Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
PR-ul real estate


PR-ul real estate


PR-ul real estate

Relatiile Publice reprezinta un domeniu nou, o inventie a economiei de piata. In literatura de specialitate apare, uneori, ideea ca Relatiile Publice (R.P.) reprezinta o practica veche de cand lumea: "In sensul lor cel mai general, relatiile publice sunt la fel de vechi ca si civilizatia, deoarece la baza lor se afla efortul de a convinge. Persuasiunea este forta conducatoare a relatiilor publice si multe dintre tacticile pe care le folosesc practicienii de azi a relatiilor publice au fost folosite si de conducatorii societatii timp de mii de ani." Insa, nu orice forma de comunicare este adecvata pentru R.P.Una din definitiile R.P. acceptate a fost adoptata in 1978 in cadrul primului Congres Mondial al Asociatiilor de R.P. si al primului Forum Mondial al R.P., care a avut loc in Mexico City: "Practicarea relatiilor publice este arta si stiinta analizarii tendintelor, prezicerii consecintelor acestora, indrumarii conducatorilor de organizatii si punerii in aplicare a unor programe de actiune planificate care slujesc atat interesul organizatiilor respective, cat si pe cel al publicului." Acesta din urma este diferit de multime prin "calitatea relatiei dintre acestia si spatiul social global: particularizarea unei "regiuni ontologice" prin obiectivarea unor interese relativ constante" . Publicul reprezinta "orice grup sau individ care este implicat in vreun fel anume in viata unei organizatii" .

In contextul in care suntem, efectiv, invadati, de advertising, a aparut nevoia de ceva in plus, de amanunte care sa faca diferenta si care sa scoata in evidenta anumite companii, serviciile si produsele lor; asadar, "practica R.P. este un rezultat al dezvoltarii societatii civile" . Acum, R.P. "sunt omniprezente. Nevoia de informatie si de propagare a ei se extinde". Pentru ca se bazeaza pe construirea unei imagini si pe tehnici de persuasiune, dar si pentru ca reprezinta o varianta mult mai ieftina decat publicitatea, R.P.au devenit un "sine qua non" pentru toate organizatiile mari, indiferent de profil. Valoarea investitiilor, dar si numarul dezvoltatorilor din piata imobiliara  au crescut si vor continua sa creasca in ultimul an, motiv pentru care multe agentii de R.P. au devenit agentii de R.P. specializate pe real estate.

Real estate are nevoie de R.P., poate chiar mai mult decat alte domenii, pentru ca, in acest moment, concurenta din piata imobiliara romaneasca este una acerba.  Un Real Estate PR trebuie sa cunoasca piata imobiliara, trebuie sa inteleaga mecanismele acesteia, trebuie sa fie permanent la curent cu tot ce e nou in domeniu, pentru a putea exploata orice oportunitate in avantajul clientilor sai.

"Pentrua fi bun in domeniul relatiilor publice este nevoie de talent in comunicare si de competenta in relatia cu mijloacele de informare in masa, precum si de cunoasterea profunda a tehnicilor comunicarii cu publicul larg, a dinamicii opiniei publice si a principiilor persuasiunii. Apoi, cel care comunica trebuie sa stie cand sa comunice si ce anume. Aceasta implica analiza, discernamant, indrumare si planificare - pe langa actiunea comunicarii si inaintea ei."

Specialistul in R.P. este "intermediar intre organizatia pe care el sau ea o reprezinta si toate publicurile acelei organizatii. Drept urmare, practicianul de relatii publice are responsabilitati si fata de diferitele ei publicuri. El sau ea distribuie informatii care dau posibilitatea publicurilor institutiei sa-I inteleaga politicile."

Specialistului in R.P. din domeniul real estate are rolul atat de a crea identitatea companiei, cat si de a avea grija ca aceasta sa fie mereu in atentia publicului, printr-o campaniei sustinuta de promovare. De asemenea, este consilier de imagine pentru reprezentantii companiei care apar in public. Practic, acesta construieste un fundament de incredere in numele si serviciile companiei, din care toti brokerii acesteia iau si ofera clientilor sai.

Bibliografie

Adela Rogojinaru, Relatiile publice - fundamente interdisciplinare, Bucuresti, Ed. Tritonic, 2005

Clifford G. Christians, Kim B. Rotzoll, Mark Fackler, Kathy B. McKee, Etica mass-media, Iasi, Polirom, 2001

Cristina Coman, Relatiile publice si mass-media, Iasi, Ed. Polirom, 2000

Cristina Coman, Relatiile Publice. Principii si strategii, Iasi, Ed. Polirom, 2001

Doug Newsom,Redactarea materialelor de Relatii Publice, Iasi, Ed. Polirom, 2004

Doug Newsom, Judy VanSlyke Turk, Dean Kruckiberg, Totul despre Relatii Publice, Iasi, Ed. Polirom, 2003

Dumitru Iacob, Relatiile publice: eficienta prin comunicare, Bucuresti, Ed. Comunicare.ro, 2003Cristina Coman, Relatiile Publice. Principii si strategii, Iasi, Ed. Polirom, 2001, p. 48

Doug Newsom,Redactarea materialelor de Relatii Publice, Iasi, Ed. Polirom, 2004, p. 14

Dumitru Iacob, Relatiile publice: eficienta prin comunicare, Bucuresti, Ed. Comunicare.ro, 2003, p.64

Cristina Coman, Relatiile publice si mass-media, Iasi, Ed. Polirom, 2000, p.14, apudDoug Newsom et alii, 1993, p.139

Adela Rogojinaru, Relatiile publice - fundamente interdisciplinare, Bucuresti, Ed. Tritonic, 2005, p. 110

Clifford G. Christians, Kim B. Rotzoll, Mark Fackler, Kathy B. McKee, Etica mass-media, Iasi, Polirom, 2001, p.196

Doug Newsom,Redactarea materialelor de Relatii Publice, Iasi, Ed. Polirom, 2004, p. 14

Doug Newsom, Judy VanSlyke Turk, Dean Kruckiberg, Totul despre Relatii Publice, Iasi, Ed. Polirom, 2003, p. 10

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate