Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Tehnica mecanica


Index » inginerie » Tehnica mecanica
TRANSMISII AUTOMATE PENTRU AUTOVEHICULE


TRANSMISII AUTOMATE PENTRU AUTOVEHICULE


TRANSMISII AUTOMATE PENTRU AUTOVEHICULE

1. GENERALITATI

DEFINIRE

Transmisiile automate se caracterizeaza prin posibilitatea variatiei raportului de transmitere realizat in elementele transmisiei, in functie de conditiile reale de rulare, fara interventia continua a conducatorului auto.CLASIFICARE

CARACTERISTICI

Transmisiile automate sunt caracterizate printr-un grad ridicat de confort, unde schimbarea treptelor se face fara intreruperea fluxului de putere. Tot ca plus, se remarca diminuarea socurilor din transmisie in perioada cuplarii sau a decuplarii treptelor de viteza.

In cazul Multitronic, aceasta poate asigura apropierea de caracteristica ideala la nivel de tractiune: putere maxima la roata la orice viteza, ceea ce se traduce prin caracteristici dinamice si economice foarte bune, prin variatia continua a raportului de transmitere.

Ca dezavantaj, transmisiile automate ofera, in general, eficienta redusa, consum mai ridicat de combustibil si sportivitate diminuata, precum si un pret mai ridicat de achizitie, in medie cu 1.500 de euro mai mult fata de cutia manuala de viteze.

Ca urmare a avantajelor pe care le prezinta, incepand cu anul 2007, numarul masinilor dotate cu transmisie automata a depasit pentru prima data pe cel al masinilor cu transmisie manuala pe plan mondial anul acesta, pe fondul cresterii cererii de automobile cu transmisie automata in America de Nord si Japonia. Transmisia automata predomina in America de Nord si Japonia, a patruns putin in Europa Occidentala si de Est, unde pretul are o importanta mare pentru cumparatori, iar masinile cu transmisie manuala au avantajul ca sunt mai ieftine.

Cresterea cererii de masini cu transmisie automata va avea ca efect si dezvoltarea fabricilor care produc aceste componente, si se estimeaza ca zece mari producatori mondiali de sisteme de transmisie, printre care General Motors, Honda si Aisin (Japonia), isi vor mari semnificativ capacitatea de productie pana in 2014.

Si Dacia va incepe productia de automobile cu transmisie automata in urmatoarele luni, cel mai probabil la debutul anului viitor, noul tip de cutie de viteze urmand sa fie disponibil, ca optiune, pentru vehiculele de pasageri. Deoarece cererea pe segmentul vehiculelor comerciale este aproape inexistenta Dacia nu va implementa, cel putin deocamdata, noul tip de cutie de viteze pe gama de vehicule comerciale (Logan VAN si Logan Pick-Up).

De remarcat faptul ca exista si transmisii care imbina caracteristicile transmisiilor mecanice cu cele ale transmisiilor automate, cum este cazul transmisiei cu ambreiaj dublu prezenta pe Lancer Evo X. Aceasta transmisie este conceputa astfel incat ofera performantele unei cutii manuale cu functionabilitatea unei transmisii automate. Transmisia Sports Shift cu dublu ambreiaj schimba mai repede decat o transmisie manuala si nu pierde putere in momentul schimbarii. Folosirea acestei transmisii duce la reducerea consumului de carburanti si, automat, la emisii mai mici de noxe.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate