Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» Continuatorii lui Kant: idealismul german si neokantianismul. Filosofia lui Kant astazi


Continuatorii lui Kant: idealismul german si neokantianismul. Filosofia lui Kant astazi
Continuatorii lui Kant: idealismul german si neokantianismul. Filosofia lui Kant astazi

1. Ecoul imediat al filosofiei kantiene. Prima reactie fata de criticismul kantian a fost, in general, de ostilitate. Reprezentantii vechii metafizici wolffiene au considerat Critica ratiunii pure drept o varietate a idealismului lui Berkeley. „Filosofia credintei”, al carei principal reprezentant este Fr. Jacobi s-a concentrat asupra problemei lucrului in sine, insolubila in opinia sa dupa cadrele kantiene. Criticismul a fost vazut, de asemenea, ca un scepticism de sorginte humeista (Schulze – Aenesidemus) sau, in general, ca o forma de scepticism.

Prin J. G. Fichte este initiata o noua interpretare a filosofiei lui Kant, din care vor rezulta sistemele filosofice speculative (Fichte, Schelling, Hegel), care au dominat filosofia post-kantiana cam o jumatate de veac.

Pe la 1860 isi face aparitia asa-numitul neo-kantianism, in paralel cu dezvoltarea unei discipline aparte (Kantphilologie), a unei directii de cercetare (Kantforschung) si a unei literaturi de specialitate dedicate filosofiei lui Kant (revista „Kant-Studien”). Sunt inregistrate sapte orientari in neo-kantianism: orientarea fiziologica, cea metafizica, cea realista, orientarea logista, criticismul valorist, interpetarea relativista a criticismului, psihologismul. O traditie a interpretarii lui Kant a aparut in Franta, o alta in Italia etc. (cf. Al. Boboc, Kant si neokantianismul, Editura Stiintifica, Bucuresti, 1968.) Si in Romania, Kant a fost unul dintre cei mai atent studiati filosofi moderni, inca din prima faza a constituirii filosofiei romanesti moderne.
2. Filosofia lui Kant astazi. Doua secole au trecut de la moartea lui Kant. Sunt doua secole in care s-au intamplat multe. Cunoasterea noastra asupra lumii s-a extins incomparabil fata de vremea lui Kant, relatiile dintre oameni s-au schimbat si ele. Cu toate acestea, multe dintre conceptele filosofiei lui Kant isi gasesc inca locul intre conceptele filosofice, stiintifice si morale de actualitate. Kant este citat astazi atat de specialisti din domeniile fizico-matematice, ale stiintelor vietii sau sociale, cat si de cercetatori ai domeniilor artei, antropologi, istorici.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate