Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
MANUAL DE UTILIZARE SI INTRETINERE MOTOPOMPE DAI SHIN


MANUAL DE UTILIZARE SI INTRETINERE MOTOPOMPE DAI SHIN


MANUAL DE UTILIZARE SI INTRETINERE MOTOPOMPE DAI SHIN

Va multumim pentru ca ati ales pompele noastre.

Acest Manual de utilizare va invata cum sa exploatati si sa intretineti pompa achizitionata. Cititi cu atentie manualul inainte de a pune pompa in functiune, pentru a asigura o intretinere si exploatare corespunzatoare.

Respectati cu atentie aceste informatii pentru a mentine pompa in cea mai buna stare de functionare.

Daca aveti intrebari sau sugestii legate de acest manual, contactati cel mai apropiat distribuitor pentru asistenta.MESAJE IMPORTANTE PENTRU CLIENT SI/SAU OPERATOR

ATENTIE

Acest simbol de siguranta apare in acest manual, indicind posibilitatea de ranire sau accidentare. Nu va expuneti la pericole, pe dvs. sau alte persoane.

Cititi cu atentie fiecare mesaj care urmeaza acestui simbol de siguranta.

ALERTA

Acest simbol de siguranta apare in acest manual, indicind posibilitatea de ranire grava sau pierderea vietii, daca nu se respecta instructiunile.

MASURI DE SIGURANTA

1.     Inainte de punerea in functiune a pompei, cititi cu atentie toate instructiunile din aceasta brosura. Asigurati-va ca ati inteles pe deplin cum se exploateaza motopompa. Pregatirea, exploatarea si intretinerea corespunzatoare asigura o performanta optima si o durata lunga de viata a echipamentului.

2.     Asigurati-va ca toate persoanele care exploateaza aceasta pompa sunt corect instruite cu privire la utilizarea corespunzatoare, in conditii de siguranta.

3.     Aceasta pompa este proiectata pentru a functiona sigur si fiabil, daca este exploatata conform instructiunilor.

4.     Mentineti curatenia pompei si a echipamentelor asociate cu aceasta. Efectuati la timp si corect toate operatile de intretinere.

5.     Respectati toate normele de siguranta referitoare la manevrarea combustibilului in conditii de siguranta. Manevrati combustibilul numai in recipiente de sigure. Nu realimentati motorul cit timp este in functiune sau fierbinte. Indepartati cu atentie orice urma de combustibil varsat/scurs inainte de a porni motorul.

6.     Nu utilizati pompa in medii cu atmosfera exploziva, in apropiere de materiale inflamabile sau in spatii in care aerisirea este insuficienta pentru a evacua gazele de esapament.

7.     Asigurati-va intotdeauna ca pompa este stabila, nu se poate misca din loc, si nu poate rani pe cineva. Retineti ca furtunul de aspiratie atasat unei pompe are tendinta de a o trage in jos cind este plin cu apa. Motopompa trebuie amplasata sigur pe o suprafata plana orizontala.

8.     Restrictionati accesul altor persoane in imediata apropiere a pompei.

9.     Cind porniti echipamentul, asigurati-va ca in jur nu sunt obiecte care ar putea rani mina sau bratul operatorului.

10.  Evitati contactul cu piesele fierbinti (toba de esapament, teva sau cilindru). Mentineti distanta fata de componentele in miscare.

11.  Opriti motorul si deconectati cablul bujiei inainte de orice interventie la orice piesa a echipamentului, pentru a evita pornirea accidentala a motorului.

POZITIONAREA POMPEI

Inainte de pornire, alimentati motorul cu o cantitate suficienta de combustibil si verificati nivelul de ulei de motor, daca este cazul complectati cu ulei. Toate cuplajele de pe coloana de aspiratie trebuie sa fie perfect etanse pentru a impiedica patrunderea aerului pe aspiratie. In plus, furtunul sau teava de aspiratie trebuie sa fie rigide. Daca utilizati o teava metalica conectata la o motopompa, conectati intotdeauna un segment scurt de furtun intre pompa si teava, pentru a da pompei posibilitatea sa se miste liber pe tampoanele ei.

ASEZATI SORBUL DE ASPIRATIE LA CAPATUL FURTUNULUI DE ASPIRATIE SI NU UTILIZATI NICIODATA POMPA FARA EL

UMPLETI POMPA CU APA CURATA

POMPELE CENTRIFUGE se pot amorsa numai cind au apa in interior. UTILIZATI APA CURATA pentru amorsare. Pompa poate pompa foarte bine lichide contaminate si foarte murdare, cu conditia sa fie amorsata cu apa curata.

Auto amorsarea nu este instantanee. Pompa necesita 60 pina la 150 de secunde pentru amorsare, in functie de lungimea furtunului de aspiratie si de diametrul acestuia.

Este recomandabil ca furtunul de refulare sa fie desfasurat si drept. Daca trebuie sa-l curbati, asigurati-va ca nu apar indoituri pronuntate sau strangulari, care sa reduca fluxul de apa.

Asezati sorbul pe o suprafata cit mai dure, protejati-l astfel impotriva infundarii. Infundarea lui cu noroi, radacini, murdarie sau frunze poate provoca o serie de probleme.

PROTEJATI POMPA IMPOTRIVA DETERIORARII

Cind furtunul trebuie sa traverseze o sosea, asezati scinduri groase de o parte si de alta a acestuia, pentru a preveni oprirea fluxului la trecerea vehicolelor peste furtun. Trecerea unui vehicul peste un furtun de refulare neprotejat nu deterioreaza numai furtunul, ci poate sparge si pompa. Aceasta trecere creeaza o presiune in sens invers de 3 ori mai mare decit cea initiala - fenoment cunoscut sub denumirea de "ciocan de apa". Evitati acest fenomen pentru a asigura pompei dvs. o durata lunga de viata si functionare.

ATENTIE !!! Pentru motopompele cu membrana (tip SMD) trebuie gresat rulmentul de la biela cel putin o data pe luna.

Cind nu mai utilizati pompa, evacuati apa din corpul acesteia.

Apa determina ruginirea rotorului si iarna aceasta ingheata si deterioreaza componentele pompei (poate sparge corpul pompei).


REMEDIEREA UNOR PROBLEME

PROBLEMA

CAUZA SI REMEDIERE

MOTORUL NU POATE FI PORNIT

Urmati instructiunile din manualul de utilizare a motorului.

POMPA NU SE POATE AMORSA

POMPA NU ARE APA

Umpleti pompa cu apa curata.

APA DIN INTERIORUL POMPEI ESTE MURDARA

Goliti pompa si umpleti-o cu apa curata. Desi pompa pompeaza apa murdara, ea trebuie amorsata cu apa curata.

FURTUNUL DE ASPIRATIE SI CUPLAJELE SALE NU SUNT ETANSE

Etansati toate cuplajele din circuitul de aspiratie.

SORBUL ESTE INFUNDAT

Curatati sorbul si gasiti o modalitate de a-l proteja impotriva infundarii.

SISTEMUL ESTE INFUNDAT

Curatati furtunele. Daca este necesar demontati si curatati pompa.

DEBITUL ESTE REDUS

POMPA FUNCTIONEAZA CORECT DAR ESTE PREA MICA PENTRU ACTIVITATEA RESPECTIVA

Utilizati o pompa mai mare, dotata cu furtune cu diametre mai mari. Mai intii incercati cu furtune mai mari pe aceeasi pompa.

FRICTIUNEA ESTE PREA MARE

Faceti tot posibilul pentru a diminua frictiunea, eliminati coturile, adaptoarele si reductiile care nu sunt absolut necesare. Daca este posibil, mutati pompa mai aproape de apa si scurtati furtunul de aspiratie. Utilizati furtune cu diametre mai mari, in special daca adincimea de aspiratie este mare si furtunul de refulare lung.

POMPA ARE PIERDERI DE APA SAU ESTE UZATA

Repareti pompa. Inlocuiti garnituri, etansari, rotor sau corp de pompa uzare; reduceti distanta dintre rotor si placa carcasei.

DEBITUL SCADE IN TIMPUL POMPARII

SORBUL ESTE INFUNDAT

Curatati sorbul.

POMPA ESTE INGHETATA

GHEATA IN INTERIORUL POMPEI

Rasuciti axul pompei usor cu mina. Incalziti pompa incet pina se dezgheata.

ATENTIE !!! Daca lasati pompa cu apa in interior pe timpul iernii aceasta incheata si poate deteriora pompa. Dupa utilizare pompa trebuie golita de apa.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate