Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
TEORII DE REZISTENTA


TEORII DE REZISTENTA


TEORII DE REZISTENTA

In cazul solicitarilor simple , in toate calculele de rezistenta , rezistenta admisibila a fost calculata cu coeficientul de siguranta impus , in functie de tipul materialului ( la materiale ductile: , iar la materiale fragile : ) ( a se revedea cap.I )In cazul solicitarilor plane , caracterizate prin σ1 si σ2 se pune problema determinarii combinatiei de valori σ1 , σ2 , care sa duca la starea limita , deci sa produca ruperea .

In urma studiilor efectuate s-au stabilit diferite relatii matematice intre tensiunile principale σ1 , σ2 , σ3 , sau σ1 , σ2 - corespunzatoare starii limita . Aceste relatii poarta diferite denumiri : teorii de rezistenta , teorii de rupere , teorii ale starilor limita .

Aceste teorii de rezistenta , stabilesc o tensiune echivalenta σe a starii spatiale sau plane de tensiune , care permite compararea cu tensiunea la starea limita de la intinderea simpla . In urma determinarii tensiunii echivalente , care se ia drept stare limita a rezistentei admise , relatia de verificare devine :

(9 . 1 )

Teoriile de rezistenta clasice sunt :

I TEORIA TENSIUNII NORMALE MAXIME

( TEORIA I-a DE REZISTENTA )

In baza acestei teorii , intr-un corp supus unei stari spatiale sau plane de tensiune , starea limita se atinge atunci cand tensiunea principala maxima din corp , atinge valoarea tensiunii la starea limita de la solicitarea de intindere simpla .

Deci tensiunea echivalenta este egala cu σ1:

( 2 )

II TEORIA DEFORMATIEI SPECIFICE MAXIME

( TEORIA a-II-a DE REZISTENTA )

Conform acestei teorii , starea limita se atige atunci cand lungirea specifica maxima din corp atinge valoarea lungirii specifice corespunzatoare starii limita de la solicitarea de intindere simpla . Luand ca stare limita , valoarea limitei de elasticitate se poate scrie :

(9 . 3 )

(9 . 4 )

III Teoria tensiunii TANGENTIALE MAXIME

(TEORIA a III-a DE REZISTENTA )

Experientele arata ca la solicitarea de tractiune sau compresiune , apar fisuri pe sectiuni situate la 45 , unde tensiunile tangentiale sunt maxime , si nu pe sectiuni normale. S-a emis astfel ipoteza ca ruperea s-ar datora atingerii unor valor maxime ale tensiunii tangentiale . Conform acestei teorii , starea limita se atinge atunci cand tensiunea tangentiala maxima atinge valoarea tensiunii tangentiale corespunzatoare starii limita de la incercarea de intindere simpla .

( 9 . 5 )

deci , tensiunea echivalenta conform teoriei III de rezistenta va fi :

( 9 . 6 )

IV TEORIAENERGIEI TOTALE DE DEFORMATIE

( TEORIA a IV-a DE REZISTENTA )

In baza acestei teorii , starea limita se atinge atunci cand energia de deformatie specifica atinge valoarea energiei de deformatie specifica corespunzatoare starii limita de la intinderea simpla .

La intinderea/compresiunea simpla aceasta energie de deformatie este data de relatia :

(9 . 7 )

Deci :

(9 . 8 )

IV -b TEORIA ENERGIEI DE VARIATIE A FORMEI

( TEORIA a IV-a b )

Experientele au aratat ca , pentru materialele tenace , teoria a IV-a ,a) , este foarte apropiata de realitate in cazul in care . Pentru cazul in care p<0 , se foloseste ipoteza conform careia , se ia in considerare doar energia de variatie a formei . Deoarece , p<0 , la starea solicitarii monoaxiale este vorba de compresiunea simpla , deci σ12=0 , ramane doar σ3 diferita de 0 ,deci :

( 9 )

sau :

( 9 . 10 )

Pe baza acestor teorii de rezistenta au fost elaborate formule de calcul pentru tensiunile echivalente , utilizate in calculele de rezistenta ale pieselor solicitate de eforturi spatiale.

La solicitarea plana , se cunosc : σy=0 , σx=σ , τxyyx=τ,

( 11 )

Introducand aceste valori ale tensiunilor principale in formulele eforturilor echivalente obtinute in fiecare dintre teoriile de rezistenta enuntate rezulta relatiile :

(9 . 12 )

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate