Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
PARAMETRII CLIMATICI UTILIZATI INAREA HIGROTERMICA


PARAMETRII CLIMATICI UTILIZATI INAREA HIGROTERMICA


PARAMETRII CLIMATICI UTILIZATI INAREA HIGROTERMICA

1. Parametrii climatici ai mediului interior

Dintre parametrii normati pentru mediul interior mentionam :

a. Temperatura aerului interior Ti , masurata la nivelul planului de lucru , in mijlocul incaperii, in o C .Valorile optime pentru locuinte Ti = 20 o C .Pentru asigurarea confortului , temperatura aerului interior Ti , se recomanda sa fie cat mai uniforma in plan orizontal si vertical . O diferenta mai mare de 2 o C intre cap si nivelul glesnelor creeaza disconfort. Aceeasi senzatie se resimte daca in incapere sunt zone a caror temperatura difera cu 2 - 3 grade . De aceea este de mare importanta sistemul de incalzire sau climatizare adoptat, ca si alcatuirea constructiva a elementelor ce delimiteaza incaperile .

b. Umiditatea relativa a aerului interior i , in %

Umiditatea relativa a aerului variaza in timp in limite largi, in functie de temparatura si de gradul real de umezire a aerului.

In Normativul C 107/3 -2005 , sunt date valorile normate ale umiditatii relative a aerului interior . Valorile optime sunt cuprinse intre 50 in functie de destinatia cladirii sau a incaperilor, respectiv ≤ 75 % pentru cladiri de productie cu regim ridicat de umiditate.

c. Viteza de miscare a aerului v ai , considerata de 0,1 m / s pentru un mediu calm. Viteza aerului din cladiri de locuit se recomanda sa nu depaseasca 0,2 m/s. Valori de 0,5 - 1,0 m / s se recomanda doar in conditii de climat cald, la temperaturi ale aerului interior de 22 26,5 o C . La cladiri industriale viteza aerului este in legatura cu efortul fizic , cu temperature si umiditatea aerului si variaza intre 0,2 - 0,6 m /s iarna si intre 0,2 - 2,5 m / s vara .

d. Diferenta maxima Ti max (K), intre temperatura aerului interior si temperatura medie a suprafetei interioare a elementelor de constructie care delimiteaza incaperile. Se prescrie in functie de umiditatea relativa a aerului interior, destinatia incaperilor si tipul elementului. Astfel, la cladiri de locuit este de 4,0 pentru pereti , 3,0 pentru tavane si 2,0 pentru pardoseli . Valorile normate pentru Ti max sunt prevazute in normativ C 107/3-2005, tabel VI.

2.PARAMETRII CLIMATICI AI MEDIULUI EXTERIOR

Imposibilitatea stabilirii unor legi precise , dupa care sa se poata determina valorile parametrilor climatici la un moment dat , a condus la stabilirea pe baze statistice a unor valori conventionale de calcul, utilizate in proiectarea higrotermica . a. Temperatura aerului exterior Te o C )

a.1. Pentru perioada de iarna- normativ C 107/3 - 2005

Temperaturile exterioare de calcul se considera in conformitate cu harta de zonare climatica a teritoriului Romaniei, pentru perioada de iarna (normative C 107/3-2005 ANEXA D). Conform acestei harti, teritoriul Romaniei se imparte in 4 zone climatice , astfel

Zona I , cu Te = - 12 o C

Zona II , cu Te = - 15 o C

Zona III , cu Te = - 18 o C

Zona IV , cu Te = - 21 o C

a.2. Pentru perioada de vara - (normativ C 107/6 -2002) :

Temperatura conventionala de calcul a aerului exterior pentru perioada de vara, se calculeaza ca temperatura medie a aerului la ora 14oo ( T14 ) in luna cea mai calduroasa ( iulie - august ). Teritoriul Romaniei cuprinde trei zone climatice cu temperature conventionale exterioare de calcul pe timp de vara:

Zona I , cu Te = + 22 o C

Zona II , cu Te = + 25 o C

Zona III , cu Te = + 28 o C

a.3. Temperatura medie anuala

Temperatura medie anuala , care se utilizeaza pentru calculul riscului de condens structural este urmatoarea :

Zona I , cu Te med = + 10,5 o C

Zona II , cu Te med = + 9,5 o C

Zona III , cu Te med = + 7,5 o C

Zona IV , cu Te med = + 6,5 o C

b. Radiatia solara I - Intensitatea radiatiei solare I cu valori maxime , medii si minime se calculeaza in functie de pozitia geografica a localitatii, ora si ziua din an si de orientarea cladirii si a suprafetelor acestora . Valorile medii zilnice sunt date in Normativ C 107/7 - 02 si ghidul GP 058/2000. c. Umiditatea relativa a aerului exterior e , in % - se utilizeaza pentru calculul difuziei vaporilor de apa prin elementele de constructie .

Pentru proiectarea higrotermica se aleg valori de calcul sau valori medii de calcul.

Valorile umiditatii medii relative sunt urmatoarele :

= 85 % umiditatea medie relativa pe timpul iernii

= 70 % umiditatea medie relativa pe timpul verii

= 75 % umiditatea medie relativa anuala

d. Viteza de calcul a aerului exterior V a e

Acest parametru serveste la calculul debitului de aer care strabate elementele de constructie ca si la schimbul de aer in cladiri, prin ventilatie naturala dirijata .

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate