Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Ardeola ralloides - starcul galben


Ardeola ralloides - starcul galben


Ardeola ralloides - starcul galben

Descrierea. Este printre cei mai mici starci. Vazut de aproape este galbui cu aripi albe si motul alb-negru; in zbor apare alb. Ciocul este verzui-albastrui, iar picioarele galbui-verzui.

Biotopul. Populeaza mlastini, balti, stufarisuri in jurul unor lacuri sau ape statatoare sau lin curgatoare, lunci, preferential si cu arbori si tufisuri de salcii. Accepta si orezarii si zone inundate.

Biotopul se suprapune cu cel al speciilor Ardea pupurea si Nycticorax nycticorax. Apare frecvent in Delta, de-alungul Dunarii, dar si in baltile mari din interiorul tarii exeptand Bucovina si Maramuresul.

Hrana. Pandeste la adapostul vegetatiei de pe tulpini de stuf sau ramurile inferioare ale unor salcii, sau umbland in apa superficiala. Uneori este observat in apropierea animalelor domestice sau pe pasuni unde aduna insecte de pe animale. Se hraneste preponderent in crepuscul.

In hrana predomina, de regula, insectele, uneori amfibiile (broaste mici, mormoloci) sau pestii mici (sub 10 cm) din genurile Scardinius sp., Alburnus sp., Carassius sp., Perca sp. s.a.

Reproducerea. Atinge maturitatea sexuala dupa un an si este monogam pe durata sezonului de reproducere. Cloceste de regula in centrul unor colonii mixte in cele mai inalte locuri posibile impreuna cu alte specii de starci, preponderent Egretta garzetta, Nycticorax nycticorax, dar si Plegadis falcinellus si Phalacrocorax pygmaeus.



Cuiburile relativ mari si stufoase se gasesc in tufisuri de salcii sau pe arbori, mai rar in stuf. In colonii tinde sa ocupe varfurile arborilor si arbori fara cuiburi apartinatoare altor specii. Cuibul este construit din ramurelele unor salcii (pe arbori) sau fire de Carex sp. sau Phragmites sp. in stufarisuri. Pot fi folosite, pe arbori, si cuiburile din alti ani.

Ouale, cel mai adesea in numar de 4-5, sunt de culoare albastra-verzuie, fara luciu, suprafata fiind mai putin neteda decat la alti starci; sunt depuse la interval de 2 zile. Pontele se gasesc incepand cu a doua jumatate a lunii mai pana in iunie.

Ambele sexe clocesc incepand cu al doilea sau al treilea ou timp de 22-24 zile, iar puii semialtriciali zboara dupa cca 32 zile. Inainte de a zbura parasesc cuibul si se catara in coroana arborilor. Scoate un singur rand de pui pe an, dar pot depune ponte de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Este o pasare migratoare care soseste in a doua jumatate a lunii aprilie.

Dupa ce-si iau zborul puii se raspandesc la sute de km.

Parasesc tara incepand cu ultimele zile ale lunii septembrie si in octombrie; adultii cu cateva saptamani inaintea tineretului. Ierneaza in jurul Mediteranei si in intreaga Africa excepand zonele desertice si semidesertice.

Este de asteptat ca in viitor si specia inrudita, Bubulcus ibis, starcul de cireada, care a clocit deja in Delta, sa-si extinda arealul in Europa.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate