Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Sudarea tablelor si a profilelor subtiri


Sudarea tablelor si a profilelor subtiri


Sudarea tablelor si a profilelor subtiri

La sudarea tablelor subtiri sub 3 mm grosime de perete este mai avantajoasa sudarea cu curent continuu, polaritate inversa, deoarece in acest caz tabla fiind catod are o temperatura mai joasa si pot fi realizate cusaturi mai aspectuoase fara strapungeri, cu viteze marite de sudare, datorita topirii mai intense a electrodului.

In cazul sudarii cu curent alternativ se recomanda transformatoare cu tensiuni mari in gol, in care caz amorsarea si mentinerea arcului sunt mai bune, astfel incat rezulta suduri mai aspectuoase. Se recomanda folosirea cablurilor de sudare subtiri, cu sectiunea de 16 sau 25 mm² extraflexibile si clesti portelectrod de masa redusa (maximum 200 g) care sunt cei mai corespunzatori sudarii cu electrozi subtiri de 1,6; 2 si 2,5 mm diametru.Tablele si profilele cu grosimea peretelui sub 1 mm se pot suda cu electrozi inveliti numai prin suprapunere, cu partea suprapusa asezata peste o garnitura de cupru si presata conform figurii.

In locul garniturii de cupru poate fi folosita si o garnitura de otel, insa in acest caz se pot produce perforari si lipiri de garnitura, daca se depasesc anumite intensitati de curent.

Tablele de 1-1,5 mm se sudeaza cap la cap in I fara interstitii sau bordurate , asezate pe o garnitura de cupru (fig.) sau pe o banda de otel, asezata sub rost, care ramane sudata de table (fig). Se folosesc: electrozi de 1,6 mm, curent continuu de 30-40A , polaritate inversa. Tablele cu grosimea de 1,5 - 2 mm se sudeaza asezate pe masa de lucru fara interstitiu , cu electrozio de 2 mm diametru, cu curent continuu de 40-50A , polaritate inversa. Tablele intre 2 si 3 mm se sudeaza cu un mic interstitiu (<0,5 mm(cu electrozi de 2 sau 2,5 mm diametru, cu curent de 50-60A. Imbinarea tablelor subtiri mai poate fi efectuata folosind si alte rosturi (fig.)

La sudarea cusaturilor de colt la table suprapuse in L sau T se vor folosi curenti de sudare mariti fata de cei dati mai inainte. Pentru tablele cu margini rasfrante este mai indicata folosirea procedeelor fara metal de adaos (electrozi inveliti), folosindu-se procedeele cu flacara sau electrozi cu carbune. De cea mai mare importanta este pregatirea tablelor; dupa prindere, ele trebuie ciocanite si indreptate , in vederea unei perfecte pasuiri a marginilor lor. Randurile de sudura se vor executa in trepte inverse , adica sensul de inaintare al sudurii va fi de sens contrar sensului de executie a elementelor de suduri.

In figura sunt reprezentate doua moduri de sudare , dupa prindere, a cusaturilor de table subtiri; cu I (la partea superioara) se indica modul de executie a sudurilor in trepte inverse (pas de pelerin), in cazul cand lungimea de sudat nu trece de 0,5-0,6 m si se incepe de la un capat, sudandu-se in trepte inverse pana la celailaltcapat; ultima trepta se executa in sens direct. Cu II (la partea inferioara) se indica modul de sudare in cazul cusaturilor lungi, unde se incepe de la mijloc si se sudeaza in sens invers sensului de inaintare conform sagetilor, in ordinea: 1,2,3 etc. Ultimile trepte de suduri la capete se executa in sensul de inaintare al sudarii. Prin aceasta ordine de sudare se obtin tensiunile interne si deformatiile cele mai mici.

Consumul de electrozi variaza in functie de grosimea tablei si de diametrul electrodului folosit.

In tabel se da, pentru diferite grosimi de table si diferite marimi de rosturi, masa cusaturilor, in g/m. Tinand seama ca la electrozii mijlociu inveliti masa electrodului, fata de masa cusaturii, este cu circa 30% mai mare, iar la cei gros inveliti, cu circa 40% mai mare, cu aceste adaosuri se deduce si consumul de electrozi pe metru liniar de cusatura. Cei mai recomandati electrozi la sudarea tablelor subtiri sunt electrozii cu invelis titanic de grosime medie sau gros inveliti in special pentru sudarea de colt exterior sau pentru sudarea semicoboratoare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate