Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
METODE DE UNGERE


METODE DE UNGERE


METODE DE UNGERE

Metodele de ungere utilizate cel mai frecvent sunt :

a. Ungerea cu unsoare consistenta

Ungerea cu unsoare consistenta se aplica la:

      masini cu turatii mici sau cand cantitatea necesara de lubrifiant este redusa;

      lagare cu rulmenti,

      lagarele agregatelor care lucreaza in atmosfera libera, in praf (formeaza gulere protectoare impotriva patrunderii diverselor particule),

      unele angrenaje.

Ungerea se face cu ajutorul ungatoarelor cu bila (fig.2.1.), cu cap si filet conic (fig.2.1,a), cu cap plat si filet cilindric (fig.2.1,b), cu cap plat fixat prin presare (fig.2.1,c). La aceste ungatoare orificiul de ungere este inchis printr-o bila apasata de un arc. In timpul alimentarii cu presa de mana, unsoarea invinge apasarea arcului si patrunde in interior.

Ungatoarele pot fi montate si in pozitie inclinata, la 45o sau la 90o ,prin folosirea unor piese de pozitie (fig.2.2)

   

Fig. 2.1. Ungatoare cu bila Fig. 2.2. Montarea ungatorului in pozitie

inclinata.

In afara ungatoarelor cu bila se folosesc si ungatoarele cu palnie (fig.2.3.). Spatiul dintre corpul 1 si capacul 2 al ungatorului fiind umplut cu unsoare consistenta, prin strangerea capacului filetat, lubrifiantul este fortat sa patrunda prin orificiul central si prin alezajul executat in corpul lagarului si cuzinetului pana la fus.

Fig.2.3. Ungator cu palnie

Ungerea directa cu unsoare a fusului unei osii poate fi realizata ca in figura de mai jos (fig.2.4); in capatul osiei se executa locasul si canalele de alimentare, prin care lubrifiantul este impins prin insurubarea unui surub de presare, prevazut cu cap pentru cheie.

Fig.2.4. Ungerea directa, cu unsoare a unui fus.

De asemenea s-a dovedit eficienta ungerea directa din depozitul capacului lagarului (fig. 2.5.). Masa de unsoare introdusa intr- o camera de forma tronconica, cu baza mare pe partea inferioara, se reazema direct pe fus, alunecand sub actiunea greutatii proprii, pe masura consumului de lubrifiant.

Fig. 2.5. Ungerea directa, cu unsoare din depozit

Ungerea centralizata, realizata prin alimentarea simultana a mai multor puncte de unsoare presata intr-un cilindru, al carui piston este actionat manual sau mecanic, cu posibilitatea de reglaj exact al cantitatii necesare fiecarui loc de ungere, asigura o eficienta superioara dispozitivelor anterioare (fig.2.6). Unsoarea circula de la pompa prin conducta principala cp la distribuitorul principal dp si de la acesta prin conductele de alimentare a distribuitoarelor c la distribuitoarele partiale d.

Fig. 2.6. Sistem de ungere centralizata

Utilaje de alimentare cu unsoare.

Ungerea cu unsoare a articulatiilor sau organelor prevazute cu ungatoare se face prin introducerea sub presiune a unsorii in ungator. Ungerea se considera bine executata atunci cand apare unsoarea in exteriorul articulatiilor sau organelor unse. Ungerea se introduce sub presiuni de 200-400 daN-cm2.

Ungerea cu unsoare se poate executa cu utilaje manuale sau mecanice. Utilajele mecanice de ungere pot fi pneumatice sau electrice.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate