Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
NOUL MANAGEMENT PUBLIC SI MISIUNEA INSTITUTIILOR PUBLICE


NOUL MANAGEMENT PUBLIC SI MISIUNEA INSTITUTIILOR PUBLICE


NOUL MANAGEMENT PUBLIC SI MISIUNEA INSTITUTIILOR PUBLICE

Modelul traditional de abordare a administratiei publice nu numai ca nu mai este unul potrivit pentru sectorul public, dar se simte tot mai mult nevoia unei schimbari majore in institutiile publice, prin care valorile de baza ale Noului management public sa poata fi dezvoltate si implementate.

1 Sistemul de valori fundamentale ale Noului management public Cercetarile teoretice, dar in special cele cu caracter practic, au demonstrat din plin necesitatea si oportunitatea unor schimbari fundamentale in domeniul managementului public. La o analiza atenta a continutului noului management public se constata importante puncte de vedere comune pe care, pentru a oferi o imagine cat mai clara, le prezentam in continuare:atentie deosebita acordata fundamentarii si realizarii obiectivelor;

accentul pus pe responsabilitatea individuala a managerilor publici pentru realizarea obiectivelor;

cresterea gradului de autonomie si flexibilitate manageriala;

introducerea indicatorilor de performanta pentru masurarea gradului de realizare a obiectivelor fundamentale si individuale;

integrarea in gandirea manageriala a celor "3E", insemnand economie, eficienta si eficacitate;

orientarea catre piata si deplasarea centrului atentiei de la modul de desfasurare a proceselor asupra gradului in care, prin rezultatele oferite, nevoile sociale sunt satisfacute.

Un aspect este evident si suficient de clar dupa aceasta prezentare si anume faptul ca noul model al managementului public surclaseaza efectiv modelul traditional al administratiei publice si, in mod inevitabil, mai devreme sau mai tarziu, viitorul in sectorul public va fi in totalitate dominat de noile valori manageriale promovate atat in teorie, cat si in practica. Este, de asemenea, foarte clar faptul ca noua abordare schimba semnificativ modul de desfasurarea a activitatii in institutiile publice si totodata rolul managerului public si functionarilor publici de executie. Activitatea lor va fi determinata de noile coordonate ale managementului public, respectiv, obiectiv, rezultate, responsabilitate pentru nivelul performantelor, creativitate si inovare si nu de rutina si traditionalismul specifice activitatilor administrative.

2 Coordonate ale misiunii institutiilor publice in contextul Noului management public Misiunea unei institutii publice reprezinta un ansamblu de orientari fundamentale privind:

produsele si serviciile publice oferite pentru satisfacerea nevoilor generale si specifice,

segmentul de piata din sectorul public caruia li se adreseaza,

nivelul administrativ,

unitatea administrativ-teritoriala si colectivitatea locala unde sunt oferite serviciile,

mijloacele tehnice folosite pentru producerea si furnizarea lor;

viziunea generala a reprezentantilor managementului institutiei publice vis-à-vis de functionarii publici, de sectorul public si de particularitatile unitatii administrativ-teritoriale in care isi desfasoara activitatea.

2.1 Rolul institutiei publice Rolul institutiei publice este acela de a oferi produse si servicii publice de cea mai buna calitate pentru satisfacerea nevoilor sociale generale si specifice pentru persoane fizice si juridice, in conditii de eficienta economica.

2.2 Produsele si serviciile oferite In functie de domeniul in care este profilata institutia publica, se mentioneaza expres produsul, serviciul, respectiv gama de produse si servicii publice pe care le ofera.

2.3 Consumatorii de produse si servicii publice Este importanta nominalizarea in continutul misiunii institutiei publice a beneficiarilor de produse si servicii. Acestia se diferentiaza in functie de domeniul in care institutia publica desfasoara activitatea si de specificul obiectului de activitate.

2.4 Segmentele de piata Aceste informatii sunt necesare in continutul misiunii institutiei publice in special pentru acele domenii in care serviciile sunt oferite atat de catre institutii publice, cat si private

2.5 Sistemul de valori Valorile si aspiratiile promovate intr-o institutie publica formeaza filosofia institutiei publice respective. Este important ca valorile sa fie declarate si integrate in misiunea institutiei publice, deoarece ofera informatii despre perceptia managementului public si celorlalti angajati vis-à-vis de cetateni si de relatiile cu acestia, atitudinea fata de munca, valorile etice considerate in procesele de munca prin care serviciile publice sunt realizate si furnizate catre clienti.

2.6 Telul managerilor publici Telul principal al reprezentantilor managementului public nu trebuie confundat cu rolul institutiei publice, dar trebuie, in mod obligatoriu, ca intre ele sa existe o compatibilitate de continut. Telul este de fapt un scop cu un caracter general care descrie tinta vizata. Acesta se reflecta direct in sistemul de obiective si, prin continutul lui, arata de ce exista o institutie publica si ce urmaresc reprezentantii managementului public sa realizeze, raportandu-se pentru aceasta la interesele sociale generale si specifice.

2.7 Imaginea publica Imaginea publica este o descriere atat a modului in care institutia publica este perceputa de catre clienti, cat si a modului in care reprezentantii managementului public doresc sa fie perceputa aceasta prin produsele si serviciile publice realizate si furnizate clientilor.

2.8 Perceptia reprezentantilor managementului public fata de functionarii publici Atitudinea managerilor publici fata de functionarii din cadrul institutiei determina semnificativ continutul climatului organizational prin stilul de management promovat, calitatea deciziilor si implicit nivelul performantelor obtinute in procesele de realizare si furnizare a serviciilor publice.

2.9 Perceptia functionarilor publici fata de reprezentantii managementului public Este esential pentru reprezentantii managementului public ca in continutul misiunii institutiei publice sa precizeze coordonatele fundamentale ale relatiilor

manager public - functionar de executie

manager public - colaborator,

manager public - reprezentant al politicului, dar si coordonatele de baza ale relatiilor,

functionar public - client, fie ca acesta este o persoana fizica sau juridica.

2.10 Perceptia functionarilor publici fata de munca In continutul misiunii institutiei publice este important sa se integreze si coordonatele fundamentale ale comportamentului functionarilor publici in cadrul proceselor de munca specifice din institutiile publice. Modul in care este formulat continutul misiunii institutiei publice este o reflectare a conceptiei reprezentantilor managementului public si, in multe cazuri, a orientarii politice promovate de politicienii atrasi in structurile sistemului administrativ pe perioade determinate.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate