Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
PRELUCRAREA PE CONTUR CU MASINI AUTOMATE


PRELUCRAREA PE CONTUR CU MASINI AUTOMATE


PRELUCRAREA PE CONTUR CU MASINI AUTOMATE

1. NOTIUNI GENERALE

Inca de la aparitia masinilor automate fie ele semiautomate , automate sau computerizate. S-a realizat un pas foarte important in industria optici medicale ; datorita faptului ca acestea au imbunatatit foarte mult timpul de lucru, calitatea estetica a lucrarilor si posibilitatea realizarii prescriptiei de ochelari in cel mai riguros standard ISO9001.Daca la montajul manual un optician pierdea cca 20-40min, pentru realizarea unui ochelar la masini semiautomate si automate timpul a scazut sub jumatate , iar in mileniul III am ajuns sa avem masini comporizate ce realizeaza cca 30 perechi ochelari pe ora cu o calitate a prelucrarii pe contur de un estetic deosebit si o precizie in respectarea prescriptiei mult sub normele admise.

Ca principiu de baza in functionarea lor toate masinile au la baza acelasi principiu. Taierea formei lentilei si fatetarea dupa o forma scanata in prealabil ( prin copiere ); La masinile semiautomate, automate copierea se face cu un palpator dupa un sablon executat anterior iar la cele computerizate forma ramei se scaneaza si apoi cu un processor o retine si da comanda masinei ce operatie sa execute, operatii preselectate de operator.

2. MASINI AUTOMATE SI SEMIAUTOMATE

Masinile semiautomate sunt prima generatie de masini de prelucrare pe contur si la vremea aparitie lor a reprezentat o evolutie a opticii ca si la masinile automate. Schema de principii este aproximativ aceeasi, diferenta fiind ca la masinile semiautomate pozitionarea lentilei pe piatra de slefuit se face manual.

Cu o noua dezvoltare si cu un program de success masinile WECO ofera cea mai buna solutie pentru prelucrarea pe contur a lentilelor ,un lucru ce nu poate lipsi din atelierele dumneavoastra .Masinile sunt membre ale grupului RODENSTOK si lider in lume in distribuirea aparatului optic de 80 de ani.

Ca elemente componente ale unei masini semiautomate si procesul tehnologic de realizare a lentilei finite vom prezenta masina WECO 12 SC, una din cele mai longevive masini de prelucrare pe contur semiautomate(Fig. 1).

2.1 ELEMENTE COMPONENTE ALE MASINILOR SEMIAUTOMATE

PANOUL DE COMANDA;

CARCASA INFERIOARA SI SUPERIOARA;

PALPATOR;

SISTEMUL DE PRINDERE LENTILA (PENSETE DE PRINDERE);

SISTEMUL DE BLOCARE LENTILA;

PIETRE DE POLIZARE;

SISTEME PENTRU ADOSURI;

SISTEME FIXARE SABLON;

MANETA POZITIONARE LENTILA PE DISCURI;

AX BLOCARE FATETA;

DISPOZITIV APA;

CONTROL DEBIT APA;

DOUA MOTOARE INDEPENDENTE.

PANOUL DE COMANDA

Contine patru butoane fiecare cu functia lui, si anume:

buton pentru pornit - oprit system ( Fig. 1.13);

buton pentru sistemul de apa ( Fig. 1.14);

buton pentru realizarea prelucrarii complete; degrosarea fatetarii (Fig. 1.15);

buton pentru realizarea unei singure operatii fatetere sau degrosare(Fig.1.16);

Panoul de comanda este interfata dintre operator si masina, operatorul da comanda, iar masina prin sistemul mecanic si sistemul electronic executa lucrarea.

CARCASA INFERIOARA SI SUPERIOARA

Carcasa inferioara si superioara au rol estetic si de protejare a circuitelor electrice; a asamblarilor mecanice si a motoarelor.

PALPATOR

Palpatorul sau copiatorul este cel care realizeaza degrosarea si fatetarea lentilei prin copiarea formei sablonului ca si practica sablonul si lentila sunt in acelasi plan; paralele si colineare. La fel si sistemul discuri abrasive - palpator, prin apasarea lentilei pe disc, aceasta incepe a fi slefuita pana cand sablonul intra in contact cu palpatorul.

SISTEMUL DE PRINDERE LENTILA

Este format din doua axuri unul mobil si unul fix. Pozitionarea in acelasi plan cu sablonul si rotita de strangere ( Fig.1.5) si doua pensete de prindere.

Una concave ( in stanga) in care se fixeaza lentila ventuzata si o parte dreapta cu capatul dintr-un material semimoale si nealunecos ce realizaza fixarea lentilei prin rotirea manetei de strangere si miscarea axului mobil.

SISTEMUL DE BLOCARE LENTILA

PIETRE DE POLIZARE

Pietrele de polizare in general sunt folosite de la doua trei pietre la masinile semiautomate, la patru cinci pietre la masinile computerizate. Ele au rolul de a poliza lentila si de o adduce la forma finit.

Ca tipuri de piete, ele se impart in doua categorii:

a.          Din punct de vedere al functiei avem pietre pentru degrosare si fatetare.

b.          Din punct de vedere al materialului de prelucrare avem pirtre pentru sticla organica, sticla minerala si policarbonat.

7.SISTEME PENTRU ADOSURI

In functie de diferentile dintre dimensiunea sablonului si dimensiunea reala a lentilei de realizat. Se fixeaza adaosurile in plus sau in minus pentru a mari sau micsora dimensiunea lentilei finite fata de sablon.

SISTEME FIXARE SABLON

Dispozitivul prindere sablon este situate pe axul central colinear cu dispozitivul de prindere al lentilei si este format din doua parti:

  1. O parte fixa pe ax, ce are trei nituri, doua de aceeasi dimensiune si unul mai mare in care se vor incadra gaurile din sablon ( Fig. 8.1);
  2. O parte mobila ce asigura fixarea. ( Fig. 8.2);

9. MANETA POZITIONARE LENTILA PE DISCURI

10. AX BLOCARE FATETA

Axul blocare fateta este cel ce permite realizarea unui fatet controlat, adica pozitionarea fatetului unde se doreste raportat la axul vertical al lentilei.

11.DISPOZITIV APA

Sistemul de degajare apa este alcatuit din trei parti componente:

-bazinul sau sursa curenta , situata sub masina individual;

-motorul(pompa) este cea care trage apa din bazin si o trimite pe colana;

-stropitoarea formata din doua tevi de un diametru mic ce elibereaza apa asupra lentilei in momentul contactului cu discurile,cu exceptia lentilei policarbonata care se prelucreaza sub jet de apa.

12.CONTROL DEBIT APA

Rotita de control al debitului de apa eliberata de sistemul de udare.

2.2 TEHNOLOGIA DE MONTAJ CU MASINI SEMIAUTOMATE

A. ALEGEREA MONTURI

Rolul monturii este sa asigure pozitionarea lentilelor ochelarului fata de ochi. Montura trebuie sa se ajusteze pe cap,respectand integritatea zonelor de pe cap cu care vine in contact si armonia trasaturilor fetei.

B. COMANDAREA LENTILELOR DUPA PRESCRIPTIA PACIENTULUI

C. AXAREA LENTILELOR SI DETERMINAREA CENTRULUI OPTIC CU AJUTORUL LENSMETRULUI(FONTIFOCOMETRU)

D. CALCULAREA DESCENTRARILOR PENTRU A PUTEA RESPESTA DISTANTA INTERPUPILARA

E. EXECUTAREA SABLONULUI

Executarea sablonului se executa cu masina de taiat sabloane. Masina de taiat sabloane (fig ..) este compusa din patru parti importante:

a.       Axul sablonului si sistemul de prindere al sablonului este cel pe care se pozitioneaza sablonul si va fi taiat de catre cutitul de taiere a sablonului dupa forma ramei printr-o miscare verticala de dute vino.

b.    Sistemul de prindere si asezare al ramei este format dintr-o parte metalica de forma dreptunghiulara marcata pe orizontal sip e vertical cu marcaje milimetrice si in centru cu un orificiu circular pe unde palpatorul va scana rama.Pe tabla de prindere se mai afla sistemul de fixare si functionare a ramei.

  1. Palpatorul este format dintr-o tija cu axul perpendicular pe sablon si o limba de palpare ce va copia forma calibrului pe sablon.

Ca si sisteme aditionale mai este butonul de eliberare al sablonului

dupa aceea acesta a fost taiat ;rotita de adaosuri si maneta de spart.

F. REVERIFICAREA    DESCENTRARI IN CAZ CA SABLONUL NU A FOST EXECUTAT SIMETRIC

G.VENTUZAREA LENTILEI

Ventuzarea lentilei se realizeaza cu ajutorul pozimetrului si a ventuzei cu pastila dublu adeziva.Pozimetru este aparatul ce realizeaza ventuzarea cu scopul de a pastra descentrarea pe lentila si a o putea prinde in penseta de pe masina de prelucrat.

POZIMETRUL (aparatul de centrat) este alcatuit din:

-suportul de asezare al lentilei;

-sablonul milimetric;

-sistemul de iluminare al sablonului;

-maneta de ventuzare si orificiul de prindere al ventuzei.

H.PRELUCRAREA PE MASINA

Se introduce sablonul si lentila fiecare in locul destinat lor.Dupa care se fixeaza bine pentru a evita rotirea axiala ;se adauga sau se scade adaosul necesar pentru dimensiunea sablonului si se porneste masina.Trebuind sa pozitionam manual lentil ape piatra de degrosare ,apoi masina va executa operatiunea singura.

I.VERIFICARE

Dupa aceea lentila a fost prelucrata se verifica daca aceasta coincide cu calibrul ,acesta trebuind sa se inchida fara a forta in lentila pentru a nu crea tensiuni ce pot duce la deteriorarea lentilei sis a nu existe fante de aer si lufturi intre calibru si lentila.

Daca toate acestea au fost corecte se poate inlatura ventuza si trecem la pasul urmator , daca nu se mai prelucreaza lentila fie manual fie pe masina pana ce cerintele de mai sus sunt indeplinite.

J.PRELUCRAREA PE MASINA MANUALA A CONTRA-FATETULUI

Este aceea muchie vie ce ramane dupa prelucrarea pe masina automata.

K..FIXAREA LENTILEI IN RAMA(CALIBRU)

L.CONTROL FINAL

Cu ajutorul Lensmetrului se verifica comformitatea cu prescriptia si respectarea abaterilor premise.

M.AJUSTAREA RAMEI

Se face ca ultim pas cu clientul ca model ; pentru ai asigura acestuia comformul optim doritsi se livreaza ochelarul cu instructiunile de folosire ,un toc si solutiile speciale de curatat.

In paginile anterioare am prezentat procesul de montare a unui ochelar cu masina semiautomata de prelucrare pe contur si aparatele folosite pentru realizarea procesului.

In plus ca scule aditionale se mai folosesc:

-clesti speciali(cambrat, ajustat)

-incalzitor(pentru ramele din plastic)

-surubelnite(pentru strangerea suruburilor)

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate