Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Definitia actului administrativ


Definitia actului administrativ


Definitia actului administrativ.

Un interes important, in practica administrativa si judecatoreasca, il prezinta notiunea de "act administrativ" in sens material formal, dar si notiunea de act administrativ in sens functional juridic.

In sens formal-material, prin act administrativ intelegem acea forma juridica principala a organelor administratiei publice, ce consta intr-o manifestare unilaterala si expresa de vointa de a da nastere, a modifica sau a stinge drepturi si obligatii in realizarea puterii publice, sub controlul principal de legalitate al instantelor judecatoresti.

Intr-o exprimare mai sintetica, actul administrativ a fost definit ca fiind o manifestare unilaterala si expresa de vointa a unei autoritati publice, in principal a unei autoritati a administratiei publice, in scopul de a produce efecte juridice in timpul puterii publice.Legea nr. 554/2004, actuala reglementare privind contenciosul administrativ, da o definitie complexa actului administrativ chiar din al doilea capitol, ce explica semnificatia unor termeni. Astfel, actul administrativ reprezinta "actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publica in vederea executarii ori a organizarii executarii legii, dand nastere, modificand sau stingand raporturi juridice". In sensul prezentei reglementari, sunt asimilate actelor administrative si contractele incheiate de autoritatile publice care au ca obiect:

a.                               punerea in valoare a bunurilor proprietate publica;

b.                              executarea lucrarilor de interes public;

c.                               prestarea serviciilor publice;

d.                              achizitiile publice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate