Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Instalatii pentru sudare WIG


Instalatii pentru sudare WIG


Instalatii pentru sudare WIG

Parametrii principali ai instalatiilor pentru sudare WIG reglementati prin STAS 11716-80 sunt prezentati in tabel.

Instalatii pentru sudare WIG manuala

Aceste instalatii se realizeaza sub o forma compacta, monobloc si grad ridicat de mobilitate. Dupa natura sursei de curent instalatiile pot fi de c.c., c.a. sau universale. in figura se prezinta schema bloc a unei instalatii pentru sudare manuala WIG.Sursa de curent pentru sudare este alcatuita dintr-un transformator de putere (c.a.) sau grup transformator-redresor (c.c.). Ea poate fi dotata cu o baterie de condensatoare pentru imbunatatirea factorului de putere. La sudarea in c.a. a aluminiului si aliajelor sale se constata un fenomen de redresare partiala a curentului si aparitia unei componente continue. Blocarea acestei componente in scopul evitarii magnetizarii transformatorului se realizeaza cu o baterie de condensatoare (100 microfarazi pe amper) conectata in serie cu arcul electric si inclusa in sursa. La curenti sub 100 A blocarea poate fi obtinuta cu o dioda montata in paralel cu o rezistenta de sarcina. Blocul de comanda, control si reglare parametri, inclus in carcasa sursei, asigura desfasurarea procesului de lucru in conformitate cu cerintele tehnologice. El contine, la instalatiile moderne, o logica de comanda care realizeaza desfasurarea corecta a fazelor ciclului de lucru. Ea asigura interblocari intre comenzi, folosirea comenzilor manuale sau impuse printr-un proces secvential si modificarea lor corespunzator unor cerinte tehnologice.

Actiunea temporizata asupra electroventilului Ev realizeaza admisia gazului de protectie inainte de amorsarea arcului si oprirea scurgerii dupa intreruperea acestuia. Gazul din butelia dispusa langa sursa se scurge prin regulatorul de presiune RP si debitmetrul D spre electroventil.

Oscilatorul de inalta frecventa si inalta tensiune (OIF) asigura amorsarea arcului in c.c. fara ca electrodul sa atinga piesa dupa care este deconectat. La sudarea in c.a. el functioneaza in regim continuu pentru a asigura stabilitatea arcului. Capul pentru sudare CS (pistolet) se conecteaza la instalatie prin intermediul unor elemente flexibile F pentru curentul de sudare, gaz si apa. Prin butonul B al microintrerupatorului montat la pistolet se comanda de catre sudor initierea si oprirea procesului de sudare. Legatura se realizeaza cu un circuit electric la tensiune scazuta si fire de sectiune redusa. Instalatia de racire cu apa asigura stabilizarea regimului termic de functionare al capului pentru sudare. Ea poate fi inglobata in carcasa sursei sau atasata acesteia, respectandu-se conditiile impuse de electrosecuritate. La intrarea circuitului de apa se dispune un presostat care conditioneaza punerea in functiune (cuplarea la retea) a instalatiei.

Instalatii pentru sudare WIG mecanizata

Conducerea capului de sudare si avansul materialului de adaos se realizeaza mecanic. La instalatia propriu-zisa se cupleaza un echipament de tip tractor sau suspendat de o grinda, care sustine capul pentru sudare. Legatura acestuia cu instalatia se face prin pachetul de elemente flexibile pentru curentul de sudare, gaz si apa. Restul echipamentului se conecteaza prin cabluri electrice. Capetele sunt proiectate pentru lucrul cu valori mari de curent. Folosirea pistoletelor atasate la echipamentul de conducere este limitata de solicitarile termice cu regim de lunga durata. Instalatiile pentru sudare mecanizata WIG sunt mai complexe deoarece trebuie sa inlocuiasca manuirile sudorului specifice conditiilor concrete de lucru. Echipamentul purtator al capului pentru sudare contine mecanisme care realizeaza avansul materialului de adaos (sarma) si deplasarea necesara asigurarii vitezei de sudare. Unele variante sunt dotate cu un mecanism cu excentric prin care se realizeaza miscari de pendulare a capului pentru sudare si sarmei pe o directie transversala fata de axa rostului. Un sistem de reglare automata asigura mentinerea lungimii arcului impusa tehnologic. El actioneaza asupra unui mecanism de corectie a pozitiei capului pentru sudare in raport cu rostul. Controlul lungimii arcului si respectiv generarea unui semnal de eroare pentru sistemul de reglare automata, este realizat direct folosind un tractor de deplasare intre capul pentru sudare si piesa sau indirect prin masurarea tensiunii arcului electric. Durata regimului tranzitoriu a sistemului trebuie sa fie redusa pentru a nu influenta negativ calitatea imbinarii. Se impune ca viteza de sudare sa se mentina practic constanta, abaterile permise fiind doar de 1%. Turatia motorului pentru deplasare este stabilizata astfel electronic. Un dispozitiv cu senzori asigura pozitia corecta a capului de sudare in raport cu rostul imbinarii, respectiv orientarea dupa directia acestuia. La sudarea tablelor groase instalatia trebuie sa asigure o patrundere controlata, regland curentul de lucru in raport cu aceasta.

Instalatia universala pentru sudare WIG tip IUW-400

Instalatia este destinata sudarii aluminiului si otelurilor inoxidabile prin procedeul WIG si a otelurilor carbon cu electrod fuzibil fara mediu de gaz protector.

Caracteristici tehnice

tensiunea de alimentare 2 x 380 V10%

tensiunea de mers in gol 72 V5% c.c. si 80 V5% c.a.

tensiunea de sudare conventionala Us = 10+0,04Is

curent de sudare nominal 360 A c.c. si 400 A c.a.

durata de actionare nominala 60%

durata ciclului de lucru 5 min

domeniul de reglare al curentului 400 A + 10% . 360 A3% c.c. si 40 A + 10% . 400 A3% c.a.

curent de sudare la DA 100% 280 A c.c. si 310 A c.a.

gabarit 650 x 750 x x925

masa 300 kg

Descriere

Instalatia este realizata intr-o conceptie moderna, cu module functionale, folosind tehnica de varf in acest domeniu. Reglajul curentului de sudare se realizeaza printr-o punte cu tiristoare iar regimul de lucru este stabilit electronic. Regimurile de lucru WIG sunt:

sudare in regim continuu cu posibilitatea de reglaj a pragului de inceput si sfarsit al sudurii, a pantei de crestee si descrestee a curentului si amplitudinii acestuia;

sudarea in puncte cu posibilitatea reglarii pragurlior de inceput-sfarsit, a pauzelor crescatoare si descrescatoare, a amplitudinii curentului nominal si curentului redus separat si a duratei lor separat;

sudarea prin electronituire cu posibilitatea reglarii amplitudinii si duratei pragului final.

In schema bloc se prezinta principalele aspecte de ordin functional

Alimentarea cu energie electrica a circuitului de sudare se realizeaza cu un transformator de putere monofazat Ts1. Pentru sudare    in c.c. se foloseste o punte complet comandata PR . Blocul pentru comanda se reglarea curentului de sudare BCC, modifica unghiul de aprindere al tiristorilor puntii PR . Generatorul de functii de sudare GFS poate programa un ciclu de lucru WIG in curent constant, in curent pulsat si in puncte (electronituire). Cu potentiomtrele r . r se stabilesc parametrii regimului de sudare. Generatorul e realizat cu circuite integrate operationale, asigurand obtinerea unui ciclu programabil de sudare. Impulsurile de comanda sa aplica blocului BCC pentru modificarea unghiului de aprindere a tiristoarelor. Blocul releelor de comanda BRC asigura functionarea instalatiei in raport cu modul de lucru (WIG sau manual) si particularitatile acestuia. In regim WIG se realizeaza temporizari pentru curgerea gazului si functionarea oscilatorului de inalta frecventa si tensiune (OIF). El amorseaza arcul in c.c. si lucreaza continuu in c.a. Instalatia lucreaza cu un circuit de racire cu apa la intrarea caruia este dispus un presostat. In absenta apei sau la o presiune a acesteia prea mica, circuitul de forta al instalatiei nu poate fi anclansat. Alimentarea blocului BRC se realizeaza la tensiuni mai reduse cu transformatorul Ts2. Racirea elementelor care disipeaza energia sub forma de caldura se realizeaza fortat cu un curent de aer produs de un ventilator actionat de motorul de c.a. Mv. In circuitul bobinei de alimentare a contactorului de forta C este dispus contactul rv al unui releu de vant. Daca ventilatorul functioneaza normal curentul de aer produs actioneaza o parghie prevazuta in capat cu o paleta, care inchide contactul rv permitand conectara circuitului de forta. Instalatia lucreaza in regim de lucru semimecanizat cu un pistolet tip PSA 315 MA sau PSA 500 M. Prin microintrerupatorul Bp montat pe manerul pistoletului se comanda alimentarea circuitelor de apa, gaz, OIF si circuitul de forta. Valoarea dorita a curentului de sudare se regleaza cu potentiometrul R1 pentru ambele regimuri (WIG sau manual) si este masurata de ampermetrul A. Stabilitatea reglarii curentului se asigura prin semnalul de reactie generat de traductorul de curent TC. La operatii de sudare manuala, instalatia lucreaza fara circuit de racire cu apa si gaz de protectie. Comutatorul regimurilor de lucru decupleaza interblocarea pe care o realizeaza contactul presostatului si sertarul GFS. Instalatia este prevazuta cu doua trepte de reglaj a curentului Imin - Inom/2 si Inom/2 - Inom. Prezenta unor tensiuni de alimentare a circuitelor este indicata optic prin lampi de semnalizare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate