Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Sudarea metalelor neferoase


Sudarea metalelor neferoase


Sudarea metalelor neferoase

Sudarea cu arc electric cu electrod de carbune se foloseste cu rezultate satisfacatoare la sudarea metalelor si a aliajelor neferoase din cupru, aluminiu etc.

Suduri corespunzatoare se obtin la sudarea tablelor si profilelor subtiri , cand exista posibilitatea de sudare a rosturilor cu margini rasfrante sau pe muchie, astfel incat sudura sa fie realizata fara metal de adaos (vezi figura a).

Aluminiul si aliajele de aluminiu cu grosimea intre 2 si 3 mm se sudeaza cap la cap in I, iar cele cu grosimea intre 3 si 8 mm se sudeaza in I si cu asezarea metalului de ados deasupra rostului sau in rost (conform figurii b).Piesele cu grosimi mai mari se sudeaza cu rostul tesit in V la 60-70 prin metoda spre dreapta. La sudare, electrodul se mentine inclinat cu 70-80 fata de iesa in sensul de inaintare, iar materialul de adaos la 35-40 fata de sudura

Este foarte important ca inainte de sudare marginile sa fie absolut curate, lipsite de orice murdarie si de grasimi, care se indeparteaza prin stergere cu acetona. Este necesara si preincalzirea pieselor, care la table cu grosimea peste

6 mm trebuie executata la 300C .

La sudare se folosesc neconditionat fluxuri pe baza de cloruri si fluoruri de sodiu, potasiu si litiu, presarate deasupra rostului. Pentru sudarea aluminiului , sarma de adaos se ia din aluminiu pur, iar pentru piese turnate , din aliaje de aluminiu cu siliciu, care au o buna fluiditate. Aliajele de aluminiu cu alte elemente se vor suda cu sarma din aliaje corespunzatoare. Sudarea se executa pe garnituri de otel, cupru sau grafit.

In cazul intreruperilor, craterul trebuie curatat prin scobire si numai dupa resudarea acestuia se trece la sudarea in continuare. In general, operatia trebuie executata fara oscilatii sau numai cu oscilatii foarte reduse , in care caz trebuie o sudura compacta fara defecte.

In tabelul de mai jos se dau regimurile de sudare a tablelor din aluminiu cu folosirea metalului de adaos. Dupa sudare este absolut necesara curatirea sudurii si spalarea de fluxuri a pieselor sudate; in caz contrar se produc coroziuni.

Regimurile de sudare cu electrod de carbune a tablelor de aluminiu

Grosimea tablei

mm

Diametrul electrodului de carbune

mm

Curentul de sudare

A

Diametrul metalului de adaos

mm

Cuprul si bronzurile cu fosfor, staniu-siliciu-mangan etc. pot fi sudate cu sarme de adaos corespunzatoare, folosindu-se fluxuri pe baza de borax si acid boric.

La sudarea tablelor de cupru este necesara preincalzirea la cel putin 300C, folosindu-se pentru sudarea pieselor cu grosimi de 2-10 mm electrozi cu diametrul de 6-10 mm si curenti de 200-500A. Se recomanda forjarea sudurii prin batere cu ciocanul la temperaturi de 350-400C, apoi incalzirea pieselor la 550C si introducerea lor in apa.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate