Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Functia de organizare


Functia de organizare
Functia de organizare

Functia de organizare vizeaza un complex de activitati prin care se asigura inlantuirea structurilor formale, a autoritatii publice si prin care se prefigureaza aria de actiune, cadrul institutional necesar infaptuirii rationale si eficiente a obiectivelor de interes general.

Indeplinirea obiectivelor de interes general este repartizata intre:

- institutii ale administratiei de stat si administratiei publice centrale de specialitate sub autoritatea Guvernului, ale carui organe au atributii in toate domeniile de activitate (ministere, agentii, centre, comisii, oficii etc.)

- institutii ale administratiei publice locale sub autoritate si administratie judeteana, municipala, oraseneasca si comunala, care actioneaza in numele respectivelor persoane juridice politico-teritoriale.
Se apreciaza ca adesea administratia implica o activitate de organizare, coordonare a executarii si de executare efectiva a legilor si a celorlalte acte normative.

Prin organizare se delimiteaza:

- sarcinile, atributiile si activitatile ce revin fiecarei persoane sau grup

- tipurile de obiective ce trebuie indeplinite (individuale, specifice, derivate etc.)

- componentele structurale optime asigurandu-se cadrul organizatoric functional si eficient cat mai operativ.

Fiecare institutie isi are propria viziune de organizare prin care combina cat mai rational si armonios autoritatea, responsabilitatea, raspunderea, delegarea si centralizarea- descentralizarea.

Autoritatea este forta impersonala conferita conducatorilor de pozitia detinuta in organizatie, exprimata in puterea de decizie, coordonare si control, recunoscuta si acceptata de catre ceilalti

- conducatorii in administratia publica sunt persoane:

- alese ca urmare a unei conjuncturi politice

- numite ca urmare a unui concurs si care au o relativa stabilitate

- managerul tehnic este elementul deosebit in realizarea obiectivelor propuse de managementul politic

- multi functionari publici au o importanta autoritate profesionala, ceea ce le confera si autoritatea informala deosebita

- in functie de fundamente, autoritatea poate fi:

- traditionala bazata pe pozitia sociala a indivizilor (in consiliile locale prin vot sunt alesi oamenii de profesii diverse, care s-au impus in colectivitatea respectiva)

- carismatica bazata pe calitatile personale

- rational-legala bazata pe functia detinuta, obtinuta fie prin alegere, fie prin concurs, datorita pregatirii profesionale.

Responsabilitatea este obligatia de a indeplini in conditii optime sarcinile ce-i revin in virtutea autoritatii cu care a fost investit de catre colectivitate.

Raspunderea este obligatia de a da socoteala fata de maniera si gradul de indeplinire a sarcinilor ce-i revin conducatorului in virtutea autoritatii si responsabilitatii.Delegarea - de autoritate si responsabilitati subordonatilor, temporar, se datoreaza multitudinii acestora si a imposibilitatii, mai ales la nivel local, de a se realiza eficient, doar din varful piramidei.

Centralizare descentralizare - sunt doua procese aparent contradictorii care exprima gradul delegarii de autoritate, conform conceptiei conducatorului. Tendinta de descentralizare:

confera independenta si flexibilitate sporita la nivel local;

conduce la reducerea birocratiei, a ierarhiilor, la stimularea spiritului antreprenorial

este un proces de centrifugare a administratiei publice catre administratiile locale ceea ce impune modificari substantiale in managementul acestora.

In concluzie: organizarea este atat sub aspect cantitativ cat si calitativ componenta esentiala a unui management eficient.

Uneori sarcinile de organizare ale reprezentantilor managementului din institutiile publice depasesc sfera acestuia (ex. Ministerul Justitiei si instantele de judecata) .A. Androniceanu Management public, Ed. Economica, Bucuresti, 1999, p. 41.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate