Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
PROTECTIA MAXIMALA DE CURENT HOMOPOLAR LA LINIILE DE INALTA TENSIUNE


PROTECTIA MAXIMALA DE CURENT HOMOPOLAR LA LINIILE DE INALTA TENSIUNE
PROTECTIA MAXIMALA DE CURENT HOMOPOLAR LA LINIILE DE INALTA TENSIUNE

Protectia Maximala de curent Homopolar cu taiere de curent (direct/nedirect)

Protectia Maximala de curent Homopolar temporizata (direct/nedirect)

Actionarea protectiei Maximale de Curent Homopolara va demara procesul automat de declansare a intrerupatorului de linie si a semnalizarilor aferente. Personalul operativ de exploatare va trebui sa aiba urmatoarele cunostinte tehnice, in vederea exploatarii instalatiilor electrice cu implicarea protectiilor electrice.
A. Prezentarea protectiei

B. Modul de semnalizare si actionare a protectiei

C. Cauzele posibile pentru care lucreaza protectia

D. Modul de interventie a personalului operativ de exploatare

A. PREZENTAREA PROTECTIEI

a. 1 Rolul protectiei protejeaza reteaua, linia electrica de racord cu sistemul energetic impotriva deteriorarii izolatiei fata de pamant a unei faze. Retelele cu punctul neutru legat direct la pamant, un scurtcircuit monofazat care are ca urmare cresterea importanta a curentului si scaderea tensiunii pe faza respectiva.

Curentul care alimenteaza protectia reprezinta suma curentilor de pe cele trei faze, adica tocmai curentul homopolar al liniei respective (marit de trei ori. Deci, in functionare normala neexistand curent homopolar, curentul care parcurge protectia este practic nul, de aceea protectia poate fi reglata foarte sensibil 40 60 % din curentul nominal     ksig Ipp = Isarc. Krev. Protectia maximala de curent homopolar poate fi asociata cu relee directionale, devenind astfel protectia directionata. Directionarea protectiei este aplicata in cazul liniilor electrice interconectate. Se observa deci ca folosirea releelor directionale permite realizarea protectiei unei linii alimentate de la ambele capete ca si in cazul retelelor radiale alimentate de la un singur capat, adica adaptarea unor temporizari in trepte crescatoare spre cele doua surse, considerate ca si cum fiecare ar exista singura.

Figura 17

a.2 Zona de actionare la defecte (scurtcircuite monofazate) pe linia la care este racordata protectia. Zona poate fi stabilita functie de configuratia liniilor electrice (radiala ori interconectata) si a modului de realizare a protectiei asociate cu relee directionale.

a.3 Modul de aplicare la liniile electrice radiale si interconectate.

Protectia poate fi realizata:

cel mai simplu, dintr-un releu de curent legat la un filtru de curent de secventa homopolara, realizat cu reductori de curent pe cele trei faze si legati pe secundar in montaj Holmgren;

folosirea releelor homopolare de curent complexe, care au introduse in interior aceste filtre de curent de secventa homopolara, sunt racordate la circuitele secundare de curent cu protectia maximala de curent, dar inseriate pe nulul acestor circuite.

a.4 Modul de racordare protectia poate fi racordata:

a pentru masura

pe circuitele secundare a reductorilor de curent legati in schema Holmgren, montati pe cele trei faze;

pe circuitele secundare ale reductorilor de curent folositi pentru protectia maximala de curent, doar ca protectia homopolara de curent este inseriata pe nulul acestor circuite;

bobina de tensiune a releelor directionale este racordata la triunghiul deschis al grupului de tensiune de pe barele statiei (daca linia electrica este dotata cu grup de tensiune propriu, tensiunea homopolara este luata de pe triunghiul deschis al acestuia).b pentru actionare

curentul continuu operativ 220 V;

circuitele de semnalizare;

circuitele de comanda.

B. MODUL DE SEMNALIZARE SI ACTIONARE A PROTECTIEI

Protectia actioneaza instantaneu ori temporizat avand una ori doua trepte de timp, directionata ori nedirectionata, la:

semnalizarea preventiva si avarie, telemecanica etc.;

comanda declansarea intrerupatorului;

comanda pornirea DRRI, RAR (daca e cazul);

comanda sistemul de inregistrare evenimente.

C. CAUZELE POSIBILE pentru care actioneaza protectia

Protectia va lucra in urmatoarele conditii:

scurtcircuite monofazate;

scurtcircuite polifazate asimetrice, cu/fara punere la pamant;

intreruperea unei faze, defect ce favorizeaza cresterea curentului homopolar la pragul de pornire a protectiei.

D. MODUL DE INTERVENTIE A PERSONALULUI OPERATIV DE EXPLOATARE

Personalul operativ de exploatare va actiona conform urmatoarei proceduri:

  1. Verifica starea de fapt a celulei liniei in cauza. Analizeaza regimul anormal de functionare in momentul cand a lucrat protectia, regim determinat de retea ori de hidrogeneratoarele din centrala. Personalul operativ de exploatare trebuie sa cunoasca exact schema de racordare a liniei si protectiile electrice aferente celulei.
  2. Citeste si noteaza toate semnalizarile preventive si de avarie, modul cum s-a desfasurat evenimentul in timpul avariei, chiar si alte semnalizari daca e cazul la celelalte celule, si din releele de protectie complexe, dupa care se vor anula.
  3. Anunta DH si conducerea SH cu privire la incident semnalizarile aparute, cat si rezultatul analizei la prima investigare.
  4. Actioneaza in continuare conform dispozitiilor DH.Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate