Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Botaurus stellaris stellaris - buhaiul de balta


Botaurus stellaris stellaris - buhaiul de balta


Botaurus stellaris stellaris - buhaiul de balta

Descrierea. Este un starc de talie mijlocie, cu habitus mai indesat decat ceilalti starci. Penajul este striat brun-negricios, crestetul negru, picioarele verzui si ciocul galben.

Biotopul. Populeaza lacuri, ape lin curgatoare si balti intinse, cu stuf si papura, linistite, cu toate ca a clocit si in apropierea unor localitati. Evita vegetatia foarte deasa, prea rara sau limitata la un brau ingust. In afara perioadei de clocire accepta si stufarisuri mai mici sau lacuri fara vegetatie la mal.

Hrana. Prinde hrana pandind sau deplasandu-se incet prin apa putin adanca. Cauta hrana preponderent ziua, dar si in crepuscul. In hrana predomina pestii, uneori de talie relativ mare (tipari pana la 37 cm) urmati imediat de amfibii. S-au mai gasit in hrana si reptile (serpi pana la 73 cm, mamifere mici (rozatoare), pasari (pana la marimea unui carstel) si insecte (coleoptere) si melci. Vertebratele sunt prinse de ceafa si omorate prin "muscare".

Reproducerea. Maturitatea sexuala este atinsa dupa 2-3 ani. Cuplul nu este strict monogam; s-au observat cazuri in care un mascul a prezentat in teritoriu mai multe femele cu cuiburi. Masculii apara in zone bune un teritoriu cuprins intre 8-10 ha; ocazional, in conditii optime, poate fi mai mic, pana la 2 ha, iar in conditii medii de 40-50 ha. Masculii au comportament teritorial alegand si marcand prin strigate caracteristice teritoriul. Cuibul se gaseste in stufaris vechi, nu prea des, pe tulpini frante, rar si in tufisuri de salcii, la mica inaltime, in contact cu apa, de regula adanca pana la 0,5 m. Cuibul este mai mult o platforma din materiale vegetale adunate din imprejurimi, fara captuseala deosebita. Ouale sunt maslinii, fara luciu, frecvent 5-6 la numar; sunt depuse incepand cu sfarsitul lunii aprilie si in mai. Ouale sunt depuse la intervale de 1-3 zile; clocirea, efectuata numai de femela, incepe dupa primul ou. Durata de clocire este de 25-26 zile. Puii stau 2 saptamani in cuib fiind ingrijiti numai de femela, dupa care se imprastie prin stuf, intorcandu-se timp de 4-5 saptamani noaptea la cuib; pot zbura la cca 8 saptamani cand devin independenti. Deranjati adopta, ca si adultii, o pozitie aparte, cu ciocul intins in sus, contopindu-se datorita culorii penajului cu vegetatia din balta.



Cresc un singur rand de pui, dar pot depune ponte de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Este o pasare migratoare, uneori chiar sedentara in ierni blande. Puii incep sa se raspandeasca prin iulie, iar adultii, in masura in care pleaca, incep sa migreze in septembrie. Ierneaza in jurul Mediteranei si in Irak si se intorc in martie-aprilie.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate