Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
INCERCAREA LA COMPRESIUNE


INCERCAREA LA COMPRESIUNE


INCERCAREA LA COMPRESIUNE

Aceasta incercare se aplica in special materialelor de constructii (beton, caramida, ciment, lemn), dar si materialelor care au caracteristici mecanice diferite la compresiune si intindere.

Incercarea la compresiune ridica urmatoarele probleme:

1) Realizarea unei stari de tensiuni omogene in epruveta. Daca epruveta este de forma cilindrica (fig.2.1), starea de tensiune monoaxiala este modificata datorita frecarilor dintre suprafetele de contact ale epruvetei si suprafetele de apasare.Fig.2.2

 

Fig.2.1

 


In timpul incercarii suprafata ramane in contact cu placa de apasare; punctele ajung (prin rasfrangerea materialului) in contact cu placa de apasare (pozitia ); punctele se deplaseaza mult pe directie radiala.

Acest mod de deformare arata ca, in epruveta cilindrica plina, starea de tensiuni este neomogena.

De asemenea, in epruveta poate apare si o solicitare de incovoiere, din cauza neparalelismului celor doua suprafete frontale, a neomogenitatii materialului sau a aplicarii excentrice a sarcinii.

2) In cazul materialelor tenace nu se poate realiza ruperea, acestea se deformeaza plastic in mod continuu, pe masura cresterii sarcinii.

Pentru ca epruveta sa-si pastreze forma in timpul incercarii se recomanda situatia din figura 2.2, unde:

, pentru a se evita curbarea,

,

, unghiul al conurilor de apasare se alege egal cu unghiul de frecare dintre cele doua suprafete ( este coeficientul de frecare dintre suprafetele in contact).

La aceste epruvete se produce totusi o deformare neomogena, mai mare la interior.

Atunci cand standardele de produs nu specifica forma epruvetei, se recomanda epruvete de forma cilindrica.

Masina de incercat trebuie sa asigure, in mod special, cateva conditii de fixare a epruvetei: platourile sa fie plane (cu o abatere de max 0,01mm/100mm), sa fie dure (min 60 HRC), netede (); platoul inferior trebuie sa aiba cercuri concentrice pentru centrarea epruvetei; platoul superior trebuie sa fie prevazut cu calota sferica (fig.2.3) cu raza de min 150 mm, pentru corectarea abaterilor de la paralelism a platourilor.

Fig.2.3

 

Termenii, simbolurile si caracteristicile mecanice determinate prin incercarea la compresiune sunt stabilite prin analogie cu cei de la incercarea la tractiune.

In tabelul 1 se prezinta dimensiuni in ale epruvetelor cilindrice pentru incercarea la compresiune a metalelor.

Tabelul 1

Tipul epruvetei

Factorul dimensional

Diametrul

nominal

Lungimea nominala

Lungimea

intre

repere

scurta

mijlocie

lunga

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate