Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Sistemul clasic de aprindere


Sistemul clasic de aprindere


Laborator E.E.E.A

Sistemul clasic de aprindere

1.NOTIUNI TEORETICE

Sistemul clasic de aprindere asiguraaprinderea amestecului in cilindrul unui motor Otto in cadrul timpului III.Aprinderaea se face pe cale electrica , printr-o scanteie ce ia nastere intre 2 electrozi ai unui element numit bujie.

Pentru a se produce scanteia intre electrozii bujiei este necesara o tensiune de 5-10 kV. Aceasta tensiune trebuie sa fie sub forma unui impuls care este furnizat de bobina de inalta tensiune.

Bobina este un transformator de impuls cu primar si secundar. Primarul se alimenteaza de la plusul bateriei. El este inchis si deschis periodic de catre ruptor. Pentru sincronizare el este actionatde o cama legata la arborele de distributie. Pentru ca MAI au mai multi cilindri, se utilizeaza un ruptor si o bobina care dau, pe rand, impulsuri. Se utilizeaza o cama si un distribuitor. Acesta are borna centrala legata la inalta tensiune de la bobina si mai multe borne care merg la bujii. Legatura centrale-laterale o face contactul mobil care trebuie sa fie sincronizat cu ruptorul si de aceea au acelasi ax.

2. FUNCTIONARE

Etapa I se considera inchiderea ruptorului. In acest timp are loc o crestere exponentiala a curentului primar.


Etapa II, teoretica, presupune secundarul gol. Ea se intalneste pe autovehicul doar daca fisa bujiei este scoasa.
Etapa III considera prezenta bujiei pe intervalul td. Tensiunea creste ca la II, la un moment se stapunge spatiul dintre electrozi, apare arcul, curentul secundar creste brusc. Dupa arderea arcului, cand energia acumulata nu mai este suficienta, tensiunea secundara creste inca o data, apoi evolutia redevine oscilanta.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate