Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
APA CALDA DE LA SOARE PENTRU HOTELURI - Informatii de baza pentru management


APA CALDA DE LA SOARE PENTRU HOTELURI - Informatii de baza pentru managementComisia Europeana

Directoratul General pentru Energie si TransportAPA CALDA DE LA SOARE PENTRU HOTELURI

Informatii de baza pentru management

PREFATA

Scopul realizarii acestui material este acela de a fi folosit ca ghid pentru pregatirea si promovarea documentatiei pentru

Sisteme solare pentru producerea apei calde pentru hoteluri,

pentru Producatori, Distribuitori, Beneficiari etc. Poate fi de asemenea utilizat de Autoritatile Locale si Regionale in acelasi scop.

Documentatia de promovare finala este adresata utilizatorilor finali, proprietarilor de hoteluri de hoteluri sau managerilor.

Aceasta contine scurte descrieri ale sistemelor solare pentru producerea apei calde pentru hoteluri, de asemenea componentele acestora, respectiv ale colectoarelor solare, rezervoarelor pentru apa calda, sistemelor de control etc.

Producatorul, distribuitorul sau beneficiarul poate selecta partea din text corespunzatoare activitatii sale si o poate adapta conform considerentelor personale. El poate introduce:

harta cu radiatia solara specifica tarii sau regiunii de interes (Figurile 2.1, 2.2, 2.3)

sectiunile transversale prin colectorul (colectoarele) pe care le comercializeaza (Figura 4.1)

eficienta, respectiv productia de energie pentru un sistem (tip) (Figurile 6.1, 6.2, 6.3)

datele meteorologice ale regiuni de interes (Figurile 10.1 si 10.2)

sau alt material ce are legatura cu produsele specifice comercializate

Introducere

Lumina soarelui sau energia solara a servit omenirii inca de la origini, dar numai in ultimul deceniu soarele a fost folosit pentru a furniza energie termica si electrica. Energia solara, care este gratis si din abundenta pe aproape toata suprafata planetei, a fost transformata in:

energie termica, prin utilizarea a numeroase si variate colectoare solare (pentru producerea de apa calda sau pentru incalzirea spatiilor)

energie electrica, cu utilizarea celulelor fotovoltaice care convertesc radiatia solara direct in energie electrica , prin intermediul unui fenomen fizic numit efect fotovoltaic

In tarile din sudul Europei si in tarile din nordul Europei (Germania Austria, Danemarca) sistemele solare termice sunt utilizate pe scara larga pentru producerea apei calde pentru consumatori casnici sau pentru alte scopuri.

Dupa cateva decenii de dezvoltare a tehnicii piata energiei solare a ajuns la maturitate. Pe piata sunt disponibile produse de inalta calitate. Sistemele solare sunt viabile si poate fi garantata eficienta lor operationala.

Sistemele solare pentru producerea apei calde pentru hoteluri au cateva avantaje importante:

Economisesc bani pentru utilizator, deoarece nu implica un cost de functionare

Ele ofera o energie nepoluanta de la soare si contribuie la reducerea emisiilor de dioxid de carbon (CO2). Dioxidul de carbon are efect de sera si contribuie la incalzirea globala.

Acest document asigura consumatorului (proprietarului de hotel sau conducerii) informatii despre utilizarea energiei solare pentru prepararea apei calde pentru hoteluri.

El poate ajuta consumatorul sa decida ce fel de sistem sa cumpere, de la cine sa-l cumpere, unde sa-l instaleze si alte informatii similare.

In plus el poate ghida consumatorul cum sa obtina informatii despre performantele sistemelor solare in scopul evaluarii costurilor .

Potentialul solar

Performantele unui sistem solar mare pentru incalzirea apei pentru hoteluri depind mult de prezenta energiei solare in locul unde este instalat sistemul. Cu cat mai multa energie solara este disponibila, cu atat se obtine mai multa energie termica sub forma de apa calda.

Figurile 2.1, 2.2 si 2.3 prezinta potentialul solar din Grecia, Cipru si peninsula Iberica (Referinta 1). Figurile prezinta valoarea medie zilnica in timpul unui an a radiatiei solare plane orizontale. Energia este exprimata in kWh/m2 pe zi.

Colectoarele solare ale unui sistem solar termic de capacitate mare sunt instalate in plan inclinat (la 30o - 45o fata de planul orizontal). Ele sunt intotdeauna orientate spre sud. Astfel radiatia solara poate fi captata pe suprafetele inclinate.

Figura 2.1 Potentialul solar in Grecia (valoarea medie zilnica in kWh/m2).

Figura 2.2 Potentialul solar in Cipru (valori medii zilnice in kWh/m2).

Figura 2.3 Potentialul solar in peninsula Iberica (Spania si Portugalia)(valori medii zilnice in kWh/m2).

Componente de baza ale sistemelor solare termice mari

Componentele de baza ale unui sistem solar pentru producerea apei calde intr-un hotel, sunt prezentate schematic in Figura 3.1 si sunt:

colectoare solare si structura lor de suport

rezervoarele de apa calda, prevazute cu un schimbator de caldura intern

pompe de caldura solara si echipament de control

sisteme de conducte

Sistemul de incalzire aditional pentru furnizarea energiei in zilele in care soarele nu poate acoperi in totalitate necesarul de apa calda.

Colectoarele solare pot fi instalate pe acoperis (uzual in cazul in care acesta este plat), sau direct pe sol. Sunt grupate in randuri cu distanta suficienta intre ele pentru a evita umbra. Colectoarele sunt montate pe o structura suport.


Figura 3.1 Sistem solar tip pentru producerea apei calde in hotel (schema)

Instalatia solara poate avea mai mult de un rezervor de stocare a apei calde...Cateva dintre ele sunt conectate la bucla captatorului solar, asa cum se vede in Figura 3.2, realizata in acest fel stratificarea temperaturii apei in rezervoare (Rezervorul 1 are temperatura mai mare decat rezervorul 3).Incalzirea auxiliara se realizeaza prin intermediul unui cazan separat care poate fi cel utilizat in sistemul de incalzire al hotelului.

Figura 3.2 prezinta de asemenea componentele sistemului de control care sunt:

doi senzori de temperatura, unul in colectori si unul in rezervorul 3 (cel mai rece din cele 3 rezervoare) si

regulatorul diferential de temperatura

Cand temperatura agentului care transfera caldura din colector este mai mare decat temperatura apei din rezervor pompa incepe sa functioneze.

Locul celor doi senzori si a regulatorului de temperatura este foarte important pentru eficienta functionarii sistemului solar.

Figura 3.2 arata schematic sistemul de distributie a apei calde la punctele de consum (camere etc) si pompa de recirculare. Pompa de recirculare furnizeaza apa calda la punctele de consum din hotel si apoi o readuc in rezervorul cu incalzire suplimentara. Astfel consumatorul are imediat apa calda disponibila si nu este nevoit sa astepte.

Circulatia constanta a apei calde in reteaua de distributie produce pierderi de caldura. Din calculul pierderilor care au fost facute pentru hoteluri de capacitate mica si mare, s-a apreciat ca aproximativ 20% - 30% din totalul energiei consumate pentru incalzirea apei, este pierduta in reteaua de distributie. In plus in multe cazuri cand hotelul a fost doar partial ocupat, pierderile din reteaua de distributie au depasit 50% din energia totala.

Pentru reducerea pierderilor de caldura din sistemul de distributie a apei cu pompe de recirculare, ar trebui sa se realizeze:

O buna izolare a conductelor de distributie a apei calde

Limitarea in timp a folosirii pompei de recirculare (utilizarea unui regulator controlabil sau a unei alte metode) cat de mult permit conditiile.


Figura 3.2 Conectarea rezervoarelor de apa calda pentru o mai buna stratificare a temperaturii optime a apei calde produse, incalzire suplimentara si recircularea apei calde

Colectorul solar

Principalele componente ale colectoarelor solare sunt cadrul, izolatia, suprafata acoperitoare transparenta (geam) si stratul absorbant. Absorbantul este parte integranta a captatorului si se compune dintr-o suprafata metalica neagra (de obicei acoperita cu un strat fin de aluminiu sau cupru) si tuburi metalice (de obicei din cupru). Suprafata absorbanta si conductele sunt lipite intre ele. Schematic aceste componente sunt prezentate in Figura 4.1.

Cand colectorul solar este expus la soare, radiatiile solare, care cad pe colectoarele solare penetreaza geamul si sunt absorbite de suprafata neagra, care este incalzita. Apoi, agentul termic (apa sau apa si agent anti-inghet) care circula prin conductele absorbante este incalzit si se realizeaza transferul de caldura catre apa din rezervorul(ele) de stocare.


Figura 4.1 Sectiune transversala prin colectorul solar

In anumite conditii, de exemplu vara cand pompa din circuitul sistemului solar nu functioneaza, suprafata absorbanta poate dezvolta temperaturi ridicate (constante), care poate ajunge la 150oC- 200oC in cateva colectoare. Acesta este motivul pentru care in apropierea absorbantului izolatia trebuie sa suporte temperaturi mari.

Vopseaua mata neagra este folosita pentru suprafata absorbanta in captatoare clasice, care pot functiona eficient la temperaturi mai mari de 50oC.

Diferitele materiale, folosite pentru realizarea suprafetei absorbante, dau un rezultat eficient functionarii captatorului

la temperaturi mai mari decat 50oC - 70oC si

in zonele cu radiatie solara destul de scazuta (Nordul Europei)

Geamul clasic este folosit pentru acoperirea captatoarelor. Este cunoscut faptul ca senzatia de lumina verde a geamurilor clasice se datoreaza prezentei oxizilor de fier. Acestia diminueaza transferul radiatiei solare.

Geamul securizat, cu continut scazut de oxid de fier, are o rata mare de transfer a radiatiei solare comparativ cu geamul clasic, aceasta conferind captatoarelor solare de acest tip o eficienta ridicata.

Geamul securizat are de asemenea o durata de viata mai mare decat a geamului clasic si posibilitatea de spargere este aproape eliminata. In plus in cazurile rare de spargere, el se sfarama in bucatele mici nepericuloase (cum se intampla la parbrizul masinii), deci ofera siguranta in caz de accidente.

Cadrul colectorului confera rigiditate structurii acestuia. El sustine suprafata de sticla absorbantul si izolatia.

Integritatea si durabilitatea in timp a captatorului depinde puternic de forma si calitatea etansarii din jurul geamului acoperitor si a conductelor de intrare si iesire a agentului.

Distanta dintre cadru si suprafata transparenta acoperitoare este foarte importanta pentru fiabilitatea colectorului.

Datorita invechirii (si nu numai) apare riscul de penetrare a apei in captatoarele solare. Din aceasta cauza poate fi de preferat prevederea carcasei cu gauri de scurgere a apei si cu ventilatie adecvata. In acelasi timp trebuie luate masuri de prevenire a intrarii insectelor in captator.

Un colector solar trebuie sa absoarba radiatia solara si sa o transfere fluidului prin transfer de caldura cu pierderi minime. Eficienta termica a captatorului este definita ca fiind raportul dintre energia transferata fluidului si energia solara corespunzatoare.

Eficienta termica a captatorului solar este mare cand temperatura de functionare este scazuta si vice-versa. In cel de-al doilea caz, un colector care functioneaza la temperaturi ridicate pierde energie catre mediul inconjurator prin partile laterale si in special prin geamul transparent de acoperire.

Cerintele de baza pentru instalatie

Sistemul solar pentru producerea apei calde trebuie instalat intr-un loc cu zile insorite din abundenta. Captatoarele solare recepteaza maximum de energie solara in timpul unei zile cand:

Captatoarele solare sunt orientate spre sud;

Razele soarelui sunt perpendiculare (cat de mult este posibil) pe suprafata captatorului (captatorul trebuie sa aiba o inclinatie fata de planul orizontal);

Vederea lor catre soare sa nu fie obstructionata in special cand razele soarelui sunt cele mai intense (sa nu fie umbrite de alte obiecte)

Orientarea captatorului

Captatoarele solare sunt orientate cu fata spre sud pentru a putea capta cat mai multa energie solara in timpul zilei.

In multe cazuri o orientare putin spre vest este preferabila orientarii spre sud, pentru a avea avantajul dupa amiezelor cu temperaturi ridicate care conduc la o mai buna performanta a captatorului.

Devierea cu 20o de la orientarea spre sud creeaza o foarte mica reducere a cantitatii de radiatii solare captate de captatoarele plane. Pentru devierea cu mai mult de 45o reducerea este de 15% in timpul lunilor de iarna si relativ mica (aproximativ 5%) in timpul lunilor de vara.

Captatorul inclinat

O inclinare a captatorului plan fata de planul orizontal egala cu latitudinea locala (la ecuator latitudinea este 0o, la polul nord este 90o) face posibila pentru captatoare, captarea celei mai mari energii solare in timpul unui an.

Majoritatea sistemelor solare de incalzire a apei in tarile Mediteraneene au captatoarele montate la un unghi de inclinare de 30o - 45o fata de planul orizontal.

Cand inclinarea este intre 25o - 50o, aceasta da un castig anual de energie, care totusi nu depaseste 5%.

Umbra

Trebuie evitate obstructiile mari din fata captatorului solar, pentru ca umbra acestora intre orele 09:30 si 15:30 ii va reduce performanta. Micile umbriri, cele de dimineata si cele de seara nu influenteaza performanta captatorului.

Performanta sistemului solar de incalzire a apei

Metode de proiectare pentru sistemele solare mari, care corespund configuratiile standard sunt disponibile. Ele sunt usor de folosit si asigura estimari adecvate ale performantelor termice pe termen lung. Aceste estimari sunt prezentate in paragraful urmator pentru doua tipuri de hotele:

unul care functioneaza intregul an si

unul care functioneaza doar in perioada Aprilie - Octombrie (Regiunea Mediteraneana)

In ambele hoteluri un sistem solar mare este considerat a avea suprafata colectoarelor solare de 300 m2, cu un unghi de inclinatie de 30o fata de planul orizontal. Captatoarele au invelis selectiv si sunt potrivite sa functioneze cu eficienta ridicata la temperaturi intre 50oC - 70oC. Captatoarele vopsite in negru sunt de asemenea luate detaliate in paragraful 6.1 pentru a realiza comparatia dintre ele.

Datele meteorologice sunt pentru regiunea Mediteraneana. Temperatura apei calde este considerata la nivelul de 50oC.

Energia furnizata de sistemul solar depinde de consumul de apa. Astfel performanta celor doua sisteme este pusa la dispozitie pentru consumuri de apa variabile. Consumul de apa in hotel depinde de gradul de ocupare, care nu ramane constant in timpul unui an.

Functionarea hotelului in timpul unui an

Figura 6.1 prezinta performantele lunare si anuale ale sistemului solar de producere a apei calde pentru acoperirea nevoilor de functionare a hotelului in timpul unui an.

In conditiile unui consum de apa de 25 m3/zi (asigurand un consum zilnic de 80-100 litrii/client, corespunde aproximativ la 300 clienti ai hotelului), sistemul solar acopera 46,1% din cererea de apa calda anuala a hotelului . Energia totala anuala furnizata este de 661,1 kWh/m2 de captator solar.(captatoare selective).

Scaderea consumului de apa reduce energia furnizata de sistemul solar. Aceasta este prezentata in diagrama si in tabelul inclus in fig. 6.1, dar acopera cea mai mare parte a necesarului de apa calda.


Consum

Energie Solara anuala

m3/zi

Procent

Energie

Energie

(kWh)

(kWh/m2)

Figura 6.1. Performantele energetice ale unui sistem solar mare ce functioneaza intregul an, pentru variatii ale consumului de apa (colectoare selective, 300 m2, inclinare 30o, apa la temperatura de 50oC)

Figura 6.2 prezinta datele asociate folosirii captatoarelor vopsite in negru. Aceasta indica energia furnizata de acelasi sistem solar avand doua tipuri de captatoare, respectiv cu invelis selectiv si vopsite cu vopsea neagra. Uzual captatoarele cu zona invelisului selectiva sunt mult mai costisitoare decat captatoarele vopsite in negru. Ele au de asemenea un continut scazut de fier in compozitia geamului protector pentru a creste eficienta, ceea ce face sa creasca costul captatorului.

Sistemul solar cu captatoarele vopsite in negru acopera 39% din nevoile de apa calda ale hotelului si energia anuala livrata este de 552,3 kWh/m2 de colector.


Tipul

Energie solara anuala

Captatorului

Procent

Energie

Energie

(kWh)

(kWh/m2)

Selective

Culoare neagra

Consum apa:  25m3/day

Figura 6.2. Performantele energetice ale unui sistem solar mare ce functioneaza intregul an, pentru variatii ale consumului de apa (colectoare 300 m2, inclinare 30o, apa la temperatura de 50oC, 25 m3/zi ). Pentru captatoarele cu invelis selectiv si de vopsite in negru

Functionarea hotelului in perioada aprilie - octombrie

Exista hoteluri din zona Mediteraneana care functioneaza doar in perioada turistica, din aprilie pana in octombrie. Conditiile de folosire a sistemelor solare sunt foarte atractive, atat timp cat este cerere de apa calda in perioada cu radiatii solare maxime.

Figura 6.3 prezinta performantele unui sistemului solar mare pentru producerea apei calde lunare si anuale pentru a acoperi necesarul fiecarui hotel.

In conditiile unui consum de apa de 25 m3/zi (presupunand un consum de 80-100 litrii/client, corespunde pentru aproximativ 300 clienti ai hotelului), sistemul solar acopera 66,1% din necesarul anual pentru apa calda a hotelului. Energia anuala furnizata este de 500,7 kWh/m2 de captator (captatoare selective).

Scaderea consumului de apa reduce energia livrata de sistemul solar, precum este prezentata in diagrama si in tabelul inclus in fig. 6.3, dar acopera cea mai mare parte a necesarului.


Consum

Energie solara anuala

m3/zi

Procent

Energie

Energie

(kWh)

(kWh/m2)

Figura 6.3. Performantele energetice ale unui sistem solar mare ce functioneaza numai in perioada aprilie - octombrie pentru variatii ale consumului de apa (colectoare selective, 300 m2, inclinare 30o, apa la temperatura de 50oC)

Energia solara ca procent din totalul cererii (Solar fraction)

Figura 6.1 prezinta energia furnizata de soare intr-un sistem solar cu suprafata de 300 m2 si pentru variatii ale consumului de apa. Pentru un consum constant de 25 m3/zi, soarele acopera 46,1% din totalul cererii pe perioada intregului an.

In timpul verii, temperatura apei reci de alimentare este mai ridicata decat in perioada iernii si de asemenea mai multa radiatie solara este disponibila (vezi paragraful 10 din acest document). In aceste conditii contributia solara in totalul cererii este mai mare vara decat iarna.

Figura 6.4 prezinta pentru fiecare luna energia solara furnizata de sistemul solar ca procent din totalul cererii. Energia solara acopera un procent de 70%- 80% din totalul cererii in lunile de vara.


Figura 6.4. Energia solara pentru un sistem solar mare ce functioneaza in timpul unui an

(captatoare selective 300m2, inclinatie 30o ,apa la 50oC, 25m3/zi).

Capacitatea instalatiilor solare este dimensionata sa acopere majoritatea cererii vara. Un sistem mai mare poate acoperi un necesar mai mare, dar costul suplimentar este justificat pana la un anumit punct.

Monitorizarea performantelor pentru un sistem solar mare

Functionarea adecvata a unui sistem solar mare nu este usor de urmarit, pentru ca sistemul suplimentar acopera cererea, daca este necesar, si deci nu exista plangeri din partea clientilor hotelului (asa cum se intampla in cazul altor servicii ale hotelului).

Pentru acest motiv este necesar a se include, in timpul instalarii unui sistem solar mare, cateva categorii de echipamente de monitorizare in scopul de a urmarii performante acestuia:

Un debitmetru, pentru a monitoriza cantitatea de apa rece intrata in rezervoare, furnizeaza o buna indicare a necesarului de energie.

Temperatura apei iesite din rezervoare furnizeaza indicatii despre functionarea adecvata a sistemului solar.

Monitorizarea energiei suplimentare (incalzirea uleiului, gaz natural, electricitate) va evidentia posibile probleme

Informatiile puse la dispozitie de catre aceste aparate vor fi comparate cu datele initiale obtinute la punerea in functiune a sistemului.

Sistemele de monitorizare sofisticata sunt foarte scumpe. Astfel de sisteme sunt folosite unde abordarea 'solar results guaranteed' este aplicata (vezi paragraful 8).

8. Garantarea rezultatelor instalatiilor solare (GRS)

Pentru sistemele solare, garantiile se aplica captatoarelor, pompelor, rezervoarelor de stocare a apei calde, sistemelor de control etc. pentru o perioada de la unu la cinci ani. Totusi, starile perfecte ale componentelor din instalatie nu garanteaza functionarea adecvata a sistemului.

Sistemul solar de capacitate mare pentru hoteluri are un sistem suplimentar de incalzire (functionand pe gaz, pacura sau electricitate)   care furnizeaza o energie suplimentara si astfel asigura constant disponibilitatea apei la temperatura ceruta.

In aceste conditii o functionare inadecvata a sistemului solar poate ramane permanent necunoscuta, atata timp cat producerea de apa calda este asigurata constant de sistemul conventional si unica consecinta pentru clienti este o crestere a facturii la energie.

Garantarea rezultatelor instalatiilor solare se aplica in multe tari si dezvoltarea metodei a fost finantata de Comisia Europeana. Aceasta necesita monitorizarea functionarii componentelor sistemelor solare (de obicei tele-monitorizarea).

Producatorul sau promotorul unui sistem solar mare ia in considerare aplicatia pentru care se doreste utilizarea instalatiei si ofera nu doar instalatia sistemului, ci si performantele acesteia (energie livrata), care sunt de asemenea garantate.

Aplicarea garantarii rezultatelor sistemelor solare contribuie in mod evident cu avantaje la piata energiei termice solare. Cele mai importante dintre ele sunt:

O puternica constientizare pentru serviciile acordate

Cu aplicarea garantiei pentru rezultatele sistemelor solare, actiunile nu sunt limitate doar la vanzarea instalatiilor solare si a elementelor materiale, ci se concentreaza si asupra livrarii de servicii specifice, care corespund unei productii de energie minime anuale.

Aceasta schimbare este cruciala si aduce ofertele de vanzare mai aproape de cererea potentialilor clienti, care mai degraba trebuie sa aiba in vedere energia produsa sau economiile anuale realizate decat numarul de colectoare instalate pe cladire.

Cresterea increderii utilizatorilor

Unele dintre instalatiile solare din trecut nu indeplinea cerintele utilizatorilor, fie datorita problemelor din functionare fie datorita asteptarilor prea optimiste ale acestora. Aceste esecuri au creat o imagine nu prea buna in anumite zone geografice, care au si azi repercusiuni negative asupra pietei.

Garantarea rezultatelor instalatiilor solare usureaza rezolvarea unor astfel de probleme, conditiile serviciilor oferite fiind foarte bine mentionate in oferta (sunt specificate in kWh produsi). Acestea sunt garantate prin contract si sunt atent monitorizate pe parcursul unei perioade de timp.

Minimizarea riscului utilizatorilor

Profitabilitatea investitiei este garantata de GRS. In cazul in care energia solara produsa (si de asemenea economiile) este mai mica decat cea garantata, utilizatorul este compensat cu valoarea care rezulta din utilizarea combustibilului clasic consumat suplimentar pentru acoperirea necesarului. In aceste conditii potentialii clienti gasesc a fi mai usor sa rezolve problema finantarii investitiei initiale.

Cresterea fiabilitatii instalatiilor

Nevoia de a realiza rezultate energetice specifice fac necesara implicarea companiilor pentru cresterea calitatii instalatiilor lor, tinand seama ca aceste companii vor fi si ele afectate daca instalatia nu functioneaza in parametrii dati. Pe de alta parte, posibilele defecte sunt mult mai usor reperate si rezolvate multumita procesului de monitorizare aceasta evitand penalizarile pentru productia de energie.

In final, GRS descurajeaza tentatia de a face in mod deliberat calcule energetice optimiste, avand ca scop usurarea activitatilor de marketing pentru produsele comercializate.

Familiarizarea utilizatorului cu instalatia solara

Cu serviciul de garantare a rezultatelor solare, utilizatorii sunt informati cu privire la functionarea instalatiei si a nivelului de indeplinire a garantiei, acestea furnizand mijloacele de sprijin pentru realizarea investitiei.

Pe de alta parte, informand utilizatorii cu privire la defectiuni in functionarea instalatiei ajuta la imbunatatirea cunostintelor lor cu privire la instalatie si ii va incuraja sa intensifice exploatarea si intretinerea acesteia. Cateodata dupa o perioada initiala de oarecare indiferenta, personalul de intretinere al hotelului a aratat un mare interes pentru imbunatatirea instalatiilor solare. In unele situatii, clientii au chemat compania raspunzatoare de monitorizarea instalatiei pentru a se informa cu privire la anumite defectiuni pentru care au crezut ca au fost alertati (si care in mod normal au sfarsit prin a se dovedi a fi alarme false) sau au intreprins actiuni de curatare a colectorului mai frecvent decat necesar.

Astfel de evolutii pozitive vor fi posibile cand instalatia monitorizata nu va fi limitata la simpla raportare a defectiunilor si a actiunilor intreprinse, ci va include de asemenea actiuni de instruire a utilizatorilor, informandu-i cu privire la defectiunile ocazionale si pasii de urmat pentru a preveni aparitia din nou a acelorasi situatii. Trebuie sa nu se uite faptul ca dupa perioada de masuratori planificate si verificarea indeplinirii garantiei, utilizatorul va trebui sa exploateze instalatia solara.

Evolutia garantarii rezultatelor solare pe piata energiei solare

Garantarea rezultatelor solare, combinate cu instrumente financiare cum ar fi finantarea prin terta parte, leasing, imprumuturi cu dobanzi reduse ar trebui sa reprezinte o noua tendinta a urmatorilor ani in sectorul energiei solare in sudul Europei.

Serviciile de monitorizare solara furnizeaza masuratori continue ale productiei si consumurilor obtinute de catre instalatiile solare. Exista diferite posibilitati tehnologice de masurare a energiei prin citirea de la distanta. Intotdeauna una dintre ele poate acoperi nevoile specifice in functie de bugetul disponibil.

Evaluarea financiara si de mediu

Costul pentru instalarea sistemului, livrarea de energie si cheltuielile de functionare pot fi folosite pentru evaluarea financiara a sistemului solar.

Trebuie avut in vedere faptul ca exista anumite stimulente (la nivel national, regional, etc) care se pot aplica in anumite conditii.

Contributia sistemului solar la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera (CO2) este foarte importanta. Ca o prima aproximatie se poate considera ca pentru fiecare kWh produs de sistemul solar se realizeaza o reducere a emisiilor de:

1.1 kg de CO2 , daca energia inlocuita este energia electrica produsa utilizand carbune

0.8 kg de CO2 , daca energia inlocuita este energia produsa utilizand pacura

0.4 kg de CO2 , daca energia inlocuita este energia produsa utilizand gazul natural

Date meteorologice

Un sistem solar mare este alimentat de la reteaua de apa a orasului (sau din alte surse) si cu ajutorul soarelui, incalzeste apa pentru a putea fi utilizata pentru nevoile unui hotel.

Temperatura apei

Temperatura apei din reteaua orasului sau de la alta sursa care alimenteaza un sistem solar mare nu ramane constanta pe tot parcursul anului. Pe timp de iarna, temperatura are aproximativ 10oC, in timp ce in lunile de vara temperatura apei poate depasi 25o C.

Figura 10.1 prezinta valorile temperaturilor medii lunare ale apei din reteaua de distributie a orasului pentru cateva zone.

Apa trebuie sa aiba aproximativ 50oC pentru a fi folosita la nevoile hotelului. Astfel, iarna temperatura apei trebuie crescuta cu 30oC - 40oC, in timp ce vara cu 20oC -25oC.


Figura 10.1 Valorile temperaturilor medii lunare ale apei din reteaua orasului pentru anumite zone

Energia solara

Un sistem solar mare incalzeste apa cu ajutorul energiei solare. Disponibilitatea energiei solare variaza in timpul unui an. Este mare vara, dar iarna mica, cam 1/3 din disponibilitatea pe timp de vara.

Figura 10.2 prezinta valorile medii lunare ale potentialului solar zilnic pentru cateva orase.

Observand figurile 10.1 si 10.2, se poate vedea ca iarna cand apa este rece, este putina energie solara disponibila. Contrar vara, cand apa orasului este calduta este si abundenta de energie solara.

Aceste caracteristici ale energiei solare sunt foarte atractive in hoteluri, din zona Mediteraneana care functioneaza in perioada Aprilie - Octombrie. Necesarul de apa calda este mare in timpul perioadei cand radiatiile solare sunt mari.


Figura 10.2. Valorile medii lunare ale energiei solare zilnica (captatoare inclinate la 45o ) pentru cateva orase

Bibliografie

[1] European SOLAR RADIATION Atlas, Volume I: Horizontal Surfaces, Commission of the European Communities, VERLAG T V RHEINLAND, 1984

[2] Guaranteed Results of Collective Thermal Solar Installations, A Thermie Programme Action, European Commission, D.G. for Energy, 1994

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate