Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Plegadis falcinellus falcinellus - tiganusul


Plegadis falcinellus falcinellus - tiganusul


Plegadis falcinellus falcinellus - tiganusul

Descrierea. Prezinta un penaj de culoare brun inchisa/ neagra, cu irizatii metalice verzui. Ciocul este curbat cu varful in jos, de culoare bruna, iar picioarele sunt maslinii-verzui. Cloceste in tara in Delta Dunarii si in baltile Dunarii inferioare.

Biotopul. Se aseamana cu cel al lopatarului.

Hrana. Este cautata din mers in apa superficiala, in mal sau pe pajisti mlastinoase. Hrana este exclusiv animala si cuprinde: insecte, moluste, viermi (in special lipitori), crustacei, larve de amfibii si mai putin pesti. Marimea animalelor consumate nu trece de cea a unei broaste mici.

Reproducerea. Maturitatea sexuala si formarea perechilor este inca insuficient cunoscuta. Cloceste in colonii, deseori asociat cu lopatari, starci si cormorani mici.



Cuibul este construit in stuf sau pe salcii scunde, primele din frunze de stuf, secundele din ramurele. Cuiburile se gasesc in colonii la mica distanta intre ele si cand puii se dezvolta cuiburile se unesc intr-o singura mare platforma.

Ouale sunt de culoare intens albastra-verzuie, nepatate, si sunt in medie in numar de 3-4. Ouale sunt depuse incepand cu mijlocul lunii mai pana in iunie, la interval de o zi. Sunt clocite de ambii parinti, de regula dupa depunerea ultimului ou, timp de 21 zile. Puii incep sa se catere dupa cca 2 saptamani prin stuf, se unesc in cete mari si sunt hraniti in comun de toti adultii. Cresc un singur rand de pui pe an si pot depune ponte de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Este o pasare migratoare care soseste in prima jumatate a lunii aprilie si pleaca pana la sfarsitul lunii septembrie. Tineretul se aduna in grupe si executa deplasari de sute de kilometri.

Ierneaza in jurul Mediteranei in special in Asia Mica si Irak.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate