Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Meseria se fura, ingineria se invata.Telecomunicatii, comunicatiile la distanta, Retele de, telefonie, VOIP, TV, satelit
Aeronautica Comunicatii Constructii Electronica Navigatie Pompieri
Tehnica mecanica

Constructii


Index » inginerie » Constructii
Conceptul de performanta in constructii


Conceptul de performanta in constructii


Conceptul de performanta in constructii

Avand in vedere exigentele mereu crescande ale utilizatorilor si volumul mare de mijloace materiale necesare pentru realizarea unei constructii, apare deci ca o necesitate imbunatatirea permanenta a acestor activitati prin utilizarea conceptului de performanta in constructii .    Conceptul de performanta in constructii constituie nivelul superior de interpretare a calitatii .

Elaborarea si aplicarea in constructii a conceptului de performanta constituie un mod organizat de stabilire a caracteristicilor calitative ale subansamblelor si elementelor, care alcatuiesc constructia , astfel incat aceasta in ansamblu ei, sa raspunda corect tuturor exigentelor formulate de cei implicati in utilizarea ei (utilizatorii).

Stabilirea exigentelor este o necesitate fundamentala si permanenta pentru activitatea de constructii deoarece :- nu se poate proiecta, realiza si mai ales optimiza un produs despre care nu se stie exact la ce conditii trebuie sa corespunda;

- in ultima instanta , un proiect sau o constructie trebuie sa poata fi apreciate prin raportare la etaloane de calitate stabilite stiintific.

1 Etapele analizei de performanta

O prima etapa al analizei de performanta o reprezinta identificarea exigentelor utilizatorilor. Exigentele utilizatorilor, nu sunt de regula cuantificate, nu tin seama de materiale si tehnologii de executie .

Ele se exprima la modul general si sunt generate de :

- cerinte fiziologice naturale, insemnand posibilitatea de a utiliza spatiile din cladire pentru activitati creatoare, odihna sau divertisment, in conditii de igiena , confort si protectie fata de orice factori nocivi, de a se deplasa cu usurinta (sa nu fie nici frig nici cald, sa nu fie zgomot pentru a se putea odihni sau a lucra);

- cerinte de eficienta, privind cheltuieli si consumuri minime de achizitie si exploatare a cladirii , durabilitate, protectie fata de pericole, conservarea mediului etc

Pe langa exigentele utilizatorilor mai trebuie luate in considerare si cele ale societatii si ale sectorului de constructii, (incadarea in mediu, executia cu tehnologii moderne de productivitate mare);

A doua etapa a analizei de performanta o constituie trecerea de la exigentele utilizatorilor la exigentele de performanta, respectiv la transpunerea in termini tehnici a cerintelor utilizatorilor.

Legea 10 /1995 privind calitatea in constructii instituie , in mod diferentiat in functie de categoriile de importanta ale constructiilor, sistemul calitatii in constructii care impune realizarea si mentinerea pe intreaga durata de existenta a constructiilor a urmatoarelor cerinte sau exigente de performanta:

- exigente de siguranta (rezistenta structurala, stabilitate, siguranta la foc, securitate in exploatare etc);

- exigente de confort (functionalitate, ambianta climatica, acustica, luminoasa, igienico-sanitare, estetica, etanseitate etc);

- exigente economice (durabilitate,consum de energie in exploatare,cost de intretinere etc.

Respectarea acestor cerinte devine obligatorie pentru investitori, cercetatori, proiectanti, verificatori de proiecte, fabricantii si furnizorii de produse pentru constructii, executantii, proprietarii, utilizatorii, responsabilii tehnici cu executia, expertii tehnici, precum si autoritatile publice si asociatiile profesionale de profil.

Toate aceste cerinte de baza trebuie indeplinte

prin alegerea materialelor structurale adecvate ;

prin proiectarea si detalierea constructiva corespunzatoare;

prin specificarea procedurilor de control in proiectarea, in fabrici de

produse pentru constructii si in executia si exploatarea structurii considerate .

A treia etapa a analizei, consta in concretizarea fiecarei exigente de performanta in criterii de performanta , respectiv fiecarei exigente de performanta i se ataseaza unul sau mai multe criterii de peformanta care se exprima cantitativ prin valori normate (date in prescriptii tehnice oficiale

Astfel , pentru rezistenta la transfer termic se impun valori normate ale rezistentei la transfer termic, care reprezinta valori minime necesare ce trebuie indeplinite de orice solutie concreta propusa sau realizata pe tip de element, indiferent de material si mod de alcatuire.Compararea fiecarei performante efective (reale) a unei solutii propuse sau realizate pentru elementele de constructie cu valorile normate (date in prescriptii tehnice oficiale) reprezinta modul concret de apreciere si realizare a criteriilor de performanta.

Un criteriu de performanta realizat reprezinta o calitate.

Suma calitatilor unei cladiri reprezinta performanta acesteia sau aptitudinea de exploatare .

Ansamblul tuturor criteriilor de performanta care trebuie avute in vedere la proiectarea, executia, receptia si exploatarea constructiilor sunt cuprinse in legi, hotarari (ordonante) guvernamentale, standarde, normative, instructiuni tehnice, norme interne, conditii tehnice speciale, fise tehnologice etc.

2. PRESCRIPTII TEHNICE IN CONSTRUCTII

Prescriptiile tehnice sunt documente tehnice si economice pentru constructii si instalatii aferente constructiilor. Ele stabilesc modul de rezolvare optima si unitara a problemelor care intervin in procesul de proiectare, realizare si receptie in constructii, instalatii, si materiale pentru constructii si instalatii.

Principalele prescriptii tehnice sunt : standardele, normele interne, normativele tehnice, conditiile tehnice speciale, proiectele tip si cataloagele tip etc.

Standardele sunt prescriptii tehnice care contin principii si date studiate complet si verificate teoretic si practic si se refera la materiale, elemente si parti de constructii, instalatii si alte dotari necesare constructiilor, avand mare aplicabilitate pe plan national.

Pe plan international se elaboreaza prescriptii asemanatoare de catre Organizatia Internationala de Standardizare (ISO), multe dintre acestea fiind asimilate ca prescriptii oficiale in Romania.

Normele interne sunt prescriptii tehnice prin care se stabilesc date caracteristice pentru produsele si elementele inca nestandardizate sau reglementate numai partial prin standarde.

Normativele sunt prescriptii tehnice care completeaza si detaliaza elementele din standarde, stabilind indrumari si metode concrete de aplicare in proiectare si executie. Normativele pot fi experimentale, cu aplicare conditionata precum si definitive.

Instructiunile tehnice dau precizari suplimentare asupra prevederilor din standarde si normative, mai ales pentru anumite probleme cu caracter restrans.

Conditiile tehnice speciale sunt elaborate de proiectanti pentru unele lucrari deosebite care, prin natura lor, necesita anumite completari ale prescriptiilor tehnice cu aplicare generala.

Fisele tehnologice stabilesc modul de organizare si desfasurare a diferitelor procese de lucru la executia constructiilor, prin aplicarea celor mai eficiente metode.

Proiectele tip cuprind un ansamblu de piese scrise si desenate, cu detalii, pentru executarea constructiei urmand a se proiecta numai fundatiile, pe baza datelor reale ale terenului.

Cataloagele tip cuprind date pentru elemente prefabricate, precizandu-se caracteristicile elementelor (dimensiuni, alcatuire, capacitate portanta etc.), si detalii de executie.Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate