Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
VIER PFOTEN - Fundatie internationala pentru protectia animalelor


VIER PFOTEN - Fundatie internationala pentru protectia animalelor


VIER PFOTEN - Fundatie internationala pentru protectia animalelor
VIER PFOTEN considera ca siguranta oamenilor, conservarea naturii si protectia animalelor sunt inseparabile. De aceea, VIER PFOTEN se declara solidar cu toti cei care folosesc metode pasnice si legale de convietuire cu semenii si cu mediul inconjurator. Cea mai eficienta si reala cale de a ajuta pe termen lung animalele este de a determina crearea unui cadru legal. In acest scop, VIER PFOTEN se adreseaza atat opiniei publice cat si institutiilor abilitate sa aduca modificari legislative. Concret, deoarece schimbarile fundamentale necesita un consens social larg, VIER PFOTEN desfasoara pe de o parte actiuni directe menite sa schimbe perceptia societatii asupra problemelor in cauza si sa obtina o atitudine favorabila din partea opiniei publice, iar pe de alta parte, actiuni de lobby la nivel national si international.
In Romania VIER PFOTEN a colaborat cu autoritatile din domeniu la aparitia Legii 9/2008 pentru protectia animalelor, la Hotararea Consiliului General al Primariei Municipiului Bucuresti 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor in Municipiul Bucuresti si colaboreaza in continuare in plan legislativ cu Ministerul Mediului pentru imbunatatirea conditiilor de viata ale animalelor aflate in captivitate.
Intreaga activitate   VIER PFOTEN are la baza cercetarea stiintifica si colaborarea cu experti din medicina, agricultura, biologie si legislatie. VIER PFOTEN atrage astfel atentia asupra abuzurilor si evidențiaza originile lor economice, politice si sociale.
Pana in prezent, VIER PFOTEN a deschis birouri in Austria, Germania, Romania, Elvetia, Ungaria, Bulgaria, Africa de Sud, Anglia si Olanda dar activeaza pe plan international oriunde animalele au nevoie de ajutor. Totodata, datorita implicarii Uniunii Europene in problemele privind protectia animalelor, VIER PFOTEN incearca sa actioneze pentru solutionarea acestora, inclusiv la nivel european, prin biroul de lobby deschis recent la Bruxelles.
Finantare
VIER PFOTEN este o fundatie independenta din punct de vedere politic si financiar, care isi finanteaza intreaga activitate din donatii. VIER PFOTEN considera ca donatorii sunt nu doar suporteri financiari, dar mai ales morali si are permanent in vedere responsabilitatea fata de acestia, punandu-le la dispozitie informatii transparente despre modul in care sunt cheltuite fondurile.
Campanii Scopul campaniilor desfasurate de catre VIER PFOTEN este de a imbunatati legislatia pe termen lung pentru animalele supuse abuzurilor. Printre punctele principale de interes la nivel international se afla bunastarea animalelor de ferma, interzicerea experimentelor pe animale, interzicerea spectacolelor de circ cu animale salbatice si interzicerea detinerii acestora de catre persoane private.
Proiecte Proiectele, nationale si internationale au ca obiectiv principal ajutorul imediat si direct al animalelor in dificultate, oriunde este nevoie sau obtinerea de imbunatațiri pe termen lung ale legislatiei pentru a preveni abuzurile asupra animalelor.


CAINI PENTRU OAMENI

Primul proiect de terapie asistata de animale din Romania

De cele mai multe ori, cainii fara stapan sunt cei mai potriviti prieteni pentru oameni. Sunt sensibili, de incredere si foarte energici, calitati care ii recomanda ca excelenti caini de terapie, de salvare sau pentru alte activitati in folosul comunitatii. Pentru aceasta este necesara pregatirea continua si atenta din partea unor dresori experimentati precum si de spatiu de antrenament si echipament specific.

In 2004, VIER PFOTEN a initiat proiectul Caini pentru Oameni in care fosti caini fara stapan sunt instruiti de experti si lucreaza ca si caini de terapie sau de salvare. Scopul proiectului este pe de o parte de a schimba mentalitatea opiniei publice in legatura cu cainii fara stapan, dovedindu-le valoarea si oferindu-le o noua viata, iar pe de alta parte de a ajuta persoanele cu dizabilitati psihice sau fizice.

Cainii au fost selectati cu foarte mare atentie si-au incheiat cu succes pregatirea si au trecut examenele obligatorii ajungand in scurt timp sa intruneasca criteriile internationale pentru a putea fi considerati caini de terapie.

In vara anului 2007 proiectul a fost extins prin selectia unei noi generatii de caini care au inceput antrenamentele pentru a deveni caini utilitari. Prin intermediul acestui proiect, VIER PFOTEN este prima organizatie care aplica in Romania terapia asistata de animale, pentru ameliorarea starii de sanatate si imbunatatirea calitatii vietii persoanelor cu dizabilitati.

Cainii de terapie

Adesea, pacientii care sufera de dizabilitati emotionale comunica mai usor cu animalele decat cu oamenii, tocmai aceasta relatie speciala creata intre animal si om asigurand succesul terapiei asistate de animale.Valoarea terapeutica a unui animal consta in abilitatea sa de a aborda oamenii intr-o maniera impartiala, neconditionata, fara a judeca persoana dupa vreun criteriu, asa cum fac oamenii.

Practic, terapia consta in intalniri regulate intre cainii de terapie insotiti de instructori si copii din institutii de profil, intalniri aflate sub supravegherea ingrijitorilor si psihopedagogilor centrului; de asemenea, doi psihologi monitorizeaza si coordoneaza permanent starea pacientilor.

Fiecare copil care participa in program este vizitat o data pe saptamana timp de o ora de cainele 'lui' si de un instructor. In timpul acestor intalniri au loc activitati fara potential de risc pentru copii, pentru a le reda acestora aprecierea de sine. De exemplu, invata cum sa hraneasca si sa recompenseze cainele, urmarindu-se ca prin intermediul legaturii cu acesta, copilul sa invete de fapt sa se adapteze la situatiile cotidiene.

Psihologii au observat in timp un progres important in comportamentul copiilor in urma acestor sedinte. Ei actioneaza cu mai multa incredere in sine, au o mai mare capacitate de concentrare, sunt mai putin agresivi si isi iau foarte in serios indatoririle fata de caine.

De cealalta parte, cainii au parte de o afectiune si consideratie pe care nu au mai simtit-o pana acum, ceea ce are ca efect un feedback pozitiv din partea copiilor si consolidarea relatiei dintre om si animal, cu rezultate benefice pentru ambele parti.

Totodata, prin acest proiect VIER PFOTEN are oportunitatea unica de a demonstra ca animalele fara stapan pot indeplini un rol foarte important: pot ajuta!

Centrele cu care colaboram

Terapia asistata de animale poate fi realizata intr-o larga varietate de medii, atat la domiciliul pacientului cat si in diferite institutii si poate fi individuala sau de grup. Aceasta contribuie fie direct la ameliorarea starii de sanatate a beneficiarilor, fie la imbunatatirea calitatii vietii acestora.

Din aceste motive, de terapia asistata de animale pot beneficia numeroase categorii de beneficiari precum:

copii si tineri cu deficiente psihice si/sau fizice,

batrani/copii/tineri institutionalizati,

persoane aflate in diferite stadii de recuperare dupa boli grave,

copii si/sau tineri cu nevoi speciale,

persoane din centre de asistenta medicala si/sau spitale.

Multumita sprijinului venit din partea Directiei Generale de Asistenta Sociala si de Protectia Copilului, pana la sfarsitul anului 2008 echipa Caini pentru Oameni a stabilit relatii de colaborare permanenta cu mai multe centre de zi si case permanente de pe raza Municipiului Bucuresti. Pentru viitor, echipa Caini pentru Oameni intentioneaza sa inceapa colaborarea cu un centru de ingrijire si asistenta pentru persoane in varsta.

Rezultatele proiectului

Din 2004 pana in prezent peste 40 de copii din sapte institutii de profil, au putut beneficia de apropierea animalelor cu urmatoarele rezultate:

imbunatatirea abilitatilor motorii fine si grosiere;

imbunatatirea deprinderilor folosirii scaunului cu rotile;

imbunatatirea echilibrului si a posturii corporale;

imbunatatirea comunicarii verbale;

imbunatatirea deprinderilor atentionale;

dezvoltarea deprinderilor de relaxare;

imbunatatirea stimei de sine;

reducerea starii de anxietate;

reducerea sentimentului de singuratate;

diminuarea tendintei de izolare sociala;

imbunatatirea vocabularului;

valorificarea memoriei de lunga sau de scurta durata;

valorificarea cunostintelor si a diferitelor concepte (numar, forma, marime, culoare etc);

promovarea unei atitudini pozitive si a respectului fata de fiintele vii si fata de natura in general;

dezvoltarea dorintei de a fi implicat intr-o activitate de grup;

intensificarea interactiunilor cu ceilalti si cu personalul;

exersarea pasilor spre atingerea unui scop;

imbunatatirea abilitatilor de desfasurare a unei activitati etc.

Cautare si Salvare 

Din acelasi an 2004, echipa Caini pentru Oameni a avut inca o initiativa temerara: antrenarea cainilor din proiect pentru actiuni de cautare si salvare.

VIER PFOTEN a participat la prima tabara pentru caini de salvare din Romania Arieseni 2006, tabara care continua in fiecare an si care a oferit Fundatiei VIER PFOTEN si partenerilor sai ocazia sa puna la punct o strategie nationala unica pentru interventii in caz de avalanse sau oameni rataciti in munti. Participarea noastra a confirmat totodata importanta echipei Caini pentru Oameni in acest domeniu nou in Romania, in care cainii participanti la aceasta tabara sunt si singurii din tara antrenati special pentru acest tip de interventii de urgenta.

Datorita rezultatelor deosebite obtinute la Arieseni, pregatirea a continuat cu diversificarea tipurilor de cautare: daramaturi, teren accidentat, padure etc, iar ulterior echipa a participat la mai multe tabere de pregatire si concursuri nationale si internationale cu rezultate de exceptie. Doi dintre cainii antrenati de catre VIER PFOTEN au devenit campioni nationali la cautare si salvare.

In urma acestor rezultate VIER PFOTEN a incheiat protocoale de colaborare cu Centru National de Pregatire al Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta - Ciolpani, Brigada de Pompieri a Municipiului Bucuresti, Asociatia Romana de Caini de Salvare.

ANIMALE SALBATICE IN CAPTIVITATE

Un proiect VIER PFOTEN al carui scop este imbunatatirea conditiilor de viata ale animalelor salbatice din gradinile zoologice si interzicerea detinerii de animale salbatice in captivitate privata.

Conform legislatiei romane, detinerea de animale salbatice de catre persoane neautorizate constituie infractiune. De aceea, VIER PFOTEN identifica animalele tinute in captivitate si le transporta in centrele special amenajate necesitatilor fiziologice ale speciei.

Proiectul se desfasoara pe baza acordurilor incheiate cu Garda Nationala de Mediu si cu Agentia Natioanala pentru Protectia Mediului, actiunile noastre fiind sustinute de catre Ministeru Mediului.

 

Transferul felinelor mari in Rezervatia VIER PFOTEN Lionsrock, Africa de Sud

Proiectul a demarat in 2006, una dintre actiunile de anvergura fiind transferul felinelor mari din gradinile zoologice din Romania care nu corespund cerintelor de bunastarea si amanajare a spatiului pentru animale salbatice sau sunt neautorizate, in rezervatia Lionsrock din Africa de Sud. In prealabil, felinele sunt supuse unui control medical amanuntit, incluzand examinarea starii de sanatate, vaccinarea si introducerea de microcipuri de identificare.

Rezervatia LIONSROCK are o suprafata de 1242 ha si este amenajata dupa cele mai moderne standarde astfel incat felinele sa aiba posibilitatea sa traiasca conform necesitatilor naturale, sub permanenta supraveghere a unei echipe VIER PFOTEN de specialisti si cu evaluarea periodica a unei echipe de medici veterinari.

Pe linga actiunile de trasfer, VIER PFOTEN a organizat cursuri de pregatire pentru specialisti si personalul de ingrijire din gradinile zoologice. In acest sens fundatia colaboreaza cu Federatia Gradinilor Zoologice si Acvariilor din Romania.

Rezultatele proiectului

Pana in prezent din Romania s-au transferat 24 de feline mari din gradinile zoologice din Brasov, Braila, Tecuci, Hunedaora in rezevatia LIONSROCK din Africa de Sud, urmand ca in toamna acestui an sa mai fie relocati trei lei.

Au beneficiat de implanturi hormonale destinate controlului reproducerii felinele din ZOO Braila si Baneasa.

Pe linga actiunile de transfer VIER PFOTEN a demarat si continua o serie de investigatii privind detinerea animalelor salbatice in captivitate privata, avind ca rezultat pana in prezent capturarea a patru ursi si un leu.

Ursi

Parcul Ursilor Dansatori din Belitsa, Bulgaria 2001

BAERENWALD Arbesbach, Austria din 1998

BAERENWALD Mueritz, Germania din 2006

Centrul ursilor orfani Harghita, Romania 2005

Acestea sunt rezervatii cu regim special in care VIER PFOTEN transporta ursi salvati din captivitate pentru a-i integra intr-un program de reabilitare. In aceste centre, animalele au sansa sa traiasca in libertate, in conformitate cu natura lor, dupa ce au fost confiscati din circuri, gradini zoologice sau de la persoane private.

Primate

Wanariset, Borneo, centrul de reabilitare pentru urangutani. Este un centru in care peste 200 de urangutani ramasi fara adapost in urma incendiilor din perioada 1997-1998 sunt invatati sa traiasca fara suport din partea oamenilor, iar apoi sunt eliberati.

ANIMAL RESCUE

Interventii in caz de calamitati

Interventii in cazul inundatiilor din nord-estul Indiei in 2007, din Romania in judetele Timis, Bacau, Vrancea in 2005, Calarasi, Teleorman, Olt, Dolj in 2006, a inundatiilor produse de tsunami in SriLanka etc. Echipa VIER PFOTEN se deplaseaza in regiunile in care au loc calamitati pentru a oferi ajutor oamenilor si animalelor. VIER PFOTEN transporta hrana si medicamente pentru animalele ramase in viata in urma inundatiilor. Animalele sunt vaccinate, li se ofera tratament medical si hrana pana cand stapanii se vor putea ingriji din nou de ele.

STRAY ANIMAL CARE

Proiect de gestionare a animalelor fara stapan

Caini fara stapan pot fi intalniti in aproape orice tara din lume. Mii de animale de companie devin "fara stapan", inclusiv in Romania, pentru ca proprietarii le abandoneaza fara sa le pese de soarta lor sau de impactul acestui gest asupra comunitatii. Indiferent de modul in care devin caini "fara stapan", acestia sunt rezultatul indiferentei societatii umane iar numarul lor este intotdeauna in stransa legatura cu marimea si nivelul de educatie ale populatiei din zona respectiva. Traind nesupravegheati pe strazi, se inmultesc fara control. In lipsa unor masuri cu adevarat eficiente in aceasta privinta, situatia duce rapid la suprapopulare.

Programul Stray Animal Care pe care VIER PFOTEN il desfasoara in Romania din 2002, a demonstrat ca este o solutie eficienta si ca este benefic si pentru sanatatea publica, nu doar pentru caini, deoarece include vaccinarea si tratarea bolilor cu potential de transmitere la om.

Uciderea nu e o solutie

In incercarea de a rezolva problema, animalele fara stapan sunt adesea ucise pentru a le reduce numarul. Experienta a demonstrat insa ca aceasta metoda nu rezolva problema, ci chiar o agraveaza, deoarece cainii disparuti sunt rapid inlocuiti de altii.

Iata ce se intampla cand sunt indepartati cainii de pe teritoriul lor:

teritoriul ramane liber, iar cainii din vecinatate il ocupa rapid;

avand la dispozitie un spatiu mai mare si mai multe resurse, rata de inmultire creste;

rata luptelor teritoriale intre caini creste;

rata luptelor pentru imperechere creste;

de multe ori, oamenii aflati in teritoriul respectiv sunt muscati accidental;

de cele mai multe ori cainii bolnavi sau periculosi nu sunt prinsi.

In aceste conditii, uciderea nu poate da rezultate. Mai mult chiar, aceasta nu face nimic altceva decat sa favorizeze instabilitatea si cresterea ratei reproducerii in randul cainilor fara stapan.

Singura solutie reala: sterilizarea

Singura metoda cu efect pe termen mediu si lung pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan este  limitarea ratei reproducerii acestora.

In cadrul programului, cainii sunt sterilizati pe cale chirurgicala si apoi returnati in teritoriul de unde au fost luati. Totodata, acestia sunt vaccinati, deparazitati si marcati, echipa VIER PFOTEN fiind capabila sa sterilizeze si sa ofere gratuit asistenta medicala pentru cateva sute de caini pe saptamana. In schimb, administratia locala trebuie sa renunte la uciderea cainilor si sa ofere cursuri de pregatire pentru medici veterinari locali care sa continue, pe termen lung proiectul.

Astfel:

cainii raman in teritoriu si in zona respectiva nu se mai pot acomoda alti caini;

se reduc vizibil luptele provocate de imperechere si teritorialitate;

scade simtitor numarul de accidente in urma carora oamenii sunt muscati;

scade riscul de a transmite boli oamenilor deoarece cainii sunt tratati si vaccinati.

Procedura medicala de sterilizare este in totalitate sigura si se efectueaza sub anestezie. Tratament medical aditional este oferit oricand e necesar, fiecare animal fiind supravegheat 24 de ore dupa operatie inainte de a fi eliberat.

Rezultatele proiectului

In Romania, proiectul se desfasoara din 2002, in mai multe orase care au manifestat interes pentru gestionarea animalelor prin metode cu rezultate de lunga durata. Printre acestea se afla: Busteni, Cluj, Hunedoara, Comanesti, Sighisoara, Orastie, Galati, Sinaia, litoral (Limanu, 2 Mai, Vama Veche), Sibiu, Ploiesti si altele.

Din 2002 pana in prezent prin acest proiect au fost sterilizate peste 50 000 de animale (caini si pisici) fara stapan.

COPIII INVATA SA PROTEJEZE ANIMALELE

Curs pentru protectia animalelor

Studiului protectiei animalelor in scoli

Prin neglijenta familiei si a societatii, copiii sunt cu regularitate martorii suferintei animalelor: animale fara stapan, animale sacrificate in public, animale de companie chinuite, animale folosite drept "fotomodele", animale salbatice inchise in gradini zoologice si circuri, animale vanate fara nici o restrictie etc. Indiferenta adultilor fata de animale si natura este din pacate un exemplu pentru copii.

Proiectul "Copiii Invata sa Protejeze Animalele"

Proiectul isi propune sa arate ca prin educatie, in timp, aceasta atitudine poate fi schimbata: prin respect fata de viata si nevoile animalelor, prin cunoasterea, intelegerea si responsabilitatea fata de fiintele care nu se pot exprima prin cuvinte si care nu isi pot apara drepturile. Copiii trebuie sa stie ca doar oamenii sunt cei care pot face ceva pentru a imbunatati viata animalelor. Astfel, proiectul doreste sa arate ca studiul protectiei animalelor in scoli este necesar, deoarece vine in sprijinul educatiei copiilor, prin sensibilizarea si responsabilizarea lor fata de animale - iar protectia animalelor trebuie sa faca parte din educatia de baza.

Caietul de studiu "Aproape de animale"

Suportul proiectului este caietul de studiu Aproape de animale, conceput impreuna cu specialisti pedagogi si psihologi si distribuit gratuit de catre VIER PFOTEN scolilor participante. Acesta propune o abordare noua, interactiva, prin care copiii pot cunoaste aspecte din viata animalelor si se pot implica direct in dezbateri si activitati pe marginea temelor prezentate. Participarea este stimulata prin diferite sarcini care dirijeaza invatarea: "Imagineaza-ti . ", "Activitate pe grupe", "Hai sa vorbim!", "Spune-ti parerea!" etc. Cele 9 capitole ilustrate prin desene si fotografii atrag atentia asupra problemelor din viata animalelor si asupra necesitatii ocrotirii acestora: "Si animalele au casa", "Animalele au puteri magice", "Animalele simt", "Animalele fara stapan", Animalele de companie", "Daca as fi pasare . .", "Lumea nevazuta a animalelor", "Schimbarea comportamentului animalelor".

Prin intermediul caietului de studiu propus de VIER PFOTEN, cadrele didactice au posibiltatea de a preda copiilor o materie noua, cu caracter interdisciplinar care cumuleaza cunostinte din alte obiecte de studiu (stiintele naturii, geografie, biologie, religie etc.) accentuand faptul ca prin dezvoltarea sensibilitatii si responsabilitatii copiilor fata de animale, acestia vor fi capabili ca adulti, sa-si inteleaga mai bine semenii.

Scolile implicate in proiect

Proiectul se desfasoara incepand din anul 2005 in Bucuresti, in baza unui protocol semnat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti si beneficiaza de sustinerea mai multor inspectori de specialitate care coordoneaza implementarea propriu-zisa a cursului.

Pentru a se familiariza cu scopul si obiectivele proiectului, acestia participa la un curs de formare, in cadrul caruia temele din caietul de studiu sunt prezentate in mai multe sesiuni prin diferite strategii educationale.

Activitatile cu copiii

In cadrul activitatilor desfasurate in clasa, copiii sunt pusi in situatia de a interactiona cu animalele, de a invata despre acestea, de a identifica si de a gasi solutii pentru situatiile in care ajung animalele. La unele sesiuni participa si echipa canina Caini pentru Oameni.

Cursurile sunt in totalitate interactive si urmaresc dezvoltarea emotional-afectiva a copiilor, motiv pentru care nici nu implica teme ulterioare. Pe langa acestea, copiii pot participa la o serie de activitati recreativ-creative speciale. Prin "Carnavalul Animalelor" copiii au posibilitatea de a se identifica cu animalul preferat, de a-si  spune parerea despre conditiile in care acesta traieste si felul in care oamenii au intervenit in viata lui.

Rezultatele proiectului

In perioada 2005 - 2009,  proiectul a fost implementat oficial in peste 130 de scoli din Bucuresti si 20 de scoli din Brasov, Sibiu, Dej, ca activitate extracuriculara la clasele a III-a si a IV-a, peste  3000 de elevi din Bucuresti beneficiind de programul VIER PFOTEN.

In perioada urmatoare, VIER PFOTEN intentioneaza sa extinda proiectul la nivel national, astfel incat cursul sa devina optional si un numar cat mai mare de copii sa il poata urma.

CAMPANII INTERNATIONALE

"Stop it-Fara animale salbatice in circuri!" - interzicerea spectacolelor de circ cu animale salbatice intrucat acestea reprezinta o cruzime fata de acestea. In circuri, tiparele comportamentale ale animalelor salbatice sunt ignorate cu desavarsire, animalele ajungand sa sufere tulburari comportamentale precum apatie, agresivitate. Nici o companie de circ nu le poate oferi conditii pentru o viata normala.

In ciuda opozitiei publice in crestere din multe tari, se continua folosirea animalelor salbatice in circuri in multe tari din Europa si de peste tot din lume.

Mamifere

Feline, elefanti, camile, guanaco, lei de mare, zebre, antilope, ursi, bizoni, vulpi, girafe, hipopotami, reni, rimoceri, tapiri, lupi

Pasari

Emu, struti, papagali, pinguini, vulturi

Reptile

Aligatori, pitoni

In Europa sunt peste 1000 de companii de circ, cele mai multe incluzand numere cu animale in programul lor. Se estimeaza ca sunt in jur de 90 de elefanti in circurile din Germania si 400 de feline mari doar in circurile din Franta. Nu exista statistici exacte cu privire la numarul de animale detinute de circurile din Europa, insa sunt estimate cateva mii.

Aspecte privind bunastarea animalelor

Animalele salbatice au de suferit in circuri intrucat sunt tinute intr-un spatiu restrictiv si adesea intunecat si sunt supuse frecvent stresului ce rezulta din antrenamente/dresaj, spectacole ori transport dintr-un loc in altul.

Dresajul si spectacolele

Dresajul animalelor de circ are loc in general in spatele usilor inchise si exista o ingrijorare generala vis a vis de lipsa de transparenta in privinta metodelor folosite. Investigatiile neoficiale au pus in vedere cazuri de animale maltratate.

Cox (1998) a analizat situatia animalelor de circ si a concluzionat ca "spectacolul" / numarul de circ poate fi una dintre mai stresante situatii la care este supus un animal.

Elefantii de circ pot suferi de artrita cronica cauzata de presiunea excesiva pus pe membere in timpul antrenamentelor si spectacolelor prin efectuarea de numere/ trucuri neadecvate. Elefantii ce sufera de durere artritica opun rezistenta in a se aseza, cel mai probabil din cauza dificultatii de a-si schimba pozitia, iar statul in picioare excesiv poate exacerba problema.

Captivitatea

Atunci cand nu au spectacole, animalele de circ isi petrec cea mai mare parte a timpului captive in custi de dimensiuni mici, tarcuri sau custi de transport. Toate acestea limiteaza oportunitatile animalelor de a desfasura comportamente naturale, cum ar fi: cautatul hranei, activitati de joaca ori sociale si pot avea ca rezultat comportamente repetitive anormale (stereotipii).

Elefantii de circ sunt legati cu lanturi de picior pe perioade lungi de timp. Acest lucru le restrictioneaza miscarea astfel ca ei se pot deplasa doar un singur metru in fata sau in spate, devenindu-le aproape imposibil sa se aseze. Potrivit studiului Gruber (2000), elefantii de circ prezentau stereotipii de comportament incluzand leganatul, datul din cap si aruncatul trompei, in aproape jumatate din observatii atunci cand erau legati cu lanturi si in aproape o cincime din observatii atunci cand erau tinuti in tarc. Legarea cu lantul poate deasemenea contribui la dezvoltarea unor probleme ale articulatiilor.

Felinele mari adesea prezinta probleme de stres si psihologice atunci cand sunt tinute in captivitate, dezvoltand stereotipii, comportamente auto-mutilante si alte comportamente anormale.

Circurile, prin natura lor fac imposibila oferirea unor conditii de mediu / viata adecvate felinelor mari. Tigrii au contact social limitat in salbaticie si sunt supusi stresului atunci cand sunt tinuti in captivitate in apropierea altor tigri sau a altor animale de prada.

Studiu Krawczel (2005) a pus in lumina faptul ca tigrii de circ prezentau stres de cusca in 54 % din momentele anterioare spectacolelor.

Ursii, adesea dezvolta comportamente anormale in captivitate, in special in spatii mici si intunecate. Ursii observati in circuri petrec cel putin 30 % din timp efectuand stereotipii de plimbare in cusca.

Transportul

Animalele de circ sunt transportate regulat, perioade lungi de timp, ceea ce poate fi stresant. Elefantii observati in timpul transportului isi petreceau pana la 93 % din timp leganandu-se repetitiv.

Chiar daca sunt obisnuiti cu transportul, tigrii prezinta, pe parcursul calatoriei, stereotipii de plimbare in cusca si cresteri ale temperaturii corpului, ritmului respirator si ale nivelului hormonului de stres numit cortizol. Nivelul de cortizol poate ramane ridicat pana la 12 zile dupa transport.

Aspecte legale

La nivel global, un numar de tari au introdus interdictii in privinta utilizarii animalelor salbatice in circuri.

Tara

Interzicerea circului cu animale salbatice

Austria

Toate animalele salbatice

Belgia

Toate animalele salbatice

Costa Rica

Toate animalele salbatice

Cehia

Anumite specii de animale salbatice

Danemarca

Anumite specii de animale salbatice

Estonia

Toate animalele salbatice

Finlanda

Anumite specii de animale salbatice

India

Anumite specii de animale salbatice

Israel

Toate animalele salbatice

Polonia

Toate animalele salbatice

Suedia

Anumite specii de animale salbatice

Bulgaria

Toate animalele salbatice

In prezent, nu exista o legislatie pan europeana de protectie a animalelor din circuri, iar Comisia Europeana a specificat in mod clar ca nu isi asuma responsabilitatea in aceasta zona a protectiei animalelor.

Comisarul Byrne, ca raspuns la intrebarea E - 2337 / 02, a declarat ca Uniunea Europeana "este de parere ca nu exista in acest moment nici o baza legala in legislatura comunitara care sa permita introducerea, la nivel european,a unei interdictii asupra tuturor animalele din circuri, pe baza drepturilor animalelor.

Mai mult in absenta oricarei dovezi ca abordarea divergenta a problemei, de catre fiecare natiune in parte, ar impiedica in vreun fel functionarea pietei comunitare sau oricare alt obiectiv comunitar major, mentionat in Tratatul fondator al Uniunii Europene, puterea Comunitatii Europene de a actiona in ceea ce priveste circurile este foarte limitata. De aceea, decizia de a interzice animalele salbatice in circuri, sau definirea conditiilor in care aceste animale pot fi exploatate in atare conditii, ramane o problema a fiecarui stat membru in parte."

Ce puteti face

Alaturati-va campanei VIER PFOTEN pentru interzicerea spectacolelor de circ cu animale salbatice

Nu mergeti la spectacole de circ cu animale salbatice

Anuntati autoritatile pentru a inspecta circurile ambulate care vin in orasul dvs.

CAMPANII NATIONALE

Oameni sau animale - campanie media despre soarta animalelor din gradinile zoologice din Romania - Antena1 in colaborare cu VIER PFOTEN

Crima pentru lux - campanie ce militeaza pentru interzicerea fermelor de blana din Romania VIER PFOTEN considera cresterea si capturarea animalelor de blana pentru productia de articole de lux o incalcare a principiilor protectiei animalelor si cere interzicera la nivelul Uniunii Europene pe termen lung a cresterii animalelor pentru blana precum si a schimbului si importurilor cu produse din blana. Pana la atingerea acestui obiectiv, VIER PFOTEN cere statelor europene sa interzica la nivel national fermele de blana. Pentru a interzice fermele de blana in Romania, VIER PFOTEN a initiat o petitie online ce poate fi semnata de cei care vor sa puna capat suferintei animalelor pentru articole de lux.

"Spune NU testelor pe animale !" - un mars virtual ce militeaza pentru interzicerea la nivelul UE a testelor pe animale, prin schimbarea legislatiei. Marsul virtual Spune NU testelor pe animale! este lansat de VIER PFOTEN, Dr. Hawden Trust for Humane Research si Humane Society International si reprezinta o premiera la nivel global in domeniul campaniilor pentru protectia animalelor. Acesta este inceputul unei campanii desfasurata pe termen lung pentru a schimba legislatia la nivel european privind protectia animalelor de laborator. Europa are ocazia sa conduca lumea pe calea inlocuirii testarii pe animale cu tehnici mai avansate ce implica neutilizarea fiintelor vii in astfel de experimente. Pana cand acest proces va fi complet, Europa trebuie sa lupte pentru a obtine cele mai bune reglementari posibile in acest sens, acestea trebuind sa fie transparente, progresive si bine construite.

INSTITUTII CU CARE COLABORAM

Ministerul Mediului

Agentia Nationala pentru Protectia Mediului

Garda Nationala de Mediu

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor

Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti

Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu

Inspectoratul Scolar Brasov

Primaria Generala a Municipiului Bucuresti

PARTENERI   VIER PFOTEN

Antena 1

PRO TV

TVR

Prima TV

Evenimentul Zilei

Adevarul

121.ro

Big FM

Infocampus

Green Report

Green Revolution

B4B

Trupa KUMM

Lufthansa

TNT Romania

Asociatia Agent Green

Agentia de presa Reuters

Agentia de stiri Mediafax

Agentia de presa EPA

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate