Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Organizatia internationala de Politie Criminala - Interpol


Organizatia internationala de Politie Criminala - Interpol


1 Organizatia internationala de Politie Criminala - Interpol

Aparitie si dezvoltare

O data cu beneficiile revolutiei industriale a secolului al XIX-lea, au aparut la inceputul secolului al XX-lea si mari probleme legate de internationalizarea activitatilor infractionale. Schimbul intens de bunuri, usurinta din ce in ce mai mare de a calatori in afara granitelor, aparitia unor mijloace rapide de comunicatie si transport au dus la o dezvoltare fara precedent a relatiilor interumane.

Posibilitatile imbunatatite de comunicare si transport nu au fost utilizate numai in scopuri pasnice, ci au constituit si o sansa in plus pentru desfasurarea unor activitati infractionale internationale, cu posibilitatea de a disparea rapid de la locul faptei, cautand refugiu in alte state.In acest context a aparut evidenta necesitatea cooperarii politienesti internationale si, prin organizarea acesteia, obligativitatea constituirii unei structuri eficiente in plan international de combatere a criminalitatii internationale.

Ideea unei cooperari politienesti internationale a preocupat multi specialisti in domeniu, atat politisti, cat si magistrati, preocupari sustinute si prezentate cu ocazia unor forumuri mondiale ale autoritatilor judiciare[1]. Ei au sustinut dorinta lor profesionala de a dispune de mijloace internationale eficiente pentru urmarirea si arestarea infractorilor internationali in vederea aducerii lor in fata justitiei. Juan Vucetich, seful serviciului de identificare judiciara din orasul argentinian La Plata, a sustinut ideea crearii unui birou central pentru continentul american, care sa acorde sprijin tarilor din acest spatiu geografic in actiunea de urmarire si arestare a infractorilor. Acest lucru se petrecea in anul 1901, cu ocazia desfasurarii unui congres pe probleme specifice la Montevideo, capitala statului Uruguay de astazi.

Lansarea acestei idei nu a ramas fara urmari, in anul 1905 fiind propusa si semnata o conventie internationala de politie la care au aderat autoritatile judiciare din Buenos Aires, Santiago de Chile, Rio de Janeiro, Montevideo si La Plata pentru ca in 1922 sa mai adere la aceasta conventie si alte autoritati politienesti. Desi la aceasta initiativa au participat autoritati politienesti doar din America de Sud, aceasta a constituit un prim pas, deosebit de important prin noutatea si eficienta sa, in directia dezvoltarii cooperarii politienesti internationale.

Un caz iesit din comun, a determinat si in Europa inceperea cautarilor, in vederea gasirii celor mai bune mijloace de combatere a criminalitatii excesive. Principele Albert I de Monaco a fost atras de o "principesa" straina si implicat intr-o relatie de scurta durata, prilej folosit de complicii "principesei", care cu ajutorul acesteia, au patruns in palatul princiar, si au devalizat seiful, disparand in neant pe undeva in Europa, impreuna cu complicea lor. Anecdotic amanunt, care insa a dus la prima incercare de constituire, in plan european, a unui organism eficient de combatere internationala a criminalitatii.

In perioada 14-18 aprilie 1914, a fost organizat, la initiativa printului Albert, la Monaco, un congres international de politie judiciara, cu participarea unor reprezentanti din 24 de tari, printre care si Romania[2]. Dar, in acelasi an, urma sa izbucneasca primul razboi mondial, fapt ce a dus si la imposibilitatea realizarii intentiei de a se organiza un al doilea congres pe aceeasi tema, de data aceasta in Romania, la Bucuresti, in anul 1916.

O data cu terminarea primei conflagratii mondiale, atentia guvernelor lumii s-a indreptat din nou asupra problemei deosebit de complexe a criminalitatii internationale. Astfel, in anul 1923, la initiativa guvernului austriac, Johann Scholer, seful politiei vieneze, a invitat reprezentanti din 20 de tari sa participe la un congres international al politiei judiciare. Cu ocazia desfasurarii acestui congres s-a hotarat infiintarea Comisiei Internationale de Politie Criminala, cu sediul la Viena. La aceasta reuniune un fapt deosebit de important trebuie subliniat: participantii proveneau din tari europene, africane, asiatice si din America de Nord, printre care si reprezentanti ai autoritatilor romane. Mondializarea luptei contra infractiunilor internationale a devenit astfel o componenta de baza in lupta impotriva acestui flagel modern.

Cu ocazia acestui congres, a fost adoptat statutul Comisiei Internationale de Politie Criminala, format din zece articole. Initiatorul acestei idei, domnul Scholer, a fost ales presedinte, doi ofiteri ai politiei austriece au fost alesi ca secretari generali si, respectiv sef executiv, iar un politist austriac in retragere a fost numit expert in falsuri si contrafaceri de moneda. In ceea ce priveste aportul Romaniei la cele doua initiative prezentate la nivel european, trebuie mentionat rolul deosebit pe care tara noastra si l-a asumat in lupta impotriva infractionalitatii internationale.

In anul 1973, momentul afilierii Romaniei la OIPC - INTERPOL, canadianul William Leonard Higit, presedintele de atunci al organizatiei, a subliniat la cea de-a 42-a sesiune a Adunarii Generale a OIPC-INTERPOL ca: "astazi, Romania nu se afiliaza, ci revine la organizatie".

Din materialele de arhiva ale organizatiei rezulta lucruri interesante in legatura cu prezenta reprezentantilor romani, membri ai Comisiei Internationale de Politie Criminala, precum si contributia lor la bunul mers al organizatiei. Recunoasterea facuta de inalta personalitate in 1973, concorda cu realitatea. Intre cele 24 de tari participante la Congresul de la Monaco in 1914, precum am mai mentionat, facea parte si Romania, reprezentata de Romulus Voinescu, inspector general al politiei romane, de Stanescu Stefan, procuror al Curtii de Casatie Bucuresti si de Victor Badulescu, student al Facultatii de Drept din Paris.

In timpul dezbaterilor, delegatii romani au avut o participare activa, venind cu propuneri si idei interesante, retinute si apreciate de catre participanti.

Romulus Voinescu, s-a referit la problema extradarii infractorilor si la necesitatea incheierii mai multor conventii in materie, pentru ca politia sa poata actiona la solicitarea altei autoritati politienesti straine, pe baza unui mandat de arestare emis de justitie. Din asertiunea domniei sale amintim: " . se admite de toata lumea ca la ora actuala extradarea se face pe cale diplomatica. Exista doua sisteme: unul diplomatic sau administrativ si celalalt judiciar. Sistemul diplomatic consta in inaintarea unei cereri ministrului de justitie, care studiaza cazul, face un raport Consiliului de Ministri care decide admiterea sau neadmiterea extradarii. Acest sistem este admis in Franta si in cea mai mare parte a celorlalte tari. Opus sistemului administrativ se afla sistemul juridic; acesta consta in trimiterea solicitarii unui tribunal care, dupa studierea cazului, decide o arestare in vederea extradarii, sau nu. Care este cel mai bun sistem pentru noi politistii ? Noi, ca politisti, ne preocupam sa ajungem cat mai repede la arestarea individului. Noi vrem ca sistemul sa fie cat mai simplu si mai scurt. Tara mea nu are semnate decat trei tratate de extradare, dar avem libertate mai multa de a apela la reciprocitate".

Implicarea reprezentantilor Romaniei a fost recunoscuta si prin hotararea in unanimitate de a desfasura cel de-al doilea Congres la Bucuresti, lucru nerealizat datorita izbucnirii razboiului.

Cea de-a 4-a sesiune ordinara a comisiei, la care a fost infiintat intr-o rezolutie "Biroul international de identificare de la distanta" consemneaza, printre cele 22 de state si teritorii reprezentate, si Romania, in 1927, la Amsterdam.

Un pas important in cooperarea politieneasca internationala l-a constituit initiativa infiintarii unui "Birou Central National", o data cu desfasurarea celei de-a 5-a sesiuni ordinare a Comisiei Internationale de Politie Criminala, care a avut loc in anul 1928 la Berna.

Inca din acea perioada s-a simtit acut nevoia infiintarii in fiecare tara a unui asemenea birou, care sa puna la dispozitia autoritatilor judiciare nationale, precum si autoritatilor straine corespondente, date privind persoanele urmarite penal. S-a instituit si o lista cu cei care, in plan international, prezentau pericol public. La initiativa comisiei, asemenea birouri au fost infiintate la Viena, Berlin, Amsterdam, Sofia si Bucuresti.

In cadrul celei de-a 6-a sesiuni ordinare a comisiei, Romania a contribuit cu suma de 1486 silingi pentru cheltuielile administrative[3]. Cooperarea politieneasca implica si laturi financiare, adesea motivatie principala in detrimentul celeritatii in activitatea de cooperare politieneasca internationala, autoritatile de politie nedispunand de puternica forta financiara de care se bucura structurile infractionale, ca rezultat al activitatii lor criminale.

In luna decembrie a anului 1932, Comisia Internationala de Politie Criminala avea 49 de membri din 26 de tari. Romania era reprezentata de 3 membri, si anume: Emanuel Stan, director general al sigurantei publice si dr. Eugen Bianu, vicedirector general al sigurantei publice, important promotor al depolitizarii si profesionalizarii activitatii politienesti in perioada interbelica, si de dr. Traian Putificiu, prefectul politiei din Satu Mare.

Cu ocazia alegerilor desfasurate la Roma, in 1932, la lucrarile anuale ale Comisiei in cadrul celei de-a 9-a sesiuni ordinare, dr. Eugen Bianu a fost ales in conducerea Comisiei Internationale de Politie Criminala, cu functia de vicepresedinte, pe care o va ocupa succesiv pana in 1938.

Anul 1938 a constituit un moment de apreciere a meritelor specialistilor romani in materie, la Bucuresti fiind organizata cea de-a 14-a sesiune ordinara a Comisiei Internationale de Politie Criminala. La lucrarile acestei sesiuni au participat reprezentanti din 23 de tari, majoritatea europene, reprezentand insa, in situatia politica de atunci, intreaga lume,. Organizarea s-a bucurat de un real succes, lucrarile evidentiind rolul important jucat de Romania in activitatea de cooperare politieneasca internationala.

Izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial a intrerupt insa, din nou, cooperarea politieneasca internationala. Ocuparea Austriei de fortele hitleriste, mutarea sediului comisiei la Berlin si incercarea de a transforma aceasta organizatie in mijloc de propaganda a statului national socialist german a subliniat o data in plus pericolul reprezentat de ingerinta politicului in problematica pur tehnica a cooperarii politienesti internationale.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial situatia internationala a relatiilor politienesti s-a restabilit tocmai datorita necesitatii de colaborare datorate dezvoltarii criminalitatii internationale in conditiile distrugerii structurale suferite in timpul conflagratiei mondiale.

Renasterea organizatorica a cooperarii politienesti se datoreaza experimentatului si energicului politist belgian, F.E.Louwage, promotor al reuniunii de la Bruxelles din 1946, la care au participat 18 state. Romania, datorita conditiilor politice neclare, nu a participat, fapt ce a determinat lipsirea pentru multi ani a autoritatilor judiciare romane de date si informatii, in general de avantajele cooperarii cu alte autoritati straine similare din tarile vecine, si de pe continentul european.Conform politicii de bloc din acele timpuri, autoritatile romane au declarat oficial in 1950 ca ies din organizatie, urmate la scurt timp si de cele din Bulgaria, Ungaria, Polonia si Cehoslovacia.

In aceasta perioada Comisia Internationala de Politie Criminala trece prin profunde transformari organizatorice, se adopta un nou Statut, sediul Comisiei se muta la Paris, iar Secretariatul General isi incepe activitatea intr-o suburbie a acestuia, la Saint-Cloud. Se transforma denumirea organizatiei in formula cunoscuta astazi si atat de celebra, datorita adresei telegrafice folosite - OIPC INTERPOL (Organizatia Internationala de Politie Criminala - International Police).

Situatia Romaniei a evoluat in sens negativ in privinta infractionalitatii, ajungandu-se la concluzia obligativitatii relatiilor de cooperare politieneasca internationala. Romania a cunoscut in perioada anilor '70 un avant al relatiilor internationale, in special in domeniul turismului, creandu-se conditii favorabile de patrundere pe teritoriul tarii a unor persoane pretabile de a comite infractiuni grave. In acea perioada au fost descoperiti mai multi cetateni straini, care, sub acoperirea de turisti, comercianti sau calatori aflati in tranzit, au comis infractiuni deosebit de grave, precum trafic de droguri, plasare de valuta falsa, folosirea de cecuri de calatorie false, scoaterea din tara a unor opere de arta din patrimoniul national, trafic cu valuta si metale pretioase s.a.m.d.

Un pericol deosebit l-au prezentat si cetatenii straini care au fost descoperiti in momentul cand intentionau sa tranziteze prin Romania armament, explozivi si munitie.

O buna parte a acestor infractiuni ar fi putut fi prevenite si combatute in mod eficient daca exista posibilitatea unui schimb de informatii prin care sa se fi anticipat intentia infractorilor internationali, ce puteau fi depistati inca de la trecerea frontierei Romaniei sau puteau fi urmarite legaturile lor infractionale create in tara noastra.

A devenit evidenta necesitatea luarii de catre politistii romani a unor noi masuri de lupta impotriva criminalitatii. Astfel Ministerul de Interne a obtinut din partea autoritatilor romane aprobarea pentru afilierea la INTERPOL. In 1972 o delegatie a Ministerului de Interne a adresat solicitarea ca Romania sa fie din nou acceptata in organizatie. Secretarul general al organizatiei, Jean Nepote, si-a exprimat deplina satisfactie pentru intentia romanilor, intrucat Romania constituie o tara importanta.

Ca orice inceput de drum, nici acesta nu a fost din cele mai usoare. Practica si experienta s-au dobandit pe parcurs o data cu rezolvarea unor cazuri complexe si desfasurarea unor activitati de cooperare internationala.

Romania, unul din membrii fondatori ai Interpolului, a fost prezenta la toate momentele importante din viata organizatiei iar prin Politia Romana a fost tot timpul activa in cadrul luptei impotriva criminalitatii internationale.

Structura si organizare

Organizatia Internationala de Politie Criminala a fost creata pentru a contribui eficient la prevenirea si combaterea infractiunilor internationale.

Prin statutul organizatiei s-au stabilit clar obiectivele principale de activitate. In art.2 al acestui statut este prevazuta asigurarea si dezvoltarea celei mai largi asistente si cooperari reciproce a autoritatilor de politie criminala, in cadrul legilor existente in fiecare tara si in spiritul Declaratiei Universale a Drepturilor Omului. Un al doilea obiect principal il constituie stabilirea si dezvoltarea institutiilor capabile de a contribui cu eficacitate la prevenirea si represiunea infractiunilor de drept comun. Art.3 al Statutului prevede insa si limitele la care se reduc activitatile OIPC - Interpol, si anume "este interzis organizatiei sa desfasoare orice activitate sau interventie in procesele sau cazurile care prezinta un caracter politic, militar, religios sau rasial", prin acestea facandu-se distinctie si delimitare clara de zonele tulburi care in trecutul organizatiei au dus, in preajma celui de-al doilea razboi mondial, practic la incetarea activitatilor de cooperare internationala . Potrivit interpretarii date de art.3 sunt considerate ca infractiuni politice, faptele penale care in functie de circumstante, au acest caracter, chiar daca legislatia tarii respective le prevede ca fiind de drept comun. Acest principiu predominant a fost stabilit printr-o rezolutie interpretativa adoptata de Adunarea Generala a OIPC Interpol.

Statutul, prin art.4, stabileste si modul in care se dobandeste calitatea de membru. Fiecare tara care doreste aderarea la aceasta organizatie desemneaza un organism oficial de politie din tara respectiva, ale carui atributii intra in sfera de activitate a organizatiei. Cererea va fi depusa la Secretariatul General, care cu prilejul reuniunii, o va prezenta Adunarii Generale. Pentru a fi acceptata, cererea de adeziune trebuie inaintata de autoritatea guvernamentala competenta (pentru Romania in 1972, Ministerul de Externe - ca reprezentant al Guvernului Romaniei), iar in urma analizei cererii in Adunarea Generala, adeziunea devine definitiva doar in momentul notarii favorabile de catre doua treimi din delegatii Adunarii.

Activitatea in cadrul OIPC - Interpol se desfasoara avand la baza respectarea unor principii unanim recunoscute de toti membrii organizatiei.

Acestea sunt urmatoarele:

respectarea suveranitatii nationale a fiecarui stat in parte, cooperarea fiind fondata pe actiunea fortelor de politie din fiecare stat membru, in conformitate cu legislatia proprie nationala;

prevenirea si represiunea doar a infractiunilor de drept comun, nu si a celor care pot avea datorita circumstantelor, caracter politic, militar, religios sau rasial, potrivit art.2 si 3 ale statutului. Asadar, organizatia limiteaza aria de activitate in domeniul infractiunilor de drept comun, practic singurul domeniu in care se reuseste intrunirea acordului tuturor statelor membre, interesate in pastrarea ordinii de drept periclitata de savarsirea acestor infractiuni;

Universalitatea cooperarii se refera la posibilitatea oricarui stat de a avea relatii de cooperare politieneasca fara alte limite decat cele mentionate anterior, indiferent de zona geografica sau lingvistica in care se afla;

tratamentul egal de care se bucura fiecare stat membru in interiorul organizatiei. Serviciile sunt identice, drepturile de care se bucura sunt aceleasi, indiferent de contributia financiara sau de dimensiunea fizica a teritoriilor.

Cooperarea are si un caracter extensiv, prin intermediul Birourilor centrale nationale, fiind deschisa tuturor organelor administrative cu atributii in lupta contra criminalitatii de drept comun;

Principiul cooperarii functionale semnifica posibilitatea de care dispune orice institutie care concura la aplicarea legii penale de a profita de cooperarea politieneasca internationala.

In urma analizei acestor principii se poate observa usor ca acest organism international nu dispune de anchetatori proprii, supranationali, cu atributii ce ar incalca suveranitatea statelor membre prin indeplinirea unor misiuni in teren.

Cooperarea politieneasca internationala este rezultatul activitatii desfasurate de functionarii autoritatilor politienesti din fiecare stat membru, care in acelasi timp sunt atat furnizori, cat si beneficiari ai unor date si informatii, precum si ai serviciilor oferite.

In vederea bunei organizari a activitatii de cooperare in cadrul Interpol, au fost constituite structuri bine definite de coordonare a acestei activitati.

Functionarea permanenta a organizatiei este asigurata de doua tipuri de structuri: doua organisme deliberative[6] (Adunarea Generala si Comitetul Executiv) si serviciile permanente (Secretariatul General). Tot componente ale Interpol sunt considerate si Birourile Centrale Nationale, care insa au statut de organism national insarcinat cu mentinerea legaturii intre autoritatea politieneasca, in cadrul careia a luat fiinta si Secretariatul General al Interpol sau alte Birouri Centrale Nationale.Adunarea Generala este o structura compusa din delegatii statelor membre, desemnati de guvernele respective. Aceasta se intruneste anual, iar in cadrul reuniunilor se stabilesc liniile directoare ale activitatii Interpol, metode de lucru, finantarea si mijloacele de cooperare, programe de munca, de prevenire si combatere a infractionalitatii internationale. Ca organ suprem are atributii de decizie, supraveghere si control, precum si elective, desemnand personalitatile conducatoare ale celorlalte structuri.

Deciziile si recomandarile se iau prin vot, aplicandu-se principiul ca fiecare stat membru are dreptul la un singur vot.

Comitetul Executiv este un organism format din treisprezece personalitati alese de Adunarea Generala dintre reprezentantii statelor membre. El este structurat astfel incat fiecare continent sa fie echitabil reprezentat. Presedintele organizatiei este ales pe o perioada de 4 ani, prezidand atat Adunarea Generala cat si Comitetul Executiv. El este cel care supravegheaza aplicarea deciziilor organelor deliberative si pastreaza un contact permanent cu Secretariatul General. Tot din Comitetul Executiv mai fac parte trei vicepresedinti si doua delegatii, alesi pe o perioada de trei ani. De regula Comitetul Executiv se reuneste de trei ori pe an. El are sarcina de a veghea la punerea in aplicare a deciziilor Adunarii Generale, pregateste ordinea de zi a Adunarii Generale, aproba programul de munca si proiectul de buget inainte ca acestea sa fie supuse aprobarii Adunarii Generale. In acelasi timp are si sarcini de control asupra gestiunii financiare a Secretariatului General.

Secretariatul General este organul administrativ si tehnic al OIPC - INTERPOL. Prin acest organism se asigura functionarea permanenta a legaturilor pe care le are organizatia, precum si administrarea acestui aparat. Secretariatul General pune in aplicare deciziile Comitetului Executiv si al Adunarii Generale, duce si coordoneaza lupta impotriva infractiunilor internationale, culege, selecteaza, pastreaza si valorifica informatii privitoare la infractori, infractiuni, moduri de operare etc. In acelasi timp constituie principala legatura intre autoritatile nationale (Birourile Centrale Nationale) si cele internationale.

La conducerea Secretariatului General se afla secretarul general, numit pe o perioada de 5 ani de Adunarea Generala. El este cel care indruma si coordoneaza serviciile permanente, raspunde in fata Comitetului Executiv si a Adunarii Generale cu privire la executarea sarcinilor si modul de efectuare a cheltuielilor financiare.

In subordinea Secretarului General se afla doua tipuri de personal: personalul tehnic si personalul administrativ. Acest personal cuprinde doua categorii de functionari - unii cu o pregatire si experienta politieneasca, functionari de politie pusi la dispozitie prin detasare de catre autoritatile politienesti din tara de origine, pentru a executa misiuni ce presupun pregatire politieneasca iar ceilalti sunt agenti sub contract, simplii angajati ai OIPC insarcinati sa indeplineasca activitati ce nu necesita ample cunostinte politienesti, cum sunt redactorii, translatorii, informaticienii specialisti, secretarele etc.

In momentul de fata la Secretariatul General al OIPC - INTERPOL activeaza resortisanti ai 44 de state membre.

Pentru desfasurarea eficienta a activitatii, Secretariatul General a fost structurat pe patru diviziuni: Administratia generala, Cauze criminale - penale, Studii si cercetari si Baza tehnica.

In atributiile primei diviziuni - Administratia generala - intra asigurarea gestiunii financiare a organizatiei, administrarea si gestionarea personalului, a dotarii logistice si al serviciilor tehnice (telecomunicatii, traduceri, imprimerie etc.). De asemenea Administratia generala este cea care asigura pregatirea in conditii optime a Adunarii Generale, sau a oricaror alte reuniuni organizate sub egida OIPC - Interpol.

Aceasta prima diviziune este structurata pe patru subdiviziuni: intocmirea documentelor, financiar, securitate (paza obiectivelor) si servicii generale, probleme de personal si sociale.

Cea de-a doua diviziune, Cauze criminale - penale sau diviziunea Politie este structura insarcinata cu centralizarea informatiilor politienesti si cu studiul cauzelor penale internationale. Ea asigura prelucrarea informatiilor de politie, difuzarea lor la un nivel international si efectuarea unor sinteze asupra unor cauze internationale. De asemenea, are rol organizatoric in domeniul colocviilor internationale sau reuniunilor pe probleme specifice.

La randul ei si aceasta diviziune este structurata pe trei subdiviziuni, in functie de tipul de infractiuni care constituie obiectul de activitate.

O prima subdiviziune, o formeaza infractiunile criminalitatii generale, indreptate contra persoanelor sau lucrurilor. A doua subdiviziune se ocupa de criminalitatea economica si financiara, respectiv inselaciuni, abuz de incredere, escrocherii, contrafaceri, falsificari etc.

Lupta contra traficului ilicit de stupefiante constituie aria de activitate a celei de-a treia subdiviziuni.

Tot in cadrul diviziunii Cauze criminale - penale mai functioneaza sub indrumarea directa a sefului de diviziune, un departament de lucru specializat in analiza si monitorizare a tendintelor criminalitatii organizate, a proceselor de identificare si confiscare a averilor dobandite ilicit prin activitati infractionale. Acest departament analizeaza anual peste 50 000 de cauze penale cu caracter international.

Diviziunea a treia, Studii si cercetari, cuprinde Serviciul Juridic al organizatiei. Printre atributiile si sarcinile acestei diviziuni enumeram:

cercetarea, analiza si difuzarea documentatiei generale (criminologie, prevenirea infractiunilor, drept penal, drept de procedura penala, tehnici utilizate in activitatea politieneasca etc.);

pregatirea unor colocvii sau reuniuni internationale;

elaborarea unor studii si lucrari de documentare;

avizarea juridica in probleme activitatii organizatiei, interpretarea juridica a anumitor chestiuni legate de cooperarea politieneasca internationala (de exemplu momentul aplicarii art. 3 din Statut);

pregatirea unor controale internationale si elaborarea unor statute sau regulamente;

reprezentarea OIPC la conferinte si reuniuni internationale in care se abordeaza probleme juridice sau criminologice, precum si aspecte teoretice ale muncii de politie.

De asemenea tot in cadrul Diviziunii a treia se asigura Evidenta Operativa prin secretariatul Comisiei de Control Intern al fiselor si se publica Revista internationala de politie criminala.

Diviziunea a treia este structurata pe trei subdiviziuni, studii juridice si tehnice, documentatia generala si Revista internationala de politie criminala.

Cea de-a patra diviziune, Baza tehnica, a fost creata ulterior pentru a putea raspunde necesitatilor de informatizare a activitatii Secretariatului general. Aceasta diviziune are in structura ei trei subdiviziuni: telecomunicatii, informatii in cauze penale si informatica. Subdiviziunea de informatii este impartita in trei compartimente si anume: amprente digitale si fotografii, date si informatii referitoare la activitatea infractionala internationala si compartimentul de cercetare.

Aceasta diviziune are rolul unui furnizor de date si informatii pentru activitatea politieneasca desfasurata de diviziunea a doua, si pentru Birourile Centrale Nationale. Asigura in acelasi timp si asistenta tehnica in domeniul comunicarii si a protejarii telecomunicatiilor. De asemenea, contribuie la informatizarea in materia stocarii si valorificarii de date si informatii in domeniul politienesc.

Pentru a putea evita abuzurile in folosirea datelor si informatiilor culese, pastrate si valorificate prin intermediul Secretariatului General, Adunarea Generala, reunita in 1982, a decis crearea unui organism de control si supraveghere a activitatilor de cooperare.

Comisia de Control Intern al Fisierelor este compusa din cinci membri de nationalitati diferite, alesi din cadrul Adunarii Generale.

Principala sarcina a Comisiei este de a verifica daca datele cu caracter personal culese in cadrul organizatiei nu sunt folosite doar in scopurile declarate prin statutul organizatiei. De asemenea, ele trebuie culese si tratate in anumite conditii, inregistrate doar in scopuri bine determinate, sa fie verificata exactitatea acestor date, oportunitatea detinerii lor, precum si durata temporara pentru care aceste date sunt stocate.La cererea unui stat membru, Comisia trece la analizarea informatiilor detinute de Organizatie, urmarind indeplinirea conditiilor enumerate anterior, Comisia se reuneste de trei ori pe an, urmand ca rezultatele activitatii sa fie cuprinse intr-un raport anual ce va fi prezentat Comitetului Executiv al OIPC. Numeroase verificari sunt facute la solicitarea statelor membre dar Comisia actioneaza si din proprie initiativa.

Birourile Centrale Nationale constituie punctul de interferenta in activitatea de cooperare politieneasca internationala intre OIPC si structurile politienesti nationale.

Exista trei mari impedimente in desfasurarea eficienta a cooperarii internationale: diferentele de structura politieneasca, diferentele lingvistice si culturale si diversitatea sistemelor juridice ale tarilor membre. Pentru a putea trece peste aceste inconveniente s-a ajuns la concluzia ca este necesara crearea la nivel national, sub autoritatea guvernelor nationale, a unei structuri profesioniste la un inalt nivel, capabile pe de o parte sa sustina dialogul necesar cu OIPC - INTERPOL si celelalte structuri similare, iar pe de alta parte sa aiba posibilitatea de a oferi informatii relevante, de a indruma structuri politienesti subordonate, de a putea angaja si alte servicii nationale pentru realizarea unor actiuni politienesti de anvergura.

Acest rol a fost asumat de Birourile Centrale Nationale, formate numai din politisti nationali, ce actioneaza numai in limitele legislatiei lor nationale.

Printre atributiile Biroului Central National enumeram: centralizarea informatiilor referitoare la infractiuni internationale si asigurarea documentatiei interne cu privire la relevanta acestor infractiuni la nivel national, pe care le transmite Secretariatul General al OIPC sau altor Birouri Centrale Nationale.

Tot prin intermediul Biroului Central National sunt declansate actiuni politienesti, la solicitarea altor state, se primesc cereri de informatii, de verificari, de retineri si arestari ale unor persoane impotriva carora in alte state a fost inceputa urmarirea penala pentru comiterea unor infractiuni; adreseaza raspunsuri la solicitarile altor structuri similare, transmite solicitari de verificari, informari ale autoritatilor nationale catre structuri similare.

Printre alte atributii, seful unui Birou National Interpol are si functii reprezentative, reprezentand statul sau la Adunarea Generala a INTERPOL, veghind in acelasi timp la aplicarea in tara a rezolutiilor votate de Adunarea Generala a OIPC.

Exista o cooperare stransa intre Birourile Centrale Nationale si Secretariatul General, numai astfel se creeaza premisele necesare indeplinirii rolului de centralizator si puncte de legatura informationala a Secretariatului General. Nu este exclusa nici varianta cooperarii directe intre Birourile Centrale Nationale, in vederea cresterii operativitatii in actiunile desfasurate.

In vederea desfasurarii cu eficienta a activitatii, pentru studiul si lamurirea unor probleme stiintifice, OIPC - INTERPOL apeleaza la sprijinul unor consilieri, specialisti in anumite probleme, recunoscuti ca atare la nivel international. Acestia sunt desemnati de Comitetul Executiv pe o perioada de pana la trei ani.

Finantarea organizatiei se realizeaza prin contributiile anuale varsate de statele membre la bugetul OIPC. Bugetul este girat de secretarul general, raspunzator in fata Comitetului Executiv si a Adunarii Generale asupra gestionarii sumelor de bani.

Desfasurarea eficienta a activitatii de cooperare se realizeaza cu ajutorul instrumentelor de cooperare. Amintim aici sistemul de retea radioelectrica, destinat transmiterii codificate de date si informatii la distanta, sistemul de fotografie, care face posibila transmiterea de imagini foto si amprente digitale prin reteaua de telefonie publica, transmiterea de faxuri, etc.

Deosebit de importanta este si posibilitatea utilizarii datelor si informatiilor operative din baza de date a diviziunii a patra din cadrul Secretariatului General. Subdiviziunea "Informatii asupra infractiunilor si cauze criminale" se ocupa de diferite baze de date ce cuprind informatii despre nume si nume de imprumut ale persoanelor implicate in infractiuni internationale, despre infractiuni, locul comiterii acestora si modul de operare, despre documente si obiecte furate si date in urmarire prin Interpol.

Totodata mai exista si un sistem de clasare a amprentelor digitale ale infractorilor internationali organizat atat decadactilar cat si monodactilar, pentru identificarea unor infractori, a cadavrelor neidentificate sau chiar a amnezicilor.

Periodic, diviziunea Baza materiala informeaza politiile afiliate, cu privire la datele si informatiile culese si selectate de lucratorii specialisti ai acestei diviziuni din informatiile primite de la mai multe tari.

Aceste informatii periodice contin: elemente descriptive ale semnalmentelor individuale ale persoanelor care au comis infractiuni sau se presupune ca vor comite infractiuni; informatii privind descrierea unor obiecte furate si date in urmarire; privind modul de operare al unor infractori internationali etc. De asemenea, activitatea Secretariatului General cuprinde si difuzarea de circulare, sinteze, brosuri cu informatii specifice.

OIPC - INTERPOL desfasoara si activitati didactice, de pregatire profesionala a cadrelor de politie din statele membre. Se organizeaza periodic intalniri cu sefii scolilor de politie pentru dezbaterea celor mai bune metode de pregatire a celor care in viitor vor lupta pentru combaterea infractiunilor internationale.

In acelasi timp, sub egida OIPC - INTERPOL sunt organizate diverse reuniuni si colocvii organizate la nivel continental sau regional, unde sefii Birourilor Centrale Nationale au posibilitatea dezbaterii problemelor zonale, sau la nivel de specialisti, unde politistii experti prezinta anumite teme, de interes pentru politie, ca de exemplu: noile metode criminalistice, stupefiante, pregatirea cadrelor de politie, crima organizata, terorism international etc. Un al treilea tip de intalniri sunt reuniunile de lucru, unde specialistii autoritatilor politienesti se reunesc pentru a dezbate problematica anchetelor aflate in curs de desfasurare.

Cooperarea prin Interpol se realizeaza pentru prevenirea si combaterea tuturor faptelor infractionale care se comit si contin elemente de extraneitate.

Principalele genuri de infractiuni care constituie obiectul activitatii Interpol sunt infractiuni cu violenta contra persoanei (omor, vatamari, viol, rapire, luare de ostateci etc.) sau contra lucrurilor (spargeri, distrugeri, furt, talharie, falsuri, contrafaceri etc.).

Internationalitatea actelor infractionale este data si de circumstantele in care se produce respectiva fapta: actele pregatitoare sunt comise intr-o tara, fapta se consuma in alta; infractorul strain comite fapte infractionale in alta tara; infractiuni de acelasi gen comise succesiv in tari diferite; autorul unei infractiuni se refugiaza in alta tara, produsul infractional este valorificat in alta tara; o intreaga serie de posibilitati care reclama intotdeauna o cooperare politieneasca internationala.Vasile Troneci, Ioan Hurdubaie - Romania in Interpol, Editura Ministerului de Interne, Bucuresti, 1994.

Vasile Troneci, Ioan Hurdubaie - Romania in Interpol, Editura Ministerului de Interne, Bucuresti, 1994.

V.Troneci, I.Hurdubaie - Romania in Interpol , Editura Ministerului de Interne, Bucuresti, 1994.

Operativitatii.

I.Suceava, Fl.Coman - Criminalitatea si organizatiile internationale, Editura Romcartexim, Bucuresti, 1997.

Ion Suceava, Fl.Coman - Criminalitatea si organizatiile internationale, Bucuresti, 1997.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate