Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
E altceva mai important decat familia?desene, planse, jocuri de copii pentru copii




Animale pasari Casa gradina Copii Personalitati Poezii Povesti

Animale pasari


Index » familie » Animale pasari
Milvus migrans migrans - gaia neagra


Milvus migrans migrans - gaia neagra


Milvus migrans migrans - gaia neagra

Descrierea. Penajul este brun intunecat, ventral mai deschis cu o tenta ruginie iar capul brun-cenusiu, ambele cu striuri intunecate. Coada este usor emarginata.

Biotopul. Populeaza padurile si zonele in care alterneaza culturi agricole cu palcuri de arbori, de la ses pana in zona de dealuri, preferabil in apropierea unor ape (rauri, lacuri). Prefera luncile, lizierele sau arboretele bogat structurate. Poate fi vazut chiar si in localitati.

Hrana. Prada este reperata aproape exclusiv din zbor incet, la mica inaltime, deasupra terenului deschis si apelor. Uneori cauta animalele si din mers, doar foarte rar prinde insecte in zbor; practica cleptoparazitismul.



Literatura din centrul Europei arata ca in hrana predomina pestii de 12-20 cm lungime, preponderent bolnavi si morti, din Cyprinidae (Rutilus rutilus, Tinca tinca, Cyprinus carpio s.a.). In perioada reproducerii prinde in proportie mai mare si puii unor pasari de balta. Daca nu exista ape mai mari in apropiere vaneaza si mamifere, preponderent rozatoare (Microtus arvalis, Cricetus cricetus, iepuri tineri s.a.) Ca pondere urmeaza insectele (carabusi, cicade, efemere, ortoptere s.a.), uneori si rame si moluste. Consuma in proportie mare si hoituri. Pentru Romania, mai continentala decat Europa Centrala, ca frecventa predomina insectele, urmate de mamifere, reptile, pesti si hoituri.

Spectrul de specii consumate variaza mult in timp si spatiu fiind o specie extraordinar de adaptabila.

Reproducere. Atinge maturitatea sexuala dupa 3 ani, iar cuplurile pot tine un sezon sau chiar mai multi ani data fiind fidelitatea comuna fata de teritoriu. Formarea perechilor are loc partial in zonele de iernare, partial dupa sosire, cand executa jocuri aeriene. Teritoriul poate fi foarte mic (5-6 ha); uneori cloceste in mici colectivitati.

Cuibul este preluat, de regula, din anii anteriori, chiar de la alte specii, sau perechea construieste impreuna un cuib nou, la inceput relativ mic si plan, alcatuit din ramurele si captusit cu petice de hartie, textile, par, pene, bulgari de pamant etc. Diametrul extern variaza intre 48-110 cm, cel intern este de cca 20-22 cm, iar inaltimea de 25-80 cm. Cuibul se gaseste aproape fara exceptie pe arbori foarte inalti care permit un acces direct din zbor.



Depune la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai 2, uneori 3, oua care prezinta pe fond alb-cenusiu pete brun roscate care nu acopera toata suprafata oului. Ouale sunt depuse la interval de 2-3 zile.

Clocirea incepe dupa depunerea primului ou, este efectuata preponderent de femela si dureaza 28-38 de zile; variatia se datoreaza faptului ca unele femele clocesc la inceput cu intreruperi. Puii semialtriciali stau in cuib in mod normal 42-45 de zile.

Creste un singur rand de pui si doar rareori depune ponte de inlocuire.

Deplasari sezoniere. Este o specie migratoare care ierneaza la sud de desertul Sahara pana in Africa de Sud. Apare in Romania intre mijlocul si sfarsitul lunii martie si pleaca pana la sfarsitul lunii septembrie.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2023 - Toate drepturile rezervate