Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
INSTRUMENTE DE MASURA SI CONTROL


INSTRUMENTE DE MASURA SI CONTROL


INSTRUMENTE DE MASURA SI CONTROL

Pentru masurarea dimensiunilor liniare, a unghiurilor, precum si pentru determinarea abaterilor de la forma geometrica a pieselor se folosesc diferite aparate de masurat.

Pentru masurarea pieselor la care nu se impune o precizie prea mare in prelucrare se folosesc:

Rigla metalica flexibila - serveste pentru masurarea lungimilor. Ea este confectionata din banda de otel laminat la rece si are lungimea de masurare de la 100 - 2000 mm, latimea de la 12 - 30 mm, iar grosimea de la 0,3 - 1 mm. Aceasta rigla se executa cu doua scari, gradate in centimetri si milimetri pe aceeasi fata. Precizia de masurare cu rigla metalica este de 0,25 mm.Masurarea cu rigla gradata

La masurarea lungimilor, rigla gradata se aseaza pe piesa de masurat astfel ca diviziunea 0 a riglei sa coincida cu una din muchiile piesei sau cu punctul de unde incepe masurarea, iar muchia riglei trebuie sa fie paralela cu muchia piesei. Diviziunea care coincide cu capatul lungimii de masurat sau cu cealalta muchie a piesei ne arata marimea piesei masurate. La citirea valorii lungimii masurate privirea trebuie sa cada perpendicular pe rigla. In cazul cand raza vizuala cade oblic sau cand rigla s-a asezat gresit pe suprafata piesei, valoarea dimensiunii citite va fi gresita.

In mod asemanator se efectueaza si masurarea cu ruleta de buzunar.

Ruleta de buzunar - este formata dintr-o panglica de otel flexibil si o cutioara in care se infasoara aceasta. Panglica de otel are lungimea de 1-2 m si este prevazuta cu diviziuni care marcheaza centimetri si milimetri.

Uneori partea superioara a panglicii este divizata in toli. Datorita flexibilitatii otelului din care este confectionata panglica, ruleta se foloseste cu bune rezultate si la masurarea lungimilor pe suprafete curbe.

Sabloanele - sunt foarte des intrebuintate pentru verificarea formei pieselor. Aceste sabloane au diferite forme, deoarece si piesele care se verifica au forme geometrice variate. Verificarea suprafetelor profilate si plane cu sabloanele se face prin aplicarea acestora direc pe piesa. Apoi se priveste spre lumina, pentru a observa daca sablonul coincide sau nu cu forma piesei. In cazul in care razele de lumina nu patrund intre sablon si piesa, putem considera ca piesa are forma ceruta.

Cu sublerul din figura se efectueaza masurari cu o precizie de 0,10 mm. Acest subler se compune din doua piese principale, care se deplaseaza una de-a lungul celeilalte. Piesa fixa - rigla 1 - este divizata la partea inferioara in centimetri si milimetri. La una din extremitati, rigla gradata este prevazuta cu un cioc lung 3 si unul scurt 2. Partea mobila - cursorul 4 - este prevazuta de asemenea cu un cioc lung 6 si unul scurt 5. La partea inferioara, cursorul are o scara gradata pe o anumita portiune. Aceasta scara, 7, se numeste vernier. Pentru masurarea adancimilor se foloseste tija 8, iar pentru fixarea cursorului pe rigla gradata - surubul 9.

Vernierul - reprezinta un segment de dreapta lung de 9 mm, care este impartit in 10 parti egale. Prin urmare, o diviziune a vernierului reprezinta 0,9 mm, adica ea este cu 0,1 mm mai mica decat fiecare diviziune de pe rigla. In acest caz, prima diviziune a vernierului se afla cu 0,1 mm la stanga primei diviziuni a riglei; a doua diviziune a vernierului se afla cu 0,2 mm la stanga diviziunii 2 a riglei s.a.m.d. Diviziunea 10 a vernierului coincide exact cu diviziunea 9 de pe rigla gradata a sublerului.

Sublerul de adancime este construit pe aceleasi principii ca si cel descris mai sus. Deosebirea consta insa numai in aceea ca rigla sublerului de adancime nu este prevazuta cu ciocuri.

Sublerul de adancime este compus din rigla gradata 1, suprafata de masurare a riglei 2, cursorul 3, talpa cursorului 4, suprafata de masurare a cursorului 5, vernierul 6, surubul de fixare a cursorului 7, dispozitivul de avans fin 8, surubul dispozitivului de avans fin 9, piulita dispozitivului 10 si surubul de fixare a dispozitivului de avans fin 11. Cu acest subler se masoara adancimile, canalele pieselor etc. La acest subler trebuie protejate suprafetele de masurare.

Micrometrul - se foloseste pentru masurarea diferitelor dimensiuni ale pieselor; micrometrul se construieste in functie de dimensiunile de masurat. De exemplu, diametrele exterioare ale pieselor se masoara cu micrometrul de exterior, diametrele interioare - cu micrometrul de interior, iar adancimile - cu micrometrul de adancime. Micrometrul este un aparat de masurat mai precis decat sublerul.

Micrometrul de exterior

Se compune dintr-o potcoava 1, pe care se afla fixat bratul cilindric 2, prevazut pe partea exterioara de-a lungul generatoarei, cu gradatii in milimeti si jumatati de milimetri. In interiorul bratului cilindric se roteste o tija filetata 3 (surub micrometric), care se termina cu bratul 5. Pasul filetului surubului micrometric este de 0,5 mm. Surubul micrometric este fixat pe tamburul 4, care se deplaseaza pe bratul cilindric. Pe partea conica exterioara a tamburului se gaseste o scara gradata cu 50 de diviziuni. La o rotatie completa a tamburului, surubul inainteaza cu 0,5 mm. Daca tamburul se roteste numai cu o diviziune de pe cirumferinta, atunci surubul a avansat cu 0,5/50=0,01 mm. Cand se apropie cele doua suprafete de masurare de piesa 8, rotirea nu se mai face cu tamburul, ci cu dispozitivul de limitare a apasarii 6. In momentul cand apasarea a atins valoarea limita, dispozitivul 6 incepe sa se roteasca in gol. In aceasta pozitie, surubul micrometric se blocheaza cu inelul de fixare 7 si apoi se citeste valoarea dimensiunii masurate. Citirea milimetrilor si a jumatatilor de milimetri se face pe bratul cilindric, iar a sutimilor de milimetri - pe tambur.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate