Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Nycticorax nycticorax nycticorax - starcul de noapte


Nycticorax nycticorax nycticorax - starcul de noapte


Nycticorax nycticorax nycticorax - starcul de noapte

Descrierea. Este un starc de talie mijlocie; penajul nuptial este nepatat cu crestetul si spatele negru; aripile si coada sunt cenusii, restul fiind alb, inclusiv, la mascul, in perioada de reproducere doua pene ornamentale care pornesc de pe ceafa. Ciocul este verzui, iar picioarele galbene; puii difera prezentand penajul brun patat cu alb.

Biotopul. Populeaza lacuri cu apa dulce sau sarata, mlastini, precum si luncile unor rauri atat la ses, cat si la deal, cu conditia sa prezinte o vegetatie arbustiva bogata si cel putin cativa arbori. Mai rar apare in stufarisuri pure. Baza trofica poate fi uneori la distanta mare de locurile de clocire, pana la 20 km. Cloceste atat in Delta Dunarii cat si in interiorul tarii.

Hrana. Este cautata in crepuscul si noaptea; doar cand hranesc puii vaneaza si ziua.

Vaneaza frecvent in grup, in mlastini, iazuri, orezarii etc. unde se deplaseaza cu miscari incete prin apa putin adanca.

In hrana predomina frecvent amfibiile, alteori insectele, la care se adauga pesti (pana la 40 cm lungime), moluste, reptile, crustacei si mai rar mamifere sau pasari mici, intrucat evita vanatoarea pe teren uscat.

Reproducerea. Maturitatea sexuala este atinsa doar ocazional dupa un an, de regula abia dupa 2-3 ani. Este o specie monogama pe durata sezonului de reproducere.



Cloceste de regula in colonii mixte cu alti starci in care tinde sa ocupe cu cuiburile sale ramurile periferice.

Cuibul se gaseste pe salcii tufoase sau arbori mici si mijlocii la inaltimi intre 1-5 m. Mai rar cuiburile au foste observate in stuf vechi, calcat, sau pe arbori inalti.

Cuiburile, relativ mici, cu diametre externe de 30-40 cm sunt confectionate de regula din ramurele de salcii, stuf vechi etc. si in partea superioara cu material mai fin (ierburi, frunze etc.). Preiau frecvent cuiburile vechi din anii precedenti.

Ouale sunt albastre-verzui, mai intunecate decat la E. garzetta, cel mai adesea 4-5 la numar si se gasesc de la sfarsitul lunii aprilie pana in iunie; sunt depuse la interval de doua zile si clocite de ambele sexe, de la primul ou. Puii sunt semialtriciali; cu 3-4 saptamani parasesc prin catarare cuibul la care se intorc pentru odihna; incep sa zboare dupa cca 6 saptamani si devin independenti dupa 7-8 saptamani.

Cresc de regula un singur rand de pui, exceptional doua randuri. Pot depune si ponte de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Este o pasare migratoare care soseste in prima jumatate a lunii aprilie, chiar si in martie, si pleaca in cursul lunii octombrie. Ca si la alti starci, in iulie-august puii produc deplasari intinse.

Ierneaza la sud de desertul Sahara.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate