Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
Realizarea buclei de putere in cadrul regulatorului de viteza


Realizarea buclei de putere in cadrul regulatorului de viteza


Realizarea buclei de putere in cadrul regulatorului de viteza

A.1.       Schema bloc a regulatorului de viteza ALSPA ALSTOM (Figura 2.22)

Regulatorul asigura:

Functionarea in bucla de putere. Referinta de putere este setata de la nivelul interfetei operator-regulator, printr-un consemnator creste/scade referinta de putere (+/- P0 referinta) sau prin preluarea acestui semnal de la o sursa exterioara (transmiterea referintei de la DEN).Formarea si transmiterea referintei sarcina bloc catre bucla de sarcina a cazanului. Aceasta referinta este transmisa cu o panta de variatie (gradient de crestere/scadere a sarcinii) selectabila prin functia selectie panta (p1,p2,p3);

Statismul in bucla de putere. Valoarea statismului in putere dispus de DEN cat si alegerea intre functionarea in reglaj primar sau nu, se realizeaza prin setarea corespunzatoare a coeficientului k;

Functionarea in reglaj secundar prin stabilirea 'contributiei' benzii de reglaj pusa la dispozitie pentru reglajul secundar si preluarea ordinului de reglare transmis. Regulatorul ofera posibilitatea stabilirii benzii de reglaj centrata pe referinta de putere.

Luarea in considerare a limitarilor de presiune in fata turbinei si a limitarilor in deschidere a ventilelor de inalta si medie presiune.

Regulatorul de putere este un regulator de tip PI, acordat independent.

Regulatorul si bucla de sarcina bloc asigura functionarea grupului in regim turbina conducatoare atat in reglaj de deschidere cat si in reglaj de putere. Exemplificam mai jos modul de raspuns in cele doua situatii:

Raspunsul TA5 Rovinari la trepte de frecventa cu RAV in reglaj de deschidere se prezinta in figura 2.23.

Se constata faptul ca in reglaj de deschidere, sub actiunea unui salt de frecventa de -200mHz ventilul se deschide cu aprox. 1% dupa care isi mentine pozitia pana la urmatoarea treapta de frecventa. Desi regimul asigurat de cazan este regimul turbina conducatoare (presiunea in fata turbinei este reglata prin bucla de combustibil) variatiile de putere in intervalul de timp de 15 minute sunt de 2,5 MW. Ele se datoreaza inertiei cazanului si faptului ca elementul reglat este deschiderea ventilelor, puterea fiind o rezultanta a deschiderii si a variatiei entalpiei aburului viu.

Raspunsul la trepte de frecventa cu RAV in reglaj de putere TA5 Rovinari se prezinta in figura 2.24.

Proba este realizata la un palier de putere mai mic decat cel anterior si la o variatie treapta a frecventei de aceeasi amplitudine de 200mHz. Regulatorul functiona in reglaj de putere iar bucla de sarcina bloc asigura regimul turbina conducatoare prin mentinerea presiunii aburului viu de catre bucla de combustibil. Reglajul de putere realizat la nivelul regulatorului de viteza, pentru mentinerea puterii active brute la valoarea de referinta, conduce la modificarea pozitiei ventilelor de reglare. In acest regim variatiile de putere in jurul puterii de referinta s-au redus radical (eroare max. 1 MW) in schimb variatiile deschiderii ventilelor de admisie ca urmare a compensarii variatiilor de presiune a aburului viu datorate inertiei cazanului si acordarii buclei de combustibil sunt de 0,4%.

Din raspunsurile grupului TA5 Rovinari la variatia frecventei cu 200 mHz, in situatia reglaj de deschidere (fig. 2.23), respectiv reglaj de putere (fig. 2.24) ambele in regim turbina conducatoare rezulta faptul ca nu este suficienta functionarea in regim turbina conducatoare fara bucla de putere.

Pentru asigurarea reglajului primar, a functionarii in reglaj secundar si tertiar conform noului Cod Comercial, este absolut necesar ca grupul sa functioneze in reglaj de putere si regim turbina conducatoare.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate