Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
La zi cu legile si legislatia.masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii
Administratie Contabilitate Contracte Criminalistica Drept Legislatie

Administratie


Index » legal » Administratie
PRINCIPII SI PRACTICI MODERNE IN MANAGEMENTUL ADMINISTRATIEI PUBLICE - CLUSTERIZAREA SISTEMULUI ADMINISTRATIV PUBLIC IN CONTEXTUL ECONOMIEI BAZATE PE CUNOASTERE


PRINCIPII SI PRACTICI MODERNE IN MANAGEMENTUL ADMINISTRATIEI PUBLICE - CLUSTERIZAREA SISTEMULUI ADMINISTRATIV PUBLIC IN CONTEXTUL ECONOMIEI BAZATE PE CUNOASTERE


PRINCIPII SI PRACTICI MODERNE IN MANAGEMENTUL ADMINISTRATIEI PUBLICECLUSTERIZAREA SISTEMULUI ADMINISTRATIV PUBLIC

IN CONTEXTUL ECONOMIEI BAZATE PE CUNOASTERE

In secolul XXI-lea,am ajuns sa traim intr-o noua economie bazata pe cunostinte si idei, in care factorul cheie al prosperitatii si crearii de locuri de munca,il constituie gradul de implementare a noilor concepte, a ideilor inovarii si tehnologiei in toate sectoarele economiei.

Noua economie, presupune utilizarea in mod creativ si efficient a inovarii prin implementarea noilor realizari tehnice, prin crearea de noi produse si servicii, prin punerea in valoare a unor noi forme de prezentare, a unor noi structuri functionale, a unor noi metode de gestiune si organizare a muncii.

Noul stil de conducere, adica managementul cunostintelor, utilizeaza conceptul de capital intelectual prin care se identifica si se definesc bunurile, activele inteligibile ( active de piata, active de infrastructura,active de proprietate intelectuala, valori commune) de care organizatia economica depinde in zilele noastre.

La baza noii economii, acea bazata pe cunostinte, se afla "cunostintele".Alan Burton Jones,abordeaza cunostintele impreuna cu alte doua concepte : data si informatia.Dupa autor, "data" este definita ca un semnal ce poate fi trimis de la un emitator la un receptor, iar "informatia" reprezinta o data inteligibila pentru receptor,caruia ii aduce un plus de cunoastere.Jones precizeaza si faptul ca informatiile se deosebesc de cunostinte ca dimensiune, natura, derulare si inteligenta.

Numerosi specialisti, au relevant ca in economia actuala, cunostintele indeplinesc patru functii economice esentiale : materie prima, factor de protectie, produs, capital.

Daniela Archibugi si Bengt Ake Lundvall, definesc noua economie ca fiind "dominate mai mult de influentele globale si de viteza, adesea in timp real, a comunicatiilor si informatiilor, indiferent de distanta." Autorii considera ca trasaturile sale de baza sunt globalizarea si digitalizarea, caracterizate prin conferirea de intangibilitate tranzactiilor internationale, atat comerciale, cat si de investitii directe.

Alti specialisti trateaza cunostintele ca un obiect, cu trasaturi specifice, care pot fi insa modificate, adica li se pot schimba caracteristicile pentru a raspunde cat mai bine unei anumite destinatii.

O alta abordare este cea in care cunostintele sunt tratate ca un produs sau serviciu.In aceasta ipostaza, cunostintele pot fi vehiculate, transmise, comercializate ca orice alta marfa si poate reprezenta un "bun" pentru oricare tip de organizatie.

"Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica" ( OCDE ), este o organizatie internationala a acelor natiuni dezvolate care accepta principiile democratiei reprezentative si a economiei de piata libere, care a formulat prin specialistii sai, o alta definitie a economiei bazata pe cunostinte cum ca este : "economia bazata in mod direct pe productia, distributia si utilizarea cunostintelor si informatiilor."

Cunostintele sunt considerate a fi rezultatul interactiunilor dintre oameni si informatie.Acestia proceseaza informatiile, ii dau acesteia un sens si o utilizeaza pentru atingerea unor obiective.De aici poate rezulta caracterul cognitiv al cunostintelor.

Se poate spune ca, economia bazata pe cunostinte, pe cunoastere, se caracterizeaza prin transformarea cunostintelor in materie prima, capital, produse, factori de protectie esentiali ai economiei si prin procese economice, in cadrul carora generarea, vanzarea, cumpararea, invatarea, stocarea, dezvoltarea, partajarea si protectia cunostintelor, devin predominante si conditioneaza decisive obtinerea de profit, asigurand totodata sustenabilitatea economiei pe termen lung.

Generarea si utilizarea cunostintelor , nu este un lucru simplu, asa cum se intampla cu majoritatea resurselor intangibile.Dezvoltarea rapida a societatii informationale, dar si socurile pe care aceasta le-a produs, determina specialistii sa monitorizeze cu atentie evolutia noului tip de economie.

Administratia publica bazata pe cunoastere, este una din cele trei provocari ale Administratiei Publice din Romania; celelalte doua fiind : integrarea Romaniei in Uniunea Europeana si continuarea accentuate a reformei in Administratia Publica.

In ceea ce priveste administratia publica baza pe cunoastere, toate cunostintele vor sta la baza tuturor actiunilor.Adica, administratia publica, bazata pe cunoastere, se va ocupa de producerea, valorificarea si extinderea bunelor practice, avand o incarcatura mare cu active intangibile.

Bazandu-se pe o noua economie,pe cea a cunoasterii, se vor deschide noi perspective pentru modernizarea serviciilor publice, a asistentei medicale, a managementul mediului si noi cai de comunicare intre institutiile administratiei publice si cetateni.

In ultima perioada se contureaza tot mai mult ideea ca Administratia Publica (AP) se

afla in fata unor provocari dintre care cele mai importante sunt:

1) Integrarea in UE; 2) Continuarea accentuata a reformei in Administratia Publica si

3) Realizarea unei Administratii Publice bazata pe cunostinte (cunoastere).

In legatura cu prima provocare, inca din 2004 au fost identificate domenii care necesitau

imbunatatiri, evocandu-se in primul rand reforma administratiei publice, aici incluzandu-se toate aspectele, in special administratia locala si regionala, reforma functiei publice, descentralizarea, coordonarea politicilor, procesul parlamentar, transparenta si liberul acces la informatii.

Cea de-a doua provocare,referitoarea la continuarea accentuata a reformei in Administratia Publica, are in vedere concentrarea mai ales asupra validarii scopului strategiei de accelerare a reformei in Adminstratia Publica si anume existenta unei administratii eficiente si democratice, realizarea prioritatilor reformei in Administratia Piblica, promovarea noului management public cu cele cinci dimensiuni ale sale : economica, sociala, culturala educativa, comportamentala si operationala.

In ceea ce priveste, realizarea unei Administratii Publice bazata pe cunoastere,aceasta este o provocare mai ampla pentru ca este vorba de un concept de actualitate mai ales pentru administratia publica,deoarece acesta este mai des intalnit in zona, sectoarele economiei.

Constructia modului in care se prezinta Administratia Pubilca bazata pe cunostinte, tine seama de factorii de impuls, continutul administratiei publice bazata pe cunostinte, elementele organizationale si operationale necesare.

Concluziile, ar trebui sa atraga atentia top-managemetului din administratia publica, asupra necesitatii urmatoarelor actiuni urgente : organizarea unei dezbateri ample referitoare la intelegerea si punerea in practica a continutului administratiei publice bazata pe cunostinte; elaborarea unui plan de actiune pe termen scurt si mediu privind implementarea unor masuri care au rezultat din dezbaterea de mai sus mentionata; constituirea unei echipe de proiect care sa reprezinte modelul de referinta in punerea in practica de urgenta si monotorizarea acestei actiuni de maxima importanta pentru administratia publica in perspective integrarii europene.

STUDIU DE CAZ :

Contextul european si mondial impune Romaniei, necesitatea stringenta de crestere a competitivitatii economiei.Avatajul competitiv al unei economii nu se mai bazeaza in prezent pe produse sau servicii,pe prezenta unor resurse naturale, sau pe particularitatile geografice sau istorice.Acest avantaj se creaza acum prin inovare, forta de munca de inalta calificare si folosirea pe scara larga a cunostintelor, ceea ce duce la o noua economie bazata pe cunoastere.

In tara noastra, economia este inca in mare parte sub efectul erei industriale si agrare,ale caror produse si servicii fac cu greu fata concurentei de pe pietele internationale, si uneori chiar celei interne.In present, organizatiile din Romania au inceput sa foloseasca si ele noile tehnologii de informatie si comunicare.Astfel se va ajunge la o crestere a nivelului de educare a populatiei privind noua economie.

Pentru a face fata pietei internationale, tara noastra trebuie sa adopte un echilibru dinamic intre conpetitia internationala bazata pe costuri,adica salarii reduse,stimulente economice,produse si servicii de valoare adaugata redusa; sic ea bazata pe cunoastere, adica o calificare inalta a fortei de munca,cercetare-inovare,produse si servicii cu valoare adaugata mare.

Romania se confrunta cu un decalaj digital semnificativ atat fata de tarile Uniunii Europene, cat si fata de cele care inca mai candideaza la aderare.Catalizatorul "Economiei Bazate pe Cunoastere", "TIC", accelereaza procesul de tranzitie la Economia Bazata pe Cunoastere : aplicatiile mobile sunt tot mai larg folosite, comunicatia de banda larga tinde sa devina regula, continutul in retele si Internet creste continuu, www devine sursa primara de informatie, iar serviciile web, importanta platforma de tranzactii, capata tot mai mult un character de bun public si sunt determinate cu costuri minime.De asemenea si administratia publica este necesara, pentru ca se poate dovedi ca aceasta este un factor catalizator.

Economia bazata pe cunoastere, va trebui sa devina o realitate a pietei libere, in care actorii principali sunt intreprinderile economice si cetateni, cu guvernul si societatea civila ca factori pentru o dezvoltare durabila.

BIBLIOGRAFIE :

Aurel Gabriel Simionescu & Irina Radulescu, Introducere in management,Editura Edmund,Braila,2002;

Viorel Bucur,Management.Managemetul firmei,Editura Napoca Star,Cluj Napoca,2002;

Daniele Archibugi & B.A.Lundval,The Globalizing Learning Economy,Editura Oxford University Press,Oxford,2001,pp21-23;

Alan Burton Jones,Knowledge Capitalism-Business,Work and Learning in the New Eonomy,Editura Oxford University Press,Oxford,1999;

A. Androniceanu,Noutati in managementul public,Editura Universitara,Bucuresti,2005

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate