Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
Arcul electric la sudarea cu electrod de carbune


Arcul electric la sudarea cu electrod de carbune


Arcul electric la sudarea cu electrod de carbune

Procedeul cu arc electric produs intre un electrod de carbune si piesa de sudat este folosit la sudarea tablelor subtiri de otel cu margini rasfrante fara metal de adaos, la sudarea tablelor de otel subtiri sau de grosime mijlocie cu material de adaos asezat de-a lungul rostului, la sudarea la cald a pieselor din fonta etc. Procedeul se aplica si la sudarea metalelor si aliajelor neferoase din aluminiu sau cupru unde, in functie de grosimea metalului, pot fi folosite metodele spre stanga sau spre dreapta, de la sudarea cu flacara de gaze.

Se folosesc electrozii de carbune grafitat sau de grafit pur cuprati la exterior, in care caz se obtin rezultate mai bune, deoarece prin cuprare electrozii devin mai rezistenti la curentii mai mari. Electrodul de carbune fiind greu fuzibil, consumul de electrozi este redus. Procedeul este economic pentru executarea anumitor suduri. Sudarea se executa cu curent continuu, polaritate directa, in care caz se mentine corect arcul ca si varful electrodului de forma conica necesar sudarii. Tensiunea necesara amorsarii este de minimum 50 V, iar in timpul sudarii tensiunea se mentine intre 25-35 V, in functie de intensitatea de curent.

Intensitatea de curent necesara sudarii cu electrod de carbune este mult mai redusa decat la sudarea cu electrozi metalici inveliti sau neinveliti. Limitele curentilor de sudare pentru diferite grosimi de electrozi de sudare sunt date in tabelul de mai jos:

Curentii de sudare pentru diferite diametre de electrozi

Diametrul electrodului

mmCurentul de sudare

A

La fel ca si la sudarea cu flacara de gaze, metodele folosite la sudarea cu electrod de carbune pot fi: spre stanga si spre dreapta, conform figurii.

In figura sunt indicate inclinarile atat ale electrodului, cat si ale sarmei de adaos, fata de piesa de sudat. Metodele se folosesc in functie de natura si de grosimea metalului de baza, ultima metoda fiind folosita la materialele mai groase de 4 mm.

Pentru ca sudarea sa decurga in conditii mai bune, se mai recomanda ca la portelectrod sa fie prevazuta o bobina suflatoare, formata din 10.12 spire. Bobina se amplaseaza centric fata de electrod; aceasta micsoreaza cu mult efectul de suflu al arcului

Contactul pentru aducerea curentului electric trebuie sa fie cat mai aproape de varful unde se produce arcul electric, ceea ce evita incalzirea inutila a electrodului.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate