Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii
Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
REGULAMENTUL A.Ch.R. DE CRESTERE A CAINILOR DE RASA


REGULAMENTUL A.Ch.R. DE CRESTERE A CAINILOR DE RASA


REGULAMENTUL A.Ch.R. DE CRESTERE A CAINILOR DE RASA

PREAMBUL

    Membrii A.Ch.R. vor respecta prezentul Regulament.

a)      Prezentul regulament priveste pe toti membrii A.Ch.R. Prin aceasta se intelege ca activitatea de crestere nu poate fi practicata decat cu caini de rasa pura, cu un bun caracter, in perfecta stare de sanatate din punct de vedere al ereditatii si functionalitatii si inscrisi in cartea de origine sau in registrul de asteptare recunoscute de A.Ch.R.. De asemenea, acestia trebuie sa indeplineasca conditiile cerute de A.Ch.R..b)      Varsta minima admisa pentru monta este de 14 luni, iar varsta limita este de maximum 8 ani pentru femele si nelimitat pentru masculi. Sunt admise maximum 3 fatari la un interval de 2 ani,cu interpunerea unei pauze de un ciclu.

c)      Pentru rasele la care nu sunt constituite cluburi nationale pot fi acceptati pentru reproductie numai caini de rasa recunoscuta si standardizata de F.C.I., cu certificat de origine, care au obtinut la doua expozitii calificativele de :excelent la masculi, respectiv minim foarte bun la femele,de la doi arbitri diferiti.

d)      In cazul raselor pentru care sunt constituite cluburi nationale, dreptul de reproductie va fi obtinut conform regulamentelor de club aprobate de Consiliul Director A.Ch.R..

e)      Singurii caini ce pot fi considerati in perfecta stare de sanatate din punct de vedere al ereditatii sunt aceia care poseda caracteristicile standardului unei rase, tipul si temperamentul corespunzator acesteia si care nu prezinta nici un defect ereditar substantial care sa poata afecta aspectul functional al progeniturii lor.

f)        Nu pot fi folositi pentru crestere cainii ce prezinta urmatoarele anomalii: temperament necorespunzator, surditate sau cecitate congenitala, buza de iepure, bolta palatina deschisa, malformatii notorii ale maxilarului sau defecte dentare pronuntate, atrofie progresiva a retinei, epilepsie, criptorhidie, monorhidie, albinism, displazia soldului sau culoarea robei necorespunzatoare, luxatia de patela, lipsa cozii si talia necorespunzatoare (la
rasele la care neincadrarea in talia prevazuta in standard atrage dupa
sine descalificarea).
Orice caine care prezinta, in mod evident, anomalii de ordin fizic sau comportamental nu va putea fi folosit pentru crestere.

g)      In materie de 'gestionare' a defectelor ereditare precum displazia de sold sau atrofia progresiva a retinei, cluburile membre A.Ch.R., trebuie sa tina o evidenta a cainilor atinsi de aceste maladii si sa le combata metodic si continuu, informand A.Ch.R. daca aceasta o va cere.

h)      Cluburile nationale colaboreaza cu Comisia Chinotehnica in materie de evaluare a defectelor ereditare. Comisia ajuta la combaterea acestor defecte . Atunci cand Comisia va elabora si edita un plan de masuri privind combaterea acestor defecte, acesta va trebui sa fie respectat din momentul aprobarii sale de catre Consiliul Director al A.Ch.R..

i)        Membrii A.Ch.R. au toata competenta si responsabilitatea in materie de crestere. Aceasta consta in indicatiile si liniile directoare date crescatorilor si controlul procedurilor de crestere practicate de crescatori.

j)        Cresterea si dezvoltarea raselor canine trebuie sa se bazeze pe obiective cu termen lung si pe principii sanatoase, astfel incat practicarea acestei activitati sa nu conduca la producerea de caini bolnavi sau cu un caracter instabil sau lipsiti de aptitudini pentru lucru.

k)      Obiectivul cresterii trebuie sa fie acela de a pastra si, daca este posibil, de a extinde diversitatea genetica a unei rase.

l)        Numai cainii sanatosi din punct de vedere functional pot fi folositi in activitatea de crestere.

Este de datoria fiecarui crescator ce selectioneaza un caine sa determine daca acesta din urma este apt pentru reproductie din punct de vedere mental si fizic.

m)    Un crescator trebuie sa se asigure ca animalele destinate reproductiei au un temperament stabil si sunt intr-o buna conditie fizica. Atat timp cat crescatorul asigura pastrarea unui pui, el trebuie sa-i permita acestuia sa se dezvolte intr-un mediu sanatos (mental si fizic) si benefic astfel incat sa-i garanteze o socializare adecvata

n)      CluburileNationale de rasa membre A.Ch.R. pot sa elaboreze propriile regulamente de selectie pentru acordarea dreptului de reproductie, in baza prezentului regulament, si in care sa fie stipulate obiectivele urmarite. Aceste regulamente trebuie sa tina cont, intr-o maniera adecvata, de specificul utilitar al fiecarei rase. Regulamentele de selectie ale cluburilor intra in vigoare numai dupa aprobarea lor de catre Consiliul Director A.Ch.R.

o)      Comerciantii de caini si cei care cresc caini intr-un scop strict comercial nu sint agreati de catre A.CH.R. si li se va limita accesul la serviciile C.O.R..

p)      Drepturile si obligatiile reciproce ale proprietarilor de etaloni sau de femele sunt determinate in principal de dreptul national, regulamentele stabilite de membrii A.Ch.R. (asociatii teritoriale si cluburi de rasa) si /sau conventiile particulare. In cazul lipsei unor astfel de reglementari, va fi aplicat prezentul Regulament.

q)      Crescatorilor si proprietarilor de etaloni le este insistent recomandat sa stabileasca in scris conditiile in care se va face monta, astfel incat sa se creeze o situatie clara cu privire la obligatiile financiare.

r)       Proprietarul unui caine este considerata persoana care a achizitionat legal animalul, se gaseste in posesia sa si poate proba detinerea acestuia printr-un certificat de inregistrare si un pedigree valabil.

s)       Posesorul etalonului este fie proprietarul acestuia, fie persoana care a primit autorizatia scrisa a proprietarului de a oferi serviciile numitului etalon in vederea efectuarii de monte.

CHELTUIELI DE TRANSPORT SI INTRETINERE A FEMELEI

Proprietarului femelei ii este recomandat sa-si aduca si sa-si recupereze femela fie personal fie prin intermediul unei persoane de incredere. Atunci cand femela va ramane la posesorul etalonului mai multe zile, toate cheltuielile ocazionate de alimentatie, cazare, ingrijiri veterinare cat si pagubele provocate canisei sau domiciliului posesorului etalonului vor fi in sarcina proprietarului femelei. Transportul femelei se efectueaza pe cheltuiala proprietarului acesteia.

RESPONSABILITATE

In conformitate cu dispozitiile legale in vigoare, este considerata ca responsabila de pagubele provocate de animal unor terte persoane, persoana care in momentul provocarii acestora asigura intretinerea si ingrijirea numitului animal. In acest sens, proprietarul (sau posesorul) etalonului va proceda la incheierea unui contract de asigurare de raspundere civila.

DECESUL FEMELEI

Daca femela a decedat pe timpul ramanerii in pensiune la proprietarul etalonului, acesta din urma se va obliga, pe cheltuiala sa, sa procedeze la constatarea decesului si a cauzelor care l-au provocat de catre un medic veterinar. Proprietarul etalonului il va informa cat mai rapid posibil pe proprietarul femelei despre decesul acesteia si cauzele sale. Daca proprietarul femelei va dori sa vada cateaua decedata, nu-i va putea fi refuzat acest drept.

Daca decesul femelei s-a produs din vina proprietarului etalonului, acesta din urma va trebui sa plateasca daune interese proprietarului femelei. Daca proprietarul etalonului nu este responsabil de decesul femelei, proprietarul femelei va trebui sa-i returneze acestuia cheltuielile ocazionate de decesul femelei.

ALEGEREA ETALONULUI

Posesorul etalonului se obliga sa nu monteze cateaua decat cu etalonul prevazut si in nici un caz cu un altul.

In cazul cand cateaua nu a fost montata de etalonul prevazut, ea nu va putea fi montata cu un alt etalon decat cu acordul proprietarului catelei.

In orice caz, este strict interzisa monta catelei cu doi masculi sau mai multi pe perioada acelorasi calduri.

MONTA ACCIDENTALA

In cazul cand a avut loc o monta accidentala efectuata de un alt etalon decat cel prevazut, posesorul etalonului care a efectuat monta este obligat sa-i ramburseze proprietarului femelei toate cheltuielile ocazionate de aceasta monta eronata.

Dupa o monta accidentala efctuata de catre un alt etalon decat cel convenit, este strict interzisa o noua monta cu etalonul care a fost ales initial.

Posesorul etalonului nu poate in nici un caz, pentru o asemenea monta, sa pretinda obligatii financiare proprietarului catelei.

ATESTAREA MONTEI

Proprietarul femelei va avea obligatia de a procura si completa corect, pe propria raspundere, declaratia de monta si fatare (DMF), pe care o va prezenta posesorului etalonului pentru semnatura. Acesta va certifica executarea corecta a montei confirmand prin semnatura pe acest document ca a fost martor ocular al montei.

Declaratia de monta si fatare (DMF) trebuie obligatoriu sa contina urmatoarele date:

a) Numele si numarul de inregistrare a etalonului in cartea de origine.

b) Numele si numarul de inregistrare a femelei in cartea de origine.

c) Numele si adresa posesorului etalonului

d)  Numele si adresa proprietarului femelei in momentul montei, eventual data achizitiei femelei

e) Locul si data montei

f)  Semnatura posesorului etalonului si proprietarului femelei

g)  Pentru inregistrarea puilor rezultati, posesorul etalonului va furniza gratuit proprietarului o fotocopie certificata sau un extras certificat conform cu pedigreeul etalonului.

DESPAGUBIRI PENTRU MONTA

Se recomanda posesorului etalonului sa nu semneze declaratia de monta decat dupa plata pretului fixat in prealabil pentru monta. Retinerea femelei cu titlu de gaj nu este permisa.

Daca etalonul convenit nu a efectuat monta, indiferent de motiv sau pentru ca femela nu se lasa montata, neputandu-se efectua monta, proprietarul etalonului are dreptul doar la despagubirile prevazute la Art.2 si in nici un caz nu va putea pretinde pretul fixat pentru monta.

10. In ceea ce priveste descendenta etalonului, proprietarul etalonului nu are dreptul, fata de proprietarul femelei, la alte despagubiri decat cele prevazute pentru monta. De asemenea, el nu are dreptul sa primeasca un pui.

Daca partile se pun de acord cu privire la primirea unui pui, acest acord va fi formulat in scris inainte de monta. Intr-un asemenea acord, vor fi absolut precizate si respectate urmatoarele puncte :

a) momentul alegerii puiului de catre proprietarul etalonului

b)   momentul primirii puiului de catre proprietarul etalonului

c)   momentul din care dreptul proprietarului etalonului de a alege un pui este irevocabil prescris

d)   momentul din care dreptul proprietarului etalonului de a primi puiul este irevocabil prescris

e)   reglementarea cheltuielilor de transport

f)   acorduri speciale pentru cazul cand femela a nascut cateii morti sau a supravietuit un singur pui sau pentru cazul cand puiul ales a decedat inainte de primire.

FEMELA NU A RAMAS GESTANTA

Dupa o monta corect executata, se considera ca etalonul si-a indeplinit obligatiile si ca din acel moment conditiile pentru a avea dreptul la despagubiri au fost indeplinite.

Aceasta nu constituie o garantie ca femela a ramas gestanta. Ramane la aprecierea proprietarului etalonului, daca femela nu ramane gestanta, fie sa acorde acestei femele la urmatoarele calduri o monta gratuita, fie sa returneze o parte din indemnizatia pentru monta. Un asemenea acord va trebui sa fie redactat in scris inaintea montei si va fi cuprins in contractul de monta.

Dreptul la o monta gratuita se stinge in principiu daca etalonul prevazut a decedat sau daca a trecut in proprietatea altcuiva sau daca femela prevazuta a decedat.

Daca se probeaza (prin analiza spermei) ca etalonul a fost steril in momentul montei, proprietarului femelei i se vor rambursa toate cheltuielile ocazionate de aceasta monta.

INSEMINAREA ARTIFICIALA

Inseminarea artificiala nu va fi aplicata decat la animale care s-au reprodus anterior in mod natural.

In caz de inseminare artificiala a femelei, veterinarul care a recoltat sperma de la etalon va certifica printr-un atestat scris ca sperma proaspata sau congelata provine de la etalonul prevazut. Atestatul prevazut la art.7 (a-g) va fi furnizat gratuit proprietarului femelei de catre proprietarul etalonului.

Toate cheltuielile ocazionate de recoltarea si inseminarea spermei sunt in sarcina proprietarului femelei.

Veterinarul care a efectuat inseminarea va confirma in scris serviciului cartii de origine, ca femela a fost corect insamantata cu sperma provenind de la etalonul prevazut pentru monta.

Acest atestat va cuprinde locul si data inseminarii, numele si numarul de inregistrare a femelei in cartea de origine cat si numele si adresa proprietarului femelei.

Posesorul etalonului de la care provine sperma va elibera proprietarului femelei, in afara atestatului furnizat de veterinar, un atestat oficial al montei.

CESIONAREA DREPTULUI DE CRESTERE

In general, se considera ca din momentul montei, proprietarul femelei este crescatorul progeniturii acesteia.

Cu toate acestea, dreptul de a utiliza o femela sau un etalon poate fi transferat, prin acord contractual, unei terte persoane.

Un astfel de transfer va fi atestat in scris inaintea montei planificate. O astfel de cesiune, redactata in scris, trebuie sa fie declarata din timp serviciilor competente ale cartii de origine si eventual asociatiei sau clubului competente pentru rasa respectiva. Acest document va fi anexat la declaratia de fatare.

Este necesar sa se descrie foarte exact in cesiunea dreptului de crestere, drepturile si obligatiile celor doua parti contractante.

Terta persoana care preia temporar dreptul de crestere al unei femele, este considerata ca proprietar al acesteia, in sensul prezentului regulament, de la monta si pana in momentul intarcarii.

REGULI DE BAZA

14. Vor fi considerati caini de rasa pura si vor putea primi un pedigree recunoscut de A.Ch.R. si F.C.I.

numai puii rezultati din doi parinti de rasa pura, care au pedigree recunoscute de A.Ch.R. si F.C.I. si pe care nu figureaza nici o obiectie ori restrictie din partea organizatiei chinologice nationale.

Ca regula generala, puii pot fi instrainati (vanduti) doar persoanelor private (nu intermediarilor, pet-shop-urilor, laboratoarelor), pe numele carora se elibereaza pedigree-ul (sau pedigree export acolo unde e cazul).

Pedigreele recunoscute de A.Ch.R. si F.C.I. sunt certificate care atesta fiabilitatea datelor cu privire la generatiile mentionate si nu pot fi considerate certificate care garanteaza calitatea cainelui.

INREGISTRAREA PUILOR IN CARTEA DE ORIGINE

Daca nu exista acorduri contrare, se considera ca noul proprietar in urma vanzarii unei catele gestante, este in mod automat si crescatorul progeniturii. Puii vor purta afixul sau.

Dupa efectuarea montei, acest certificat de monta ramane in posesia proprietarului femelei, semnat de acesta, respectiv de proprietarul masculului.

Formularul de monta si fatare urmeaza sa fie trimis prin posta la secretariatul C.O.R. cu o adresa semnata obligatoriu de Presedintele asociatiei/clubului national si chinotehnist.

17.   Orice caine crescut si inregistrat in Cartea de Origine Romana (C.O.R.) va fi identificat printr-un sistem permanent si nefalsificabil (tatuaj sau microcip norma ISO 11784 sau anexa A de la norma 11785); aceasta identificare va trebui sa apara pe pedigree.

Vor fi inregistrati toti puii rezultati la fatare; aceasta include toti puii existenti la data cererii de inregistrare. Au dreptul sa solicite serviciile C.O.R. cetateni romani sau straini cu resedinta permanenta in Romania, cu respectarea regulamentelor A.Ch.R..

Pedigreele nu trebuie sa fie emise decat pentru a certifica genealogia. In mod normal, o femela nu poate fi montata, pentru aceeasi fatare, decat de un singur mascul. Atunci cand exista suspiciuni ca femela ar fi fost montata de 2 sau mai multi masculi, se va proceda la certificarea paternitatii (prin examen ADN) pe cheltuiala crescatorului, pedigreele urmand a fi eliberate numai in urma obtinerii certificatului ADN.

REGULAMENTE DE SELECTIE ALE CLUBURILOR NATIONALE A.Ch.R.

Regulamentele specifice ale Cluburilor Nationale pot fi mai restrictive decat prezentul regulament dar nu vor contine prevederi contrare acestuia.

Adoptat de Consiliul Director al A.Ch.R. la data de 16.07.2005 si intra in vigoare de la aceasta data.

Politica de confidentialitate

Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate