Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
UNGEREA DIFERITELOR ORGANE DE MASINI SI MECANISME


UNGEREA DIFERITELOR ORGANE DE MASINI SI MECANISME
UNGEREA DIFERITELOR ORGANE DE MASINI SI MECANISME

Ungerea lagarelor cu alunecare

Se ung in general cu uleiuri, datorita conditiilor de lucru ale lor, ca: temperaturi inalte, viteze mari, care impun o intretinere si un control special al lubrifiantilor. Ungerea se face cu cana de ulei, cu ungatorul cu picurare, cu ungatorul cu fitil sau cu palnie, cu inelele de ungere sau cu instalatiile de ungere sub presiune in circuit inchis.
Lubrifiantul ajunge pe suprafata fusului prin canalele de ungere prevazute in cuzinet, al caror profil nu trebuie sa aiba unghiuri ascutite, pentru a nu rupe pelicula de ulei.

Uleiul se completeaza la circa 10 zile, iar acolo unde exista uzari, chiar mai des. Uleiul folosit se inlocuieste in trei luni, iar daca a devenit tulbure, murdar sau prea vascos si sub acest termen. Cand lagarele cu alunecare nu sunt unse corespunzator, se produce incalzirea lor care provoaca topirea aliajelor sau antifrictiune si chiar distrugerea camesilor cuzinetilor.

Ungerea lagarelor cu rostogolire

Se realizeaza cu uleiuri sau cu unsori consistente. La viteze mari se utilizeaza lubrifianti cu vascozitate mica, iar la sarcini mari, lubrifianti cu vascozitate mare; daca lagarul lucreaza si la temperatura si cu sarcina mare, se vor utiliza lubrifianti foarte vascosi. La turatii mici se folosesc de obicei unsori consistente.

La schimbarea lubrifiantului, corpul lagarului si rulmentul se spala cu petrol sau benzina si se usuca in aer cald fara a folosi bumbac sau carpe. Unsoarea consistenta se aplica cu ajutorul unor lopatele din lemn sau cu pompe de ungere.

Ca sisteme de ungere pentru lagarele cu rostogolire se recomanda:

*      ungerea in baie de ulei indicata pentru rulmentii cu turatie scazuta sau medie si sarcini mari;

*      ungerea prin picurare in cazul rulmentilor cu turatii ridicate si incarcari mici;

*      ungerea prin circulatie de ulei sub presiune la rulmenti ce lucreaza la turatii ridicate si sarcini mari sau expusi la temperaturi mari;

*      ungerea prin pulverizare de ulei pentru rulmentii ce functioneaza la turatii ridicate si care necesita cantitati reduse de ulei si bine dozate.

Ungerea compresoarelor

Si in acest caz, pe langa ungere, uleiul contribuie la etansarea dintre piston si cilindru.

Este de retinut ca pentru ungerea cilindrilor compresoarelor de oxigen se foloseste apa, intrucat oxigenul in prezenta uleiului provoaca explozie. La compresoarele masinilor frigorifice se folosesc uleiuri care congeleaza mai greu, spre a se evita blocarea supapelor.

Ungerea angrenajelor

Se realizeaza mai greu, deoarece suprafetele de contact ale rotilor fiind mici si presiunea specifica relativ mare, lubrifiantul este indepartat de pe locul de ungere. In plus, datorita fortei centrifuge care apare in timpul functionarii rotilor dintate, lubrifiantul are tendinta de a fi indepartat, astfel ca filmul de ulei este destul de greu de mentinut. De aceea, lubrifiantii trebuie sa aiba in primul rand o aderenta mare (onctuozitate).

Lubrifiantii folositi sunt uleiurile minerale si unsorile consistente care trebuie sa asigure continuitatea filmului de lubrifiant de pe flancurile dintilor in contact si sa micsoreze zgomotul produs in timpul functionarii. Sistemele de ungere folosite sunt: ungerea prin barbotare si ungerea sub presiune (in circuit deschis sau inchis).

Ungerea transmisiilor cu lant

Depinde de viteza lantului, frecarea avand loc intre roata de antrenare si lant si intre zalele lantului. La viteze de deplasare de 4 - 6 m/ s, ungerea se face prin picurare, uleiul fiind repartizat prin mai multe conducte, la partea neantrenata a lantului. In cazurile vitezelor de 6 - 7 m/ s, ungerea se face prin barbotaj, scufundarea lantului facandu-se pana la inaltimea zalelor. La viteze mai mari de 7m/ s, uleiul se trimite continuu, cu ajutorul unei pompe.

Controlul ungerii lanturilor se va face prin gurile de vizitare la inceperea fiecarui schimb sau cand se constata o defectiune in functionarea transmisiei. Curatirea si ungerea lanturilor care lucreaza in conditii normale se fac la un interval de 3 - 5 luni, minimum de doua ori pe an. Cand lanturile lucreaza neprotejate, in praf si noroi, se recomanda demontarea periodica sau cel putin de doua ori pe luna pentru curatire (prin spalare) si ungerea lor.

Ungerea cablurilor

Se face cu uleiuri a caror vascozitate depinde de temperatura de lucru.In timpul exploatarii, in afara ungerii interne (realizata cu uleiul imbibat in inima vegetala) trebuie asigurata si ungerea suprafetei exterioare a cablului, cu care acesta vine in contact cu elementele de transmitere a miscarii si cele de ghidare. Pe langa reducerea frecarilor, lubrifiantul trebuie sa asigure si o buna protectie a cablului impotriva coroziunii.

Inainte de ungere, cablul trebuie curatat de murdaria si de unsoarea veche.

Sistemele de ungere depind de conditiile de exploatare: temperatura, sarcina de incarcare, timp de functionare continua etc. Cele mai raspandite sisteme de ungere sunt:

*      ungere manuala la cablurile ce lucreaza cu viteze reduse si timp efectiv de lucru scazut;*      ungerea in baie de ulei, recomandata pentru majoritatea tipurilor de transmisii prin cabluri;

*      ungerea prin picurare, in conditiile unui consum redus de ulei;

*      ungerea prin pulverizare cand uleiul necesar ungerii are vascozitate scazuta si exista posibilitatea racordarii sistemului de pulverizare la o retea de aer comprimat.

Ungerea curelelor

Se efectueaza pentru mentinerea flexibilitatii si elasticitatii, cu unsori neutre, fara acizi care sa atace cureaua. Curelele trebuie ferite de ulei mineral; daca acesta a ajuns totusi pe curea, aceasta se spala cu apa calda si sapun. Pentru curelele de piele sau textile, se recomanda unsoarea formata din seu de vaca si ulei de ricin sau untura de peste. Curelele din panza cauciucata nu se ung.

Ungerea ghidajelor

Ghidajele pe care se deplaseaza mesele, saniile, carucioarele masinilor-unelte suporta sarcini importante in timpul functionarii si de aceea ungerea lor are un mare rol in buna functionare a masinilor si utilajelor. Uneori, pe suprafata ghidajelor se executa canale de zigzag, prin care se reuseste sa se mentina o cantitate suficienta de lubrifiant. Aceste canale nu trebuie sa aiba iesire in afara suprafetelor de lucru, pentru a nu se pierde uleiul.

Pentru evitarea scurgerii, la ungerea ghidajelor verticale se vor folosi uleiuri cu o vascozitate mai mare decat a uleiurilor destinate ungerii ghidajelor orizontale.

Ungerea masinilor de ridicat si transformat

Se realizeaza avand in vedere ca acestea lucreaza in medii diferite.

La macaralele care lucreaza in aer liber se folosesc uleiuri cu vascozitate corespunzatoare anotimpului: vara, uleiuri vascoase, iarna, uleiuri fluide. In turnatorii, din cauza caldurii, lagarele se ung, in general, cu unsoare consistenta prin ungatoare cu palnie sau cu bila. Macaralele sunt echipate cu instalatii centrale de ungere sub presiune care alimenteaza simultan toate locurile de ungere.

Ungerea masinilor unelte

Sistemele de ungere adoptate depinde de conditiile de lucru. Astfel, la masinile-unelte la care suprafetele in frecare au viteze mici de deplasare se foloseste ungerea manuala; la cele cu viteze mai mari, dispozitive cu role cufundate in baie de ulei; iar pentru masinile - unelte cu o gama mare de viteze se foloseste ungerea sub presiune in circuit inchis.

La ungerea masinilor-unelte trebuie respectate urmatoarele:

*      verificarea instalatiei de ungere la luarea in primire a masinii;

*      ungerea tuturor organelor de lucru ale masinii inainte de punerea in functiune;

*      se vor unge de cel putin trei ori pe schimb organele ce lucreaza cu viteza mare;

*      verificarea in permanenta a temperaturii lagarelor si a nivelului uleiului;

*      schimbarea uleiului din instalatiile de ungere la termenele impuse prin cartea masinii.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2022 - Toate drepturile rezervate