Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Faptul de presa


Faptul de presa


FAPTUL DE PRESA

Pentru delimitarea domeniului "tehnici de informare publica" va trebui sa luam in seama definitia data de dictionar[1] a termenului "tehnica": "Totalitatea procedeelor intrebuintate in practica unei meserii, a unei stiinte, etc".

Nu orice eveniment constituie un fapt de presa, nu orice intamplare are valoare pentru un mijloc de informare. Pentru a intra in atentia presei, un eveniment trebuie sa intruneasca anumite caracteristici, iar specialistul de relatii publice trebuie sa cunoasca si el aceste caracteristici, pentru a putea discerne cu deplin profesionalism, care anume lucruri ar putea trezi interesul mass-mediei si care trebuie lasate deoparte.Este suficient ca un eveniment oarecare sa aiba una sau cateva din trasaturile ce vor fi enumerate, pentru a avea sansa sa devina fapt de presa. Prin urmare, un fapt de presa se caracterizeaza prin :

  • ACTUALITATE - evenimentele actuale ii intereseaza

pe cititori, deci si pe editori,in mai mare masura decat evenimentele perimate. Oamenii vor sa stie ce este nou,asa se explica interesul sporit pe care ei il acorda televiziunii, radioului, care sunt mai rapide in difuzarea stirilor de actualitate, in defavoarea presei scrise. De aceea, specialistul de relatii publice nu trebuie sa se astepte ca informatiile perimate pe care le furnizeaza presei sa fie

publicate; cel mult ele pot constitui material documentar pentru vreunul dintre ziaristi.

  • PROXIMITATE - oamenii sunt mai mult interesati de lucrurile

carte se intampla in imediata lor apropiere. Informatiile care au culoare locala prezinta mai mult interes, deoarece, evenimentele petrecute in imediata lor apropiere sunt susceptibile sa influenteze direct, intr-o masura mai mare sau mai mica viata oamenilor.

  • CONSECINTE - oamenii sunt interesati de felul in care

un eveniment i-ar putea afecta prin consecintele sale. Acest lucru explica faptul ca, de multe ori, stiri cu caracter economic apar in deschiderea telejurnalelor: evenimente cu caracter economic nu sunt interesante prin ele insele, ci prin consecintele pe care le antreneaza.

  • CONFLICT - stirile care prezinta elemente de

confruntare se bucura de interes, deoarece este vorba de o masurare a fortelor intre oameni sau intre om si elementele naturale, de mediu. Acest caracter conflictual face ca stirile care se refera la razboi, lupte, infruntari cu fortele naturale, cazuri de justitie, alegeri, competitii sportive, crime, sa aiba o mare cautare.

  • BIZARERIE - orice lucru neobisnuit, ciudat, comic, va

atrage interesul oamenilor. O ilustrare plastica a rolului bizareriei, in a da valoare unui fapt de presa, este in binecunoscuta definitie "populara" conform careia " daca un caine musca un om, acest lucru nu constituie un fapt de presa; in schimb daca un om va musca un caine, acest lucru constituie un fapt de presa". Specialistul de relatii publice trebuie, totusi, sa cantareasca cu multa atentie urmarile pe care le-ar putea avea difuzarea unei stiri bazate pe elemente de bizarerie, fiindca acestea ar putea afecta negativ imaginea organizatiei sale.

  • SEX - stirile ce implica elemente de conotatie sexuala

sunt intotdeauna interesante, nu numai atunci cand se prezinta delicte sexuale, ci si cand se relateaza despre confruntari intre sexe, boli venerice, emanciparea femeilor, copii crescuti de un singur parinte, femei care desfasoara activitati specifice barbatilor (femei-militar, femei care lucreaza pe macara, femei-boxer, femei-bodyguard).

  • SENTIMENTE - elemente de ordin sentimental,

simpatie, dragoste, ura, tristete, manie , gelozie, frica, prietenie, constituie un element de interes pentru presa si pentru consumatorii de presa, atat prin ele insele, cat si prin consecintele lor.

  • PROEMINENTA - informatiile despre personalitati

importante ale vietii publice, vor avea intotdeauna intaietate, in ceea ce priveste difuzarea prin mass-media. Presedintii de stat, oamenii politici importanti, vedetele vor aparea in ziare si la stiri aproape zilnic. Specialistul de relatii publice trebuie sa aiba in vedere fluxul de informatii difuzate catre mass-media, astfel incat sa nu se dea nastere la o suprasaturatie cu informatii despre aceeasi persoana, care ar putea crea dezinteres, sau mai rau , ar putea duce la suspiciunea de "cult al personalitatii".

  • SUSPANS - stirile cu elemente de suspans, sunt la fel

de atractive ca si povestirile cu implicatii misterioase: astfel, faptul ca, cu ani in urma, mai multi americani au fost luati ostatici in Irak a constituit capul de afis al stirilor de presa de 400 de zile.

  • PROGRES - relatarile continand elemente de progres[3]

ii fascineaza pe oameni. Stirile despre inventii, descoperiri si tehnologii noi, care ar putea afecta intr-un fel sau altul viata oamenilor, vor fi cautate de mass-media.DEX Dictionarul explicativ al limbii romane, ed. a II a Ed. Univers Enciclopedic Bucuresti, 1998

Coman Mihai Manual de jurnalism, Ed. Polirom Iasi,1997 p.37

George David op.cit., p.233-234

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate