEE are posibilitatea sa ratifice conventii ale OIM . Dupa indelungi dezbateri si propuneri de solutionare a acestei solicitari , Curtea de Justitie a CEE s-a pronuntat prin avizul din 19 martie 1993 cu urmatoarea redactare:" Ratificarea Conventiei cu nr. 170 a OIM este de competenta partajara a statelor membre si a comunitatii".

Potrivit acestui aviz , in interpretarea Curtii, UE nu poate, in actualul stadiu al dreptului international, sa ratifice ea insasi o conventie a OIM , dar o poate face numai prin intermediul statelor membre.

Astfel ca, unele state comunitare au procedat la ratificarea conventiilor OIM. Pe baza actualelor acte fundamentale ale UE , aceasta nu poate sa ratifice ea insasi o conventie a OIM , in numele statelor membre. Insa UE poate interveni in calitatea sa de observator la lucrarile conferintelor OIM , in dezbaterile ce conduc - in final - la adoptarea instrumente internationale ale OIM.

BibliografieLiteratura de specialitate


Andrei Popescu "Drept international al muncii" ,

Editura CH Beck, Bucuresti 2006


Andrei Popescu, A.Dinu, I.Jinga, " Organizatii Europene si Euroatlantice ", Editura Economica , Bucuresti 2005


Andrei Popescu ,Mircea Dutu, "Conventiile OIM ratificate de Romania"

Editia a II-a , IRDO , Bucuresti 1997Raluca Miga Besteliu "Organizatii internationale interguvernamentale "

Editura AllBeck, Bucuresti 2000Bartolomeu de la Cruz , A.Euzeby, "L"Organisation International du Travail" ,PressesUniversitaries de France, Paris 1997


N. Valticos , " Droit international de travail ", vol. VIII, Daloz , Paris , 1983


J.M. Servais , " Normes internationales du travail" , LGDJ , Paris 2004


Alexandru Ticlea ,"Dreptul muncii",

Editura "Universul Juridic, Bucuresti , 2007Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate