Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
Formele de activitate ale autoritatilor administratiei publice


Formele de activitate ale autoritatilor administratiei publice


Formele de activitate ale autoritatilor administratiei publice.

Activitatea autoritatilor administratiei publice este una complexa, cuprinzand toate domeniile vietii economice si sociale.

Principala forma de activitate a autoritatilor administratiei publice o reprezinta actul administrativ, precum si faptele si operatiunile tehnico-administrative care sunt aplicate si realizate, potrivit legii, pentru indeplinirea acesteia.

In administratia de stat sunt cunoscute sase forme de activitate si anume: actul administrativ, actul juridic unilateral ce nu realizeaza puterea de stat, actul juridic contractual, operatiunea administrativa, operatiunea de tehnica administrativa si operatiunea direct productiva.In doctrina, clasificarea formelor activitatii autoritatii administratiei publice difera de la un autor la altul, astfel profesorul Ilie Iovanas delimiteaza aceste forme in doua mari categorii:

a)      Forme producatoare de efecte juridice.

b)      Forme care nu produc efecte juridice proprii.[2]

Intr-o alta opinie, profesorul Tudor Draganu clasifica faptele juridice in:

a)      acte juridice.

b)      fapte materiale juridice.[3]

Faptele materiale juridice cuprind evenimente si actiuni omenesti ilicite, cat si licite.

Actele juridice, operatiunile tehnico-materiale, faptele material-juridice, actele politice, totalizeaza continutul "faptului administrativ". In acest sens, notiunea de fapt administrativ desemneaza activitatile juridice, activitatile nejuridice, cat si toate activitatile de conducere, de organizare a executarii si de executare in concret a legii infaptuite de organele administratiei de stat.

Actele politice sunt manifestari unilaterale de vointa ale organelor administratiei de stat nesusceptibile de indeplinirea prin forta de constrangere a statului, dar care reprezinta o forma de realizare a activitatii executive. Aceste acte politice au o "rezonanta proprie" deoarece emana de la un organ al statului.

Functia administrativa reprezinta functia prin care statul intra in contact direct cu particularii, carora le presteaza servicii, atat prin acte juridice, cat si prin acte materiale.

In ceea ce priveste dreptul contemporan german, "actiunea administrativa" reprezinta tot ceea ce face o autoritate administrativa, de la pavatul unei strazi, pana la hotararile de Guvern.

Esenta fenomenului administrativ statal este data de esenta valorilor pe care le are de infaptuit, realizarea acestora presupunand pe langa acte juridice si operatiuni, si fapte ce nu au un astfel de caracter.

Organele administratiei de stat isi concretizeaza activitatea in forme producatoare de efecte juridice proprii - in sensul ca modifica ceva in situatia juridica a unor subiecte de drept - sau in forme care nu sunt concepute si realizate cu acest scop.

Faptul administrativ, ca mijloc de realizare a competentei presupune efectuarea de catre functionarii publici a unor anumite operatiuni: planificari, multiplicari, corectari de inscrisuri, dactilografieri, traduceri, inventarieri, redactari de note, documentari si altele.

Prin administratie publica trebuie sa intelegem, doar acele activitati realizate intr-un regim de drept public, regim care trebuie sa fie dominant chiar daca unele aspecte sunt reglate de norme ale dreptului privat. Organele administratiei publice trebuie sa se manifeste ca persoane de drept public in virtutea capacitatii de drept administrativ.

Dupa regimul juridic aplicabil, diferentiem doua categorii de forme concrete de activitate ale organelor administratiei publice:

  1. forme carora li se aplica regimul administrativ de putere.
  2. forme carora nu li se aplica regimul administrativ de putere.

Faptul administrativ presupune prima categorie de forme si cuprinde:

    1. actul administrativ.
    2. contractul administrativ.
    3. operatiunea administrativa.

Cea de-a doua categorie de forme cuprinde:

acte juridice efectuate de organele administratiei publice in virtutea capacitatii juridice civile.

operatiunile tehnico-administrative .

operatiunile direct productive.Romulus Ionescu, Drept administrativ Editura Didactica si Pedagogica , Bucuresti, 1970, pagina 215.

Ilie Iovanas, Dreptul administrativ si elemente ale stiintei administratiei, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1977, pagina 210-211.

Tudor Draganu, Actele de drept administrativ, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1959, pagina 16-17.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate