Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Electronica


Index » inginerie » Electronica
MASURI DE SECURITATE A MUNCII PENTRU EXECUTAREA LUCRARILOR LA LINIILE ELECTRICE AERIENE DIN EXPLOATARE


MASURI DE SECURITATE A MUNCII PENTRU EXECUTAREA LUCRARILOR LA LINIILE ELECTRICE AERIENE DIN EXPLOATARE


MASURI DE SECURITATE A MUNCII PENTRU EXECUTAREA LUCRARILOR LA LINIILE ELECTRICE AERIENE DIN EXPLOATARE

1. Executarea lucrarilor la sol, pe traseele liniilor si la baza stalpilor

Pentru executarea lucrarilor in apropierea liniilor electrice aeriene aflate sub tensiune, automacaralele, autoscarile, autotelescoapele, autoplatformele, etc. trebuie sa fie amplasate astfel incat in timpul manevrarii lor sa asigure respectarea distantelor limita de vecinatate (vezi anexa 1) dintre conductoarele linie si/sau oricare parte a acestora, sarcina manevrata si conductoarele liniei. In cazul liniilor electriceaeriene de joasa tensiune, chiar daca sunt scoase de sub tensiune, se interzice, din motive mecanice atingerea elementelor liniei cu utilajele mentionate mai sus.

La amplasarea autoscarilor se va tine seama de modificarea pozitiei scarii sub greutatea persoanei care se urca si lucreaza pe scara.

In cazul in care o parte oarecare a unui utilaj a depasit distanta de limita admisibila (de vecinatate) fata de conductoarele liniei aflate sub tensiune, se interzice coborarea sau urcarea personalului in autoutilajul respective, emitandu-se semnale corespunzatoare catre cei care au conditii sa asigure scoaterea de sub tensiune a liniei.Masurarea gabaritelor si a sagetii conductoarelor liniilor electrice aeriene aflate sub tensiune este permisa numai de la sol si numai in cazul in care se executa cu ajutorul aparatelor special construite in acest scop. Personalul executant poate fi de alta specialitate decat cea de electrician si poate executa masurarea fara supraveghere si fara autorizatie de lucru, cu conditia sa aiba instructajul facut in acest sens.

In cazul lucrarilor de tundere a copacilor si de deschidere a culoarelor liniilor electrice aeriene aflate sub tensiune, executantii trebuie sa respecte distanta limita admisibila (de vecinatate) dinter conductoare si sculele sau utilajele folosite, precum si dintre conductoare si crengile sau copacii ce se vor taia.

Executantii trebuie sa foloseasca in timpul lucrarii incaltaminte electroizolanta, centura complexa, casca de protectie a capului, ochelari de protectie si franghii, dupa caz.

La deplasarea manuala a stalpilor din lemn, seful de lucrare (echipa) trebuie sa repartizeze in mod egal sarcina pe executanti, acestia fiind asezati dupa inaltime, purtand stalpul pe acelasi umar si pasind in aceeasi cadenta. Comanda de ridicare si de coborare a stalpului trebuie data de catre o singura persoana (seful de lucrare sau de echipa), numai dupa ce aceasta persoana s-a convins ca toti executantii se gasesc pe aceeasi parte a stalpului si anume pe cea opusa locului de ridicare sau coborare. La aceste operatii nu vor fi utilizati tineri sub 16 ani. Se interzice deplasarea manuala a stalpilor pe terenuri abrupte, accidentate sau alunecoase.

Ridicarea manuala este admisa numai pentru stalpi sub 500kg, folosind capre si furci cu capete metalice, rezistente si bine ascutite. Stalpul ridicat trebuie sprijinit in continuare pana la umplerea gropii cu pamant.

Este permis a se executa urmatoarele lucrari la baza stalpilor, cu linia electrica aeriana respectiva aflata sub tensiune:

a)      masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamant;

b)      lucrari de intretinere sau reparatii la fundatii, adaosuri, ancore, etc.

c)      verificarea gradului de putrezire a stalpilor din lemn, a gradului de corodare a stalpilor din metal sau a ancorelor, a starii stalpilor din beton;

d)      completarea si coordonarea inscriptiilor;

Masurarea rezistentei de dispersie a prizelor de pamant trebuie sa se execute de catre minim doua personae.

Masurarea rezistentei de dispersie a prizei de pamant, fara intreruperea racordarii acesteia la stalp, trebuie sa se faca folosind incaltaminte electroizolanta sau gratar de egalizare a potentialelor si casca de protectie a capului.

Lucrarile de plantare a adaosurilor, de sapare de sapare in jurul sau la picioarele fundatiilor, precum si in jurul stalpului, nu trebuie sa puna in pericol starea de echilibru a stalpului.

Masurarea tensiunii mecanice in ancorele liniilor electrice aeriene sub tensiune trebuie sa se faca utiliztrul in paralel cu ancora.

2. Executarea lucrarilor prin urcare pe stalpii liniilor electrice aeriene scoase de sub tensiune

Lucrarile prin urcare pe stalpii liniilor electrice aeriene scoase de sub tensiune, trebuie sa se execute in conformitate cu fisele tehnologice sau cu instructiunile tehnice de lucru, care trebuie sa prevada si componenta formtiilor de lucru, dotarea cu utilaje, dispozitive, unelte, echipament de protectie si de lucru.

Pentru executarea lucrarilor de intindere la sageata a conductoarelor sau de inlocuire a ancorelor la stalpii de colt, intindere sau terminali, confectionati din beton, operatiile tehnologice de marcare pe conductor si fixarea acestuia in lantul de izolatoare trebuie effectuate de catre executant numai din cosul autotelescopului sau al autoplatformei cu brat articulate cu execepta cazurilor in care aceste utilaje speciale nu au acces in apropierea lor. In aceasta ultima situatie este permisa prezenta pe acesti stalpi, cu conditia ca inainte de tragerea la sageata a conductoarelor sa se verifice daca stalpii intre care se face tragerea sunt ancorati in directia opusa acesteia.

3. Executarea lucrarilor prin urcare pe stalpii liniilor electrice aeriene aflate sub tensiune

Vopsirea stalpilor se face din interiorul sau din exteriorul acestora, respectand distantele limita de admisibile (de vecinatate) fata de conductoarele aflate sub tensiune si delimitate prin marcare.

Lucrarile de intretinere sau reparatii la un circuit scos de sub tensiune al unei linii electrice aeriene cu mai multe circuite montate pe stalpi comuni, atunsi cand unul sau mai multe circuite raman sub tensiune, se executa numai in cazul in care conductoarele cele mai apropiate ale circuitului la care se lucreaza si circuitul (circuitele) aflat (aflate) sub tensiune in punctele de sageata maxima, exista urmatoarele distante minime:

a)      pe verticala:

1,5m fata de liniile de 1-20 kV;

3,0m fata de liniile de 27-35 kV;

3,5m fata de liniile de 60-110kV;

b) pe orizontala:

3,0m fata de liniile de 1-35 kV;

4,0m fata de liniile de 110 kV;

6,0m fata de liniile de 220 kV;

10,0m fata de liniile de 400 kV.

In cazul circuitelor suprapuse, pe stalpi comuni, nu sunt premise lucrari la circuitele aflate sub deasupra celor ramase sub tensiune. Fac exceptie lucrarile ce se executa la circuitele aflate deasupra celor de radioficare si deasupra liniilor de contact pentru tractiune urbana, cu conditia ca la lucrarile simple efectuate la corpurile de iluminat (inlocuirea corpurilor arse, a globurilor sparte, a sigurantelor arse, a igniterelor defecte, etc.), sa se foloseasca dispozitive sau utilaje speciale care sa permita executarea acestor lucrari fara pericol.

Sunt interzise demontarea, montarea si tragerea la sageata a conductoarelor circuitelor de joasa tensiune, montate pe stalpi comuni cu alte circuite de joasa sau inalta tensiune, ramase sub tensiune.

5. Executarea lucrarilor la liniile electrice aeriene de joasa tensiune cu conductoare torsadate

In cazul liniilor electrice aeriene cu conductoare izolate torsadate, se vor lua urmatoarele masuri tehnice in postul de transformare si/sau retea:

scoaterea de sub tensiune a partilor active la care urmeaza a se lucra;

scoaterea de sub tensiune a partilor active aflate sub tensiune la care nu se lucreaza, dar se gasesc la o distantamai mica decat limita admisa la care se pot apropia persoanele sau obiectele de lucru;

scoaterea de sub tensiune a partilor active aflate sub tensiune ale instalatiilor aflate la o distanta mai mare decat limita admisibila, dar care, datorita lucrarilor care se executa in apropiere, trebuie scoase de sub tensiune. (Marimile limitelor admise - distantele de vecinatate - sunt prezentate in anexa 1).

Lucrarile la liniile electrice aeriene de joasa tensiune cu conductoare izolate torsadate aflate sub tensiune trebuie executate utilizand manusi electroizolante si unelte electroizolante , considerandu-se ca aceste lucrari sunt executate sub tensiune in contact.

6. Executarea lucrarilor la plantarea stalpilor si montarea izolatoarelor

In cazul folosirii macaralei, ridicarea sau coborarea stalpului trebuie sa se faca lin siu numai prin actionare verticala. Tragerea oblica cu macaraua este interzisa.

In timpul ridicarii stalpului si pana la fixarea lui in fundatie sunt interzise:

a)      stationarea sau trecera pe sub stalp, pe sub bratul macaralei sau pe sub cablurile tachelajului;

b)      stationarea sau trecerea printre troliul de ridicare si capra (pilonul) de ridicare.

La intreruperea temporara a procesului de ridicare a stalpului nu este permisa lasarea acestuia in pozitie suspendata.

Utilajele folosite la ridicarea stalpului sau cablurile de sustinere si ancorare nu vor fi eliberate decat dupa fixarea sigura a stului in fundatie. Este interzisa urcarea vreunui membru al formatiei de lucru pe un stalp care nu este fixat in fundatie.

Orice operatie care pericliteaza stabilitatea stalpului, cum ar fi demontarea buloanelor de prindere a tronsoanelor, modificari ale pozitiei ancorelor, etc. nu vor fi efectuate decat dupa o ancorare suplimentara a stalpului, capabila sa-i mentina stabilitatea. In timpul acestei operatii, urcarea, coborarea sau stationarea membrilor formatiei de lucru pe sau langa stalp sunt interzise.

Ridicarea manuala pe stalpi a izolatoarelor si a armaturilor se va face, dupa caz, cu ajutorul franghiilor, scripetilor. Scripetii se vor prinde de consola in imediata apropiere a locului de fixare a izolatoarelor sau armaturilor.

Membrii formatiei de lucru ce actioneaza funia de ajutor sau dispozitivul de ridicare a sarcinii vor sta lateral, pentru a nu fi accidentati la caderea intamplatoare a izolatoarelor sau armaturilor in curs de ridicare.

In timpul ridicarii pe stalp a lanturilor de izolatoare, folosind un mijloc de ridicare mecanizat, membrul formatiei de lucru aflat pe stalp va supraveghea ridicarea stand in partea interioara a stalpului metalic sau langa generatoarea stalpului din beton, asigurandu-se cu franghia (cordonul) centurii complexe.

La montarea izolatoarelor si armaturilor la liniile electrice aeriene in zone locuite, se vor lua masuri de impiedicare a accesului persoanelor neavizate langa stalpii pe care se lucreaza.

7. Executarea lucrarilor la derularea, intinderea si montarea conductoarelor

In vederea manipularii tamburelor si derularii conductoarelor de pe acestea trebuie utilizate dispozitive speciale construite in acest scop.

La derularea conductorului de pe tambur, membrul formatiei de lucru care face verificarea conductorului trebuie sa stea lateral, in afara zonein in care ar putea fi lovit la rasturnarea accidentala a tamburului si trebuie sa poarte manusi de protectie.

La derularea manuala, prin tragerea pe umeri a conductorului, membrii formatiei de lucru terbuie sa fie echipati cu umerare de protectie si manusi de protectie. Conductorul trebuie purtat de catre toti membrii formatiei angrenati la tragere, pe acelasi umar. La derularea conductoarelor, pozitia membrilor formatiei de lucru trebuie sa fie astfel stabilita de catre seful de lucrare incat la desprinderea accidentala dintr-o clema de prindere sau la ruperea cablului de tractiune , conductorul sa nu-i loveasca. Membrii formatiei de lucru ce actioneaza funia de ajutor sau dispozitivul de actionare a conductorului trebuie sa stea lateral, pentru a nu fi accidentati la caderea intamplatoare a conductorului in curs de ridicare.

In timpul ridicarii pe stalp a conductoarelor, folosind un mijloc de ridicare mecanizat, membrul formatiei de lucru aflat pe stalp va supraveghea ridicarea stand in partea interioara a stalpului metalic sau langa generatoarea stalpului din beton, asigurandu-se impotriva caderii de la inaltime prin utilizarea unei componente a echipamentului individual de protectie specific. In timpul derularii conductoarelor, executantii trebuie sa supravegheze trecerea pe role a firului pilot sau a conductorului. In cazul blocarii unei role sau a agatarii conductorului, derularea terbuie oprita si se va relua dupa indepartarea defectiunii.

Pentru fixarea conductoarelor in cleme sau pentru legarea cordoanelor la salpii de intindere, memrii formatiei de lucru care executa aceste operatii trebuie sa se asiguyre impotriva caderii de la inaltime utilizand suporturi de ancorare flexibile sau rigide sau carucioare pasitoare pentru reglarea distantierelor la liniile electrice aeriene.

Lucrarile de montare a conductoarelor trebuie sa se execute astfel incat sa nu se modifice echilibrul stalpilor.

La lucrarile de montare a conductoarelor in zonele locuite sau la traversarile cailor de circulatie (cai ferate, sosele, canale navigabile etc.) trebuie luate masuri de impiedicare a accesului persoanelor neavizate si a mijloacelor de transport in zona de lucru.

De la derularea si tragerea la sageata a conductoarelor si pana la fixarea acestora, in zonele populate, in apropierea soselelor si a drumurilor circulate, se vor posta membri ai formatiei de lucru, pentru paza, care vor semnaliza pericolul. La traversarea soselelor cu trafic intens, in afara masurilor de mai sus, se va realize o semnalizare avansata in ambele sensuri de circulatie, la o distanta de minim 50m de la traversar.

ANEXA 1

Marimea distantelor de vecinatate in functie de tensiunea nominala

Tensiunea nominala a instalatiei [kV]

1-20

35-60

110

220

400

750

Limita de acces (distanta minima de vecinatate) [m] la manevre, executate in instalatii interioare sau exterioare

0,8

1

1,5

2,4

3,7

6,25

Distanta minima de vecinatate [m] la executarea lucrarilor in instalatiile electrice

De la sol

In instalatii interioare

0,8

1

1,5

-

-

-

In instalatii interioare

2

2,5

3

4

5

8

Prin urcare pe stalpii LEA

1,5

2

2,5

3

5

8

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate