Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Satisfactia de a face ce iti place.ascensiunea în munti, pe zapada, stânca si gheata, trasee de alpinism
Alpinism Arta cultura Diverse Divertisment Film Fotografie
Muzica Pescuit Sport

Diverse


Index » hobby » Diverse
» Brevetul de inventie ca sursa de documentare si informare


Brevetul de inventie ca sursa de documentare si informare
Brevetul de inventie ca sursa de documentare si informare

Brevetul de inventie este un document oficial prin care se atesta protectia temporara a unei inventii pe teritoriul statului in care a fost acordat. Sursa de informare asupra continutului inventiei o reprezinta descrierea tehnica a obiectului inventiei care este publicata de un organ oficial specializat.

In consecinta, pentru activitatea de informare si documentare din literatura de brevete de inventii, prezinta interes nu brevetele propriu-zise, ci descrierile tehnice ale inventiilor redate fie prin mijloace tipografice, fie prin micropurtatori de informatii (microfilme, microfise, suport magnetic de informatie).
Informarea si documentarea din literatura de brevete, efectuata in mod organizat, este asociata cu urmatoarele efecte :

reducerea duratei fazelor de cercetare ;

obtinerea unor rezultate calitativ superioare;

evitarea unor situatii de incalcare nedorita a drepturilor de proprietate industriala.

Efectele de mai sus sunt determinate de urmatoarele motive:

noile solutii in rezolvarea unor probleme tehnice sunt in primul rand brevetate si descrierea lor este deseori concomitenta cu fazele de lansare, precedand cu 2 pana la 5 ani celelalte forme de punere in circuitul public al informatiei (articole, monografii, norme).

Informatia tehnica furnizata de descrierile de inventii are, in momentul aparitiei, un inalt grad de actualitate asociat cu optiuni, oportunitati si directii posibile de dezvoltare.

descrierile de inventii se supun unor norme de redactare prin care se obtine o structurare sistematica ce prezinta in mod clar stadiul tehnicii in domeniu, critica acestui stadiu, enuntarea solutiei de principiu care rezolva lipsurile constante, un exemplu de realizare a inventiei cu avantajele ce decurg si mai ales se evidentiaza clar si fara ambiguitati elementul de noutate si limitele protectiei in cadrul unui capitol separat de revendicari.

Oficiile nationale de brevetare cer ca descrierea inventiei sa fie astfel conceputa incat sa permita unui specialist in domeniu sa poata pune in practica ideea inovatoare pe baza informatiilor continute in descriere.

Se evita in felul acesta descrieri incomplete, evazive, opace, ermetice care sunt deseori regasite in articole de specialitate in care autorul nu este obligat decat de a respecta anumite uzante.

cunoasterea solutiilor brevetate ce rezolva o anumita problema tehnica permite evitarea situatiilor de incalcare nedorita a drepturilor tertilor si, in plus, sugereaza modalitatile de ocolire a brevetelor existente

Sursa principala de documentare din literatura de brevete o reprezinta colectia nationala de brevete de la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci (OSIM) care regrupeaza in preent, ca urmare a relatiilor de schimb, peste 10 milioane de descrieri de brevete de inventii din principalele tari industrializate.

Principalele documente informationale care se includ in sfera notiunii de 'literatura de brevete de inventii' sunt urmatoarele :

colectii de descrierile de inventii tiparite;

buletinele oficiale publicate de oficiile de inventii din diferite tari si care contin date informative si de referinta privind inventiile respective, rezumatele inventiilor brevetate sau in curs de brevetare;

purtatorii moderni de informatii din domeniul brevetelelor de inventii (dischete, CD-ROM, etc);

reviste periodice, care contin informatii privind solutiile brevetate sau in curs de brevetare din diferite tari.

In etapa actuala de dezvoltare a tehnicii, in situatia in care exportul de produse protejate prin brevete de inventii depaseste 80% din totalul produselor comercializate pe piata internationala, documentarea din familiile de brevete reprezinta o necesitate evidenta.

Se apreciza ca in general, din totalul de circa 500.000 de brevete acordate anual pe plan mondial in medie 100.000 sunt brevete paralele. In temeiul dreptului de prioritate conventionala, consfintit prin Conventia de la Paris - 1883, persoana fizica sau juridica care a efectuat depozitul regulamentar al unei cereri de brevet pentru o inventie intr-una din tarile membre ale Uniunii de la Paris, va putea depune o cerere de brevet pentru aceiasi inventie in oricare alta tara, intr-un termen de 12 luni de la primul depozit, fara sa i se poate opune in acest interval, o cerere de brevet depusa de un tert, o divulgare, anterioritate sau un drept de posesiune anterioara.Familii de brevete, brevete de blocaj, solutii ocolitoare

In conditiile de mai sus 'familia de brevete' reprezinta un numar de brevete de inventie acordate de mai multe tari, pentru aceasi solutie, aceste brevete fiind legate intre ele printr-o prioritate invocata pe baza unui depozit constituit intr-una din tarile membre ale Conventiei de la Paris.

Realizarea de brevete paralele are printre altele si scopuri mai putin cunoscute si comentate. Este vorba de 'brevetele de blocaj', instrumente folosite curent in strategia comertului international.

In scopul asigurarii unor pozitii prioritare in comertul international, o serie de firme isi protejeaza solutiile de ultima ora in diferite tari in care exista piata de desfacere sau activeaza potentiali concurenti. Se incerca astfel eliminarea de pe piata a virtualilor concurenti si mentinerea, in domeniul respectiv de activitate, a unor pozitii prioritare obtinute pe parcursul anilor. Este evidenta necesitatea cunoasterii si documentarii cu privire la familiile de brevete, studiul acestora recomandandu-se a fi facut in cadrul a doua activitati si anume :

informarea si documentarea specialistiilor pentru a se stabili in ce masura (partial sau total) o solutie existenta intr-o descriere de inventie straina, luata ca model de referinta, a mai fost brevetata si in care stat;

documentarea din literatura de brevete, in procesul de examinare, pentru o solutie propusa pentru brevetare;

Pentru evitarea situatiilor de blocaj se practica metoda cercetarii puritatii de brevet a carei aplicare presupune o documentare relativ ampla, din literatura de brevete de inventii, in scopul stabilirii daca o solutie tehnica luata ca model de referinta prezentata intr-un prospect, revista, descriere de inventie este sau nu protejata printr-un brevet de inventie pe terioriul tarii noastre sau pe teritoriul altui stat. La baza efectuarii studiilor de puritate, fig. 1, stau documentele oficiale existente in cadrul fiecarui Oficiu National de Brevetare.


Exista un brevet de inventie ? Se poate asimila solutia Sn,

DA

 
se breveteaza, se aplica.


Brevetul de inventie mai este Se poate asimila solutia Sn.

DA

 
in vigoare?


Pregatirea fabricatiei este Se poate trece la aplicarea

anterioara datei de prioritate solutiei Sn.

NU

 
a brevetului de inventie ?


Se poate ocoli solutia Solutie de combinatie

NU

 
brevetata ?  Se inregistreaza la OSIM.
Fig. 1. Studiul de puritate de brevet la intern.

Fig. 2 reda organigrama procedurilor de urmat in cazul cercetarii puritatii de brevet la extern.


 


Solutia Sn este brevetata

in tara importatoare ? Produsul de poate exporta.


DA

 
Se poate ocoli solutia Solutie de combinatie.

brevetata ? Se breveteaza in Romania

si in tara importatoare

NU

 


Fig. 2. Studiul de puritate de brevet la extern.

Cu toate ca studiile de puritate de brevet sunt informative si neangajante, ele au importanta in strategia de piata a oricarei firme. Documentarea generala din literatura de brevete si mai ales studiile de puritate de brevet pot determina decizii importante atat in faza de proiectare a unui nou produs pana la cea de lansare pe piata.

Evitarea brevetelor de blocaj se poate face prin mai multe cai

in primul rand se cauta brevete de inventie care sa ofere solutii cu efecte tehnice similare sau mai bune si/sau mai eficiente decat cea care a facut obiectul blocajului ;

in al doilea rand se orienteaza propriile cercetari pe domenii conexe care sa scoata solutiile tehnice proprii de sub incidenta brevetelor de blocaj, rezultand asa numitele “solutii ocolitoare” ce pot fi brevetate ;

in al treilea rand se incearca gasirea de solutii complementare care sa perfectioneze si sa completeze solutia din brevetul de blocaj, rezultatul evident fiind conturarea unor solutii ce pot constitui obiectul unui nou brevet de inventie, complementar celor pe care le-a perfectionat.

in final se poate analiza in ce masura strategia valorificarii propriei solutii pe pietele neprotejate de brevetul de blocaj este sau nu profitabila.
Politica de confidentialitate

Copyright © 2021 - Toate drepturile rezervate

Diverse


Jurnalism


PROIECT Scheme de condensatoare racite cu apa
PROIECT Horticultura/Specializarea Peisagistica - ARTA SI CULTURA IN INTEGRAREA SOCIALA A COMUNITATILOR DEFAVORIZATE
Manual de utilizare - KOMFORTTHERM FORTE - Cazan pe lemne cu gazeificare de 18 – 80 kW
Analize - Natura umana
MINI-GHID al redactarii si sustinerii lucrarii de licenta
PORTOFOLIU CUNOASTEREA MEDIULUI
Brevetul de inventie ca sursa de documentare si informare
PRELUCRAREA STATISTICA A DATELOR EXPERIMENTALE
Personalitatea lui Kant. Omul Kant ca model al filosofului
Gruparea datelor si prezentarea sub forma de tabele si grafice