Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Operatiunile si faptele materiale ale organelor administratiei publice


Operatiunile si faptele materiale ale organelor administratiei publice


Operatiunile si faptele materiale ale organelor administratiei publice.

Aceasta categorie cuprinde faptele organelor administratiei publice care nu concretizeaza o vointa publica, delimitandu-se in doua mari categorii:

a)      operatiuni (fapte) ce produc efecte juridice, care pot fi clasificate in:

1.operatiuni care produc efecte juridice in realizarea administratiei publice (de putere publica).

2.operatiuni care produc efecte in realizarea faptului administrativ (de administrare interioara)b) operatiuni (fapte) ce nu produc efecte juridice proprii (operatiunile tehnico-productive si operatiunile materiale direct productive).

Aceste operatiuni pot fi clasificate si sub aspectul naturii intrinseci:

a.       operatiuni cu caracter administrativ (de administratie).

b.      operatiuni de prestare a serviciilor publice.

c.       operatiuni cu caracter tehnico-productiv (de productie).

Operatiunile de administratie, la randul lor, din punct de vedere al regimului juridic aplicabil, se clasifica in:

a.       operatiuni administrative realizate intr-un regim juridic de putere.

b.      operatiuni tehnico-administrative, ce nu sunt realizate intr-un regim de putere.

c.       operatiuni tehnice de birou ce nu produc efecte juridice proprii.

Cea mai insemnata parte a activitatii organelor administratiei publice, o reprezinta aceste operatiuni, iar cea mai mare parte din personalul organelor administratiei publice are ca sarcini de serviciu efectuarea diferitelor operatiuni administrative sau a celor materiale (de prestatie sau tehnico-productive). Foarte putini dintre functionarii publici, chiar din cadrul administratiei de stat, au printre atributiile lor efectuarea de acte administrative. Actele administrative, de regula, sunt emise de organele de conducere ale autoritatilor administratiei de stat, ale autoritatilor administratiei publice in general.

Fara aceste operatiuni, este de neconceput realizarea sarcinilor administratiei publice.

Realizarea sarcinii unui organ al administratiei de stat, nu se reduce doar la emiterea de acte administrative sau incheierea altor acte juridice. In mod obiectiv, se simte nevoia unui intreg lant de operatiuni tehnico-administrative (stampilari, multiplicari, transmiteri de date, inregistrari de acte, intocmire de proiecte de decizii si altele), respectiv de operatiuni tehnico-productive, ce comporta cele mai variate exemplificari in functie de specializarea organelor administratiei de stat. Prin toate aceste operatii se asigura transpunerea in practica atat a actelor juridice ale organelor administratiei publice (in primul rand a actului administrativ), cat si a legilor in baza carora sunt emise actele juridice respective sau, dupa caz, in limitele legii, se presteaza servicii publice.

Toata aceasta gama de operatiuni tehnico-administrative sau tehnico-productive, releva complexitatea structurilor si a sarcinilor organelor administratiei actuale, determinand o cat mai variata pregatire profesionala a celor care lucreaza in aceste organe (medicala, agricola, comerciala, juridica). Totodata, operatiunile tehnico-administrative sunt supuse in administratie unui permanent proces de rationalizare si perfectionare. Sensul dezvoltarii administratiei publice pe fondul revolutiei tehnico-stiintifice de la acest sfarsit de mileniu, il reprezinta introducerea tehnicilor moderne de evidenta si de informare, ceea ce va contribui la eliminarea clasicilor operatii de tehnica administrativa (de birou). Insa oricat s-ar dezvolta tehnica, activitatile cu caracter tehnic-administrativ nu vor putea fi inlaturate in totalitate, intrucat administratia de stat este un micro-cosmos social. Este activitatea unor oameni realizata in legatura cu alti oameni si de aici necesitatea obiectiva a unor operatiuni care sa fie efectuate de mana omului, chiar daca, in acest scop, omul (functionarul public) va manui o tehnica si instrumente foarte complicate.

Concluzionand operatiunile si faptele materiale ale organelor administratiei publice, enumerate mai sus, acestea pot fi clasificate in felul urmator:

I. Operatiuni tehnico-administrative, care sunt:

de putere.

de administratie, care sunt:

producatoare de efecte juridice.

neproducatoare de efecte juridice.

II. Operatiuni de realizare a serviciilor publice (in cele mai diverse domenii).

III. Operatiuni tehnico-productive (in domeniul economic si industrial).

Operatiunile tehnico-administrative sau cele tehnico-materiale nu produc prin ele prin ele insele efecte juridice, ci efectele lor juridice se datoreaza dispozitiilor exprese ale legii.

De asemenea, este de subliniat ca si distinctia dintre cele trei specii de operatiuni este relativa. O operatiune tehnico-productiva efectuata intr-un regim de putere prevazut de lege, devine o operatiune administrativa in sensul strict al termenului. Anumite activitati din cadrul unui organ al administratiei de stat (proiectarea, conceptia) comporta trasaturi atat ale unor operatii tehnico-administrative, cat si ale unor operatii tehnico-productive.

O activitate materiala cu caracter productiv poate aparea ca forma concreta prin care administratia publica presteaza un anumit serviciu, satisfacand o necesitate sociala evaluata politico-legislativ, ca fiind de interes public. In aceasta situatie, respectiva "activitate productiva", nu numai ca determina efecte juridice, dar este un fapt juridic specific administratiei publice.

Operatiunile si faptele materiale ale organelor administratiei publice se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi: trasaturi comune si trasaturi specifice.

A.     Trasaturile comune:

a.       Sunt fapte materiale si nu manifestari exprese de vointa de a da nastere, a modifica sau stinge drepturi si obligatii.

b.      Intervin, de regula, in legatura cu emiterea si executarea actelor juridice ale organelor administratiei publice.

In legatura cu prima trasatura se impun unele precizari.

nici o operatiune de tehnica administrativa de prestatie sau tehnico-productiva, indiferent de forma pe care o imbraca (aviz tehnic, proces verbal de constatare, proiect de decizie, curs universitar, spectacol de teatru, pavarea unei strazi, efectuarea unei expertize, daramarea unei cladiri si altele), nu poate fi calificata ca act juridic, ci fie conditie de valabilitate a unui act juridic efectuat de un organ al administratiei publice, fie operatiune de executare a unui act juridic.

efectele juridice produse de operatiunile administrative de putere, de prestatie sau operatiunile de administratie interioara, nu se datoreaza vointei ce sta la baza realizarii lor, ci vointei legii, care prevede posibilitatea sau necesitatea acestora.

Activitatea organelor administratiei de stat presupune un permanent proces de cautare de solutii, de combinare de mijloace, prin intocmirea, efectuarea, realizarea de "operatii tehnico-materiale", iar apoi prin elaborarea (incheierea) de acte juridice, in vederea transpunerii in practica cat mai eficient si operativ, a legii.

In concluzie, sensul activitatii administrative este dat de valorile de comanda ale societatii, ce imbraca haina juridica a legii si care presupun o "permanenta miscare": de la operatiuni tehnico-materiale mai simple, la altele mai complexe, apoi la acte juridice de alta natura decat cea administrativa, ca in final sa se ajunga la acte administrative, dar si invers.

Deci, operatiunile tehnico-materiale sunt anterioare, concomitente si posterioare tuturor actelor juridice ale organelor administratiei de stat, ceea ce nu exclude, ca unele dintre ele, indeosebi operatiunile de putere (si cele de prestatie), sa fie realizate direct in baza dispozitiilor legii, avand valoarea faptului juridic prin care se concretizeaza aplicarea legii.

B.             Trasaturile specifice:

Operatiunile tehnico-administrative se deosebesc de operatiunile tehnico -  productive prin faptul ca sunt operatiuni de administratie in sensul larg al termenului.

Operatiunile tehnico-administrative de putere se caracterizeaza prin urmatoarele trasaturi:

sunt savarsite numai de organele administratiei publice, spre deosebire de celelalte categorii de operatiuni tehnico-administrative, care pot fi savarsite de orice organ al statului.

sunt singurele operatiuni care produc efecte juridice in toate fazele procesului administrativ.

sunt o forma concreta de realizare a administratiei publice, in sens de activitate statala sau la nivelul comunitatilor locale, ce presupune realizarea unor valori politice.

sunt reglementate, in principal, de dreptul administrativ.

Operatiunile de administratie interioara sunt caracterizate prin faptul ca spre deosebire de operatiunile administrative de putere, operatiunile de administratie interioara, nu sunt savarsite in realizarea puterii publice. Chiar si atunci cand au valoare de fapte juridice (operatiunile de inregistrare, inventariere, avizare, expertizare), efectele juridice pe care le produc nu sunt de drept administrativ.

Operatiunile tehnico-productive sunt fapte prin care se produc bunurile industriale sau de alta natura, dar care nu concretizeaza un serviciu public.

Toate operatiunile tehnico-materiale sunt strans legate de operatiunile tehnico-administrative si de actele juridice ale organelor administratiei de stat, indeosebi de actul administrativ, ele formand o unitate indisolubila.[1]Ilie Iovanas, Dreptul administrativ si elemente ale stiintei administratiei, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1977, pagina 269.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate